Άποψη

ΥΠ.Α.Α.Τ: Μόνιμα χαράτσια για τους αγρότες, κέρδη και προνόμια για εταιρίες και τράπεζες

po-triantafillou-syriza1Άρθρο – Παρέμβαση της Μ. Τριανταφύλλου για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ.

Μεγάλη οργή  – και δικαίως  – υπάρχει στους αγρότες εξαιτίας του χαρατσιού, που αναγκάζονται να πληρώσουν, για να κάνουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ .

Ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καταδικάσει εξ αρχής το νέο καθεστώς, που διαμορφώθηκε στο ΟΣΔΕ για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 . Είχαμε καταγγείλει τη σκανδαλώδη και φωτογραφική πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση – αναγνώριση – φορέων Α΄  και Β΄ βαθμού  και του φορέα Συντονισμού, που θα έχουν ως σκοπό την «υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσής τους».

Τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ  υλοποιούσε την παραλαβή των αιτήσεων ενίσχυσης των αγροτών και είχε συγκεκριμένες θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων και η απασφάλμάτωση τους.

Μέχρι και την περσινή χρονιά η υποβολή αιτήσεων, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ , υλοποιούνταν από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μετά από σύμβαση, που είχε υπογραφεί μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΥΠΑΑΤ. Τα έξοδα της διαδικασίας κόστισαν στον κρατικό προϋπολογισμό 27εκ. ευρώ και η προβλεπόμενη τιμή για κάθε αίτηση ήταν 28,17 ευρώ. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις, σε όλη την Ελλάδα, οι ΕΑΣ εισέπρατταν παράνομα πρόσθετο χρηματικό αντίτιμο από τους αγρότες για υπηρεσίες, που ήδη είχαν πληρωθεί. Γεγονός, το οποίο ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αναδείξει με κοινοβουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις, και καταγγελίες.

Φέτος με δεδομένη την κατάργηση από το ΥΠΑΑΤ της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, τα έξοδα καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι, πράγμα που σημαίνει πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση με ποσά, που παραμένουν άγνωστα. Επιπλέον, οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στην εταιρία «Γαία Επιχειρείν», στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φροντίσει να χορηγήσει πιστοποίηση με σκοπό τη βοήθεια προς τους αγρότες για να φτιάξουν τις αιτήσεις τους.

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαμε απευθύνει (ως ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων,

–        « Για ποιο λόγο υπάρχει η προαπαίτηση- δήλωση τουλάχιστον 300 παραγωγών, αποκλείοντας ουσιαστικά μικρά λειτουργικά σχήματα από το να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση;»

–        « Γιατί υποχρεώνονται οι αγρότες να γίνουν συμμέτοχοι στη διαδικασία της υποψηφιότητας ενός φορέα;»

–        « Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υποβοηθά και δε συλλέγει πλέον τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών, χωρίς δική τους επιβάρυνση;

δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τους φόβους μας, για επιπλέον οικονομική αφαίμαξη των αγροτών και πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων .

Η Ανώνυμη Εταιρεία «Γαία Επιχειρείν» σε συνεργασία με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, την Neuropublic και την  Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του ΟΣΔΕ για μια επταετία υποχρεώνει τους αγρότες, να υπογράψουν εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις και να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων όλες τις πράξεις των πιστοποιημένων φορέων ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από τους ίδιους. Επιπλέον, έχουν  πρόσβαση στους κωδικούς των δικαιούχων και στην προσωπική δήλωση του κάθε αγρότη. Τα προσωπικά στοιχεία των αγροτών «αξιοποιούνται» από την εν λόγω εταιρία προς εξυπηρέτηση επιχειρησιακών συμφερόντων.

Το πρόσθετο ληστρικό χαράτσι ήρθε με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ  σύμφωνα με την οποία «οι εργασίες τις οποίες αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φορείς θα αμείβονταιαπό τους αιτούντες παραγωγούς με βάση τιμοκατάλογο του φορέα, και ουδεμία πλέον αρμοδιότητα ή ευθύνη τυχών συνεπειών έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Επομένως φέτος, αφού αφαιρέθηκε η δυνατότητα από τους αγρότες να κάνουν οι ίδιοι μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις τους κανείς δεν θα συμπληρώσει δωρεάν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Η παραίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμοδιότητες του και η σκανδαλώδης παραχώρηση στους φορείς διαχείρισης  του ΟΣΔΕ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον αγροτικό τομέα. Κατευθύνει την αγροτική πολιτική της χώρας στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και στον έλεγχο του συνόλου των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Η πλήρης αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και η παράδοσή του στα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα, το διαρκές – διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να σταματήσει.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής:

  • «Ακύρωση κάθε μεθόδευσης και  διερεύνηση των πάσης φύσεως ευθυνών για το νέο σκάνδαλο.»
  • «Εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ , όχι μόνο απλώς ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής, προς όφελος των αγροτών της χώρας το οποίο θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ , του Υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων χωρίς επιβάρυνσή τους».

Της Μαρίας Τριανταφύλλου

Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας

ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button