Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Φως» για τη χρηματοδότηση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου

Πράσινο φως και για τις μελέτες περιβαλλοντικών έργων

Ο δήμος Ναυπακτίας έχει μπροστά του ανοιχτό δρόμο για να κλείσει δύο σημαντικά ανοιχτά μέτωπα. Όπως δημοσιεύει το «Εμπρός» της Ναυπάκτου, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. είναι θετική στο να αναλάβει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη αλλά και για την κατασκευή του 3ου δημοτικού, εντάσσοντας το έργο στον προγραμματισμό της για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Παράλληλα, όμως, θετικά είναι τα μηνύματα και για την εξεύρεση χρημάτων για τις μελέτες που αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα από το Μόρνο έως το Πλατανόρεμα, καθώς και για την ακτογραμμή της Παλαιοπαναγιάς. Η γραμματεία του ΕΣΠΑ με έγγραφό της ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι δύο τελευταίες υποθέσεις, με το βλέμμα και εδώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο για την εκτέλεση των έργων. Διαβάστε όλα όσα μας μετέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας.


Αναλυτικά το δημοσίευμα:

“Στο τεύχος της προηγούμενης εβδομάδας, και με αφορμή τις καταστροφές που έγιναν από τη νεροποντή στη ΔΕ Αντιρρίου, αναφερθήκαμε εκτός των άλλων και στο κατά πόσο η Ναύπακτος είναι θωρακισμένη σε ένα ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η δήλωση του δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου στην «ε», άλλωστε, ήταν χαρακτηριστική, τονίζοντας πως η πόλη έχει συγκεκριμένο όριο αντοχών σε μία έντονη κακοκαιρία, θέτοντας εκτός των άλλων και την ανάγκη να υπάρξει θωράκιση με παρεμβάσεις που ο δήμος ήδη έχει ζητήσει από την πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις μελέτες που ο δήμος πρότεινε το Δεκέμβριο του 2018 να χρηματοδοτηθούν, ώστε να είναι έτοιμος να κάνει τα αντίστοιχα έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το έγγραφο που ήρθε στο δήμο

Σε υπενθύμιση του τι είχε γίνει τότε, αξίζει να αναφέρουμε πως τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητηθεί από τους δήμου και τις Περιφέρειας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρηματοδότηση μελετών, ώστε όταν ανοίξει η επόμενη προγραμματική περίοδος 2021-2027 τα αντίστοιχα έργα να είναι ώριμα να χρηματοδοτηθούν. Η προθεσμία έληγε τον Δεκέμβριο και ο δήμος Ναυπακτίας ήταν ένας από τους δύο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που κατέθεσαν φάκελο προτάσεων.

Ήταν η περιβόητη δέσμη που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τις μελέτες για το τούνελ στο κάστρο, μαζί όμως είχε και δύο περιβαλλοντικές. Επί των τελευταίων, λοιπόν, στις 3 Ιουλίου ήρθε έγγραφο στο δήμο από τη γραμματεία του ΕΣΠΑ το οποίο αναφέρει πως μπορεί να χρηματοδοτηθούν καθώς οι προτάσεις των περιβαλλοντικών θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει τα περιβαλλοντικά έργα ψηλά στη λίστα εκείνων που θα πρέπει να γίνουν.

Στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας, μάλιστα, υπάρχει θέμα για την υποβολή πρότασης από την πλευρά του δήμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «για έγκριση και χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης έργων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Ποιες περιοχές περιλαμβάνει

Τι περιλαμβάνει όμως η πρόταση του δήμου; Στην πρώτη περίπτωση, και όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα, οι οποίες αφορούν στη διευθέτηση όμβριων υδάτων στις εξής περιοχές:
α) από το χείμαρρο Σκα προς τα Ανατολικά μέχρι τον ποταμό Μόρνο και περιέχει τους οικισμούς Λυγιά και Ξηροπήγαδο.
β) Από το χείμαρρο Λαγκαδούλα προς τα Δυτικά μέχρι τα όρια της Τ.Κ. Αντιρρίου και περιέχει τους οικισμούς Παλαιοπαναγιά, Σαιτά και Ελαιοστάσι. Οι απαιτούμενες αυτές μελέτες και τα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και στο δήμο πλέον έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως τα χρήματα θα δοθούν για να προχωρήσουν.

Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως δεν μιλάμε για παρεμβάσεις σε ρέματα, αλλά για όμβρια ύδατα, με λίγα λόγια μιλάμε για τη δημιουργία υποδομών σε αγωγούς, σχάρες κλπ, που λείπουν παντελώς από περιοχές του δήμου, όπως είναι ο Λυγιάς, η Παλαιοπαναγιά κλπ. Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αν γίνει θα δώσει λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της περιοχής, αφού υπάρχουν σημεία του δήμου που στις έντονες βροχοπτώσεις κυριολεκτικά πνίγονται στο νερό.

Η περίπτωση της ακτογραμμής στην Παλαιοπαναγιά

Στη δεύτερη περίπτωση περιβαλλοντικού έργου ο δήμος είχε καταθέσει πρόταση για την προστασία της ακτογραμμής της Παλαιοπαναγιάς, ένα σημείο όπου αντιμετωπίζει ένα γνωστό και χρόνιο πρόβλημα που ζητά λύση. Στη συζήτηση που είχαμε με τον Κ. Καρακώστας, ανοίγοντας μία παρένθεση, μας είπε καταρχάς πως ο δήμος έλαβε τελικά την αδειοδότηση, μετά την καταγγελία που είχε γίνει, για τις παρεμβάσεις που είχε ξεκινήσει, επανυποβάλλοντας στην ουσία τα ίδια έγγραφα που είχε και αρχικά προσκομίσει.

Όπως μας είπε, αναφερόμενος στην πρόταση που έχει κατατεθεί για την ακτογραμμή, αυτή εστιάζει στην προστασία της, καθώς εδώ και χρόνια λόγω των συνθηκών «μαζεύεται» όλο και περισσότερο προς τη στεριά. Η πρόταση που εδώ θα επιχειρηθεί να προχωρήσει, αρχικά με τις μελέτες και στη συνέχεια ως έργο, φαίνεται πως περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνιτών ακρωτηρίων τα οποία θα δημιουργήσουν κολπίσκους που στόχο να μπει «φρένο» στη διάβρωση της ακτής.

Η πολεοδόμηση

Για την περιοχή, βέβαια, ο αντιδήμαρχος επί της ευκαιρίας μας είπε πως εκτός του έργου που τώρα γίνεται και της μελέτης που δρομολογείται, υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος που αφορά τον οικισμό της Παλαιοπαναγιάς, και δεν είναι άλλη από το έργο της πολεοδόμησης.

Όπως μας είπε, ο δήμος με τη «φασαρία» που έκανε για τον οικισμό πήρε τελικά εντολή από το ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσουμε σε αυτή, ενώ μέχρι λίγο έβρισκε τοίχο απέναντί του καθώς υποστηριζόταν πως η περιοχή είναι γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας. Σε συνέχεια αυτού, αναμένεται κατά τον Κ. Καρακώστα να προχωρήσει πλέον και η β φάση του ΓΠΣ, ώστε στο σύνολό τους όλα τα παραπάνω να αλλάξουν άρδην την εικόνα της περιοχής.

Η περίπτωση των ρεμάτων

Εδώ, βέβαια, μιας και αφορμή για το θέμα στάθηκαν τα γεγονότα των καταστροφών από την πρόσφατη νεροποντή, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα που αφορά κυρίως τις περιοχές που επλήγησαν και έχει σχέση με τη διευθέτηση των ρεμάτων που διασχίζουν την Ιόνια οδό.

Σε σύσκεψη που είχε γίνει παρουσία του τότε υπουργού κ. Σπίρτζη, η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο, όπως μας μετέφερε πρόσφατα ο δήμαρχος Ναυπακτίας, είχε αναλάβει το έργο αυτό, σε 12 τον αριθμό περιπτώσεις που εκτίνονται εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ρέματα, γενικότερα, με νόμο του 2018 έχουν περάσει στη δικαιοδοσία των Περιφερειών, με τις τελευταίες να είναι αρμόδιες για τις παρεμβάσεις σε αυτά.

«Φως» στη χρηματοδότηση του 3ου δημοτικού

Η συζήτηση με τον Κ. Καρακώστα, όμως, έβγαλε και μία ακόμα είδηση, εξίσου σημαντική που αφορά το δήμο Ναυπακτίας, και έχει σχέση με ένα χρόνιο πρόβλημα. Πρόκειται για την κατασκευή του νέου κτηρίου του 3ου δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου, εκεί όπου όπως φαίνεται υπάρχει η βούληση να βρεθούν χρήματα και για τη μελέτη, αλλά και για το έργο στη συνέχεια.

Όταν πριν από περίπου δυόμιση χρόνια ο δήμος είχε αγοράσει το οικόπεδο, είχε υποβάλει και αίτηση για χρηματοδότηση στην ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., την εταιρεία του δημοσίου στην ουσία που διαδέχτηκε τον ΟΣΚ. Η συγκεκριμένη λοιπόν, όπως μας μετέφερε ο αντιδήμαρχος, έστειλε έγγραφο στο δήμο που λέει ότι είναι στις προθέσεις της να συμπεριλάβει το έργο στο δικό της προγραμματισμό, με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο δήμος, λοιπόν, όπως επίσης μας πληροφόρησε ο Κ. Καρακώστας έχει ολοκληρώσει τη συλλογή των εγγράφων που του ζητήθηκε, με μόνη εκκρεμότητα πλέον το τοπικό ρυμοτομικό, το οποίο όμως προχωρά, αφού έχει κατατεθεί στο ΣΥΠΟΘΑ, κι αν όλα πάνε καλά θα λάβει ΦΕΚ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά, άλλωστε, έρχονται να προστεθούν στην απόφαση που πήρε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο βάσει της οποίας ο δήμος παραχωρεί για 10 χρόνια την έκταση στην ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., με την τελευταία, όπως αναφέρει και σε αλληλογραφία να αναλαμβάνει και την εκπόνηση μελετών, αλλά και την ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για εξέλιξη η οποία μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί, αφού φαίνεται πως ο δήμος έχει αυτή τη στιγμή έναν σύμμαχο για να προχωρήσει το έργο, λύνοντάς του, αν όλα πάνε καλά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Εμπρός» Ναυπάκτου

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button