ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ξύλα, τραχανάς και μαρμελάδες – Κάνουν από τώρα το «κουμάντο» τους

Οι παλαιότερες παραδοσιακές νοικοκυρές είναι εκείνες που μπαίνουν μπροστά στα χωριά και μαθαίνουν στις νεότερες πώς να κάνουν το κουμάντο τους, παρασκευάζοντας τραχανά, χυλοπίτες, σπιτικές μαρμελάδες και σάλτσες, ενόψει του χειμώνα

Τα νοικοκυριά στους πρόποδες του Πηλίου και όχι μόνο ετοιμάζονται για τον φετινό χειμώνα

Ο καλός ο νοικοκύρης…τον χειμώνα δεν τον φοβάται» έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν άδικο. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια σπεύδουν να προετοιμαστούν ενόψει χειμώνα «διατροφικά» και όχι μόνο.


Ο τραχανάς και οι σπιτικές μαρμελάδες, τα παστά για το τσίπουρο και οι χυλοπίτες, αποτελούν τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα τα οποία ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια δε λείπουν από κανένα νοικοκυριό στον Βόλο.

Από τα τέλη Αυγούστου μάλιστα και έκτοτε σε πολλά σπίτια έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες ενόψει του χειμώνα, όπως επιβεβαιώνουν και οι δεκάδες αναρτήσεις στα social media, με τις νοικοκυρές, ειδικά σε χωριά, στους πρόποδες του Πηλίου να έχουν «σηκώσει» μανίκια, παρασκευάζοντας με παραδοσιακές συνταγές ό,τι θα «στρωθεί» στο φετινό καθημερινό τραπέζι.

Στα χωριά τέτοια εποχή βγάζουν τα κόσκινα και τα μεγάλα σεντόνια και απλώνουν τραχανά. Ξινός με αυγά και γιαούρτι ή γλυκός από σπασμένο σιτάρι αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά για τον χειμώνα.

Οι νοικοκυρές στην Πορταριά, τη Ζαγορά, το Πουρί, το Ανήλιο, τον Λαύκο, τη Δράκεια και την Αργαλαστή, αλλά και στα χωριά του Αλμυρού και του κάμπου στο Βελεστίνο, προετοιμάζουν τις προμήθειες για το χειμώνα, τις οποίες αποθηκεύουν σε καταψύκτες και ντουλάπια, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο…πρωτίστως από τις ανατιμήσεις στα ράφια, που κάθε μήνα βάζουν «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Εμείς μεγαλώσαμε με τον τραχανά και τις σπιτικές μαρμελάδες. Καιρός είναι και οι νεότεροι να μάθουν να τρέφονται αφενός σωστά και αφετέρου να αποθηκεύουν προμήθειες για τον χειμώνα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κατερίνα Μανώλη, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τον σύζυγό της, προετοιμάζονται για τον χειμώνα.

Διαμένοντας στη Ζαγορά έχουν συνηθίσει κάθε χρόνο από τα μέσα Αυγούστου να το κάνουν αυτό. Παρασκευάζουν τα ζυμαρικά του χειμώνα, όπως τραχανά και χυλοπίτες, σπιτική σάλτσα ντομάτας, τουρσιά, αλλά και παστό κρέας και χοιρινό λίπος για τη μαγειρική.

Παράλληλα ξεκινά και ο προγραμματισμός για την εξασφάλιση των ξύλων της χρονιάς για το τζάκι και την ξυλόσομπα.

«Παλιά έπρεπε να γεμίσουν τα κελάρια της οικογένειας με όλες τις προμήθειες του χειμώνα. Λάδι και κρασί, αλεύρι, σακιά με πατάτες, σάλτσες , φασόλια και φακές, στάμνες γεμάτες με παστό κρέας, Ακόμα αποξηραμένα φρούτα και κόκκινες πιπεριές και σακιά με καρύδια. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Ετοιμάζουμε τραχανά, χυλοπίτες, σάλτσες, τουρσιά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, όσπρια, μπαχαρικά και οι καταψύκτες μας γεμίζουν. Όταν πιάνει το χιόνι δεν είναι εύκολο για εμάς να κυκλοφορήσουμε όπως στην πόλη και να ψωνίσουμε. Επιπλέον είναι όλα πιο υγιεινά και ξέρουμε τι τρώμε. Ετσι προσέχουμε τη διατροφή μας αλλά και το πορτοφόλι μας…» σχολίασε επίσης η κ. Μανώλη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

taxydromos.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button