ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Tι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο

Από τη Τρίτη 2 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι υποτιμητικών επιθέσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η αποκαλούμενη ως Ελληνική Κυβέρνηση με διαρροές από του Μαξίμου μας λέει ότι είναι διεθνείς κερδοσκόποι και διάφορες άλλες ηλιθιότητες.

Γράφει ο Βασίλης Βάσσης, μέλος του ΕΠΑΜ


Όλη αυτή η αναταραχή στο χρηματιστήριο προέρχεται από τις Τράπεζες και φυσικά είναι απόλυτα σχετική με την μερική απελευθέρωση των capital control.

Είναι τόσο χρεοκοπημένες οι συστημικές Τράπεζες που ακόμα και αυτή η μερική απελευθέρωση έφερε αυτή τη καταστροφή. Και λέμε καταστροφή γιατί σε αυτές τις λίγες μέρες χάθηκαν στο χρηματιστήριο κεφάλαια αξίας 8,42 δις ευρώ και αναγκάστηκαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Intrakom και ΟΤΕ Α.Ε. να προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών τους φοβούμενες μια πιθανή επιθετική εξαγορά.

Διαβάστε Επίσης

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι έγινε αυτές τις μέρες στο χρηματιστήριο:

Στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε την συνολική εικόνα κερδοσκοπίας που έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο Αθηνών. Βλέπουμε ότι η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης ανήλθε στα 3,52 δις ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 9,42%.

Με δεδομένο ότι η μέση ετήσια κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στις 9 Οκτώβρη ήταν 54 δις, βγαίνουν τα 8,42 δις ευρώ που αναφέραμε πιο πάνω ως απώλειες κεφαλαίων.

Αν πάμε πιο συγκεκριμένα στις συστημικές τράπεζες τότε θα δούμε άλλα πολύ ωραία πράγματα:

Ας ξεκινήσουμε από την Τράπεζα Πειραιώς: Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία στα 492 εκατ. Ευρώ σήμερα, από 820 εκατ. Ευρώ που ήταν στις 28 Σεπτέμβρη και 1,34 δις ευρώ στις αρχές του έτους.

Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank έχει υποχωρήσεις στα 1,09 δις ευρώ σήμερα από 1,4 δις ευρώ πριν έξι μέρες και από 1,7 δις ευρώ από την αρχή του έτους.

Η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank έχει υποχωρήσει στα 1,8 δις ευρώ από τα 1,91 δις ευρώ στις 28 Σεπτέμβρη και από τα 2,7 δις ευρώ στις αρχές του έτους.

Τέλος η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει υποχωρήσει στα 1,4 δις ευρώ σήμερα, από τα 1,6 δις ευρώ στις 28 Σεπτέμβρη και από τα 2,9 δις ευρώ στις αρχές του έτους.

Με άλλα λόγια σήμερα και οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν κεφαλαιοποίηση 4,8 δις ευρώ από 5,7 δις ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου και από 8,64 δις ευρώ από τις αρχές του έτους. Βλέπουμε ότι από την αρχή του έτους έχουν απώλειες οι συστημικές τράπεζες 3,84 δις ευρώ, τη μισή κεφαλαιοποίηση τους δηλαδή.

Μετά από όλα αυτά είναι κανένας που δεν πιστεύει ότι η μερική απελευθέρωση των capital control που αναφέρω πιο πάνω δεν έπαιξε ρόλο σε όλη αυτή τη καταστροφή; Ο κόσμος και πολύ καλά κάνει τρέχει να πάρει όσο πιο πολλά γίνεται από τις καταθέσεις του στις τράπεζες, όσες έχουν μείνει δηλαδή γιατί δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένα μικρό άτυπο και διαρκές bank run.

Το μεγάλο ψητό όμως βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στα κόκκινα δάνεια και στα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.

Ήδη το ΤΧΣ συζητά με τον ΕΣΜ για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός επενδυτικού σχήματος το οποίο κάνοντας χρήση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα εξασφαλίσει την «επιδότηση» μέρους του τιμήματος πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε τρίτους. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες οι συστημικές τράπεζες να απελευθερωθούν από τα προβληματικά ενεργητικά τους και μάλιστα πουλώντας τα σε τέτοιες τιμές που δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο την κερδοφορία τους.

Μάλιστα έχουν βρει και την ονομασία του επενδυτικού σχήματος αυτού.

Η ονομασία του θα είναι Asset Protection Scheme και θα κινείται στην εξής λογική: Με χρήματα που θα εξασφαλιστούν από το λεγόμενο μαξιλαράκι ασφαλείας, οι τράπεζες καλύπτονται να αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια, έτσι με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλυτερέψουν την εικόνα τους.

Αυτός είναι ένας νέος τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι όμως και ατελέσφορη μιας και τα δάνεια αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν το 48% του συνόλου των δανείων, αλλά και γιατί οι τράπεζες πλέον δεν μπορούν να στηριχτούν στη δανειακή επέκτασή τους σε μια οικονομία που καταρρέει. Γι’ αυτό γίνονται οι επιθέσεις κερδοσκοπίας στις Τράπεζες, για να πάρουν θέση κι άλλοι κερδοσκόποι και να επωφεληθούν από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος και τι θα γίνει με το μαξιλαράκι ασφαλείας που το μαζέψαμε για να βγούμε στις αγορές; Αν φαγωθούν αυτά τα χρήματα πως θα πάμε να δανειστούμε στις αγορές; Ας μην ξεχνάμε ότι τα παραμυθάκι της φερόμενης ως κυβέρνησης ήταν αυτό. Ότι έχουμε το μαξιλαράκι και πλέον δανειζόμαστε μόνοι μας. Αλλά χωρίς αυτό ποιος ακριβώς θα δανείσει την Ελληνική Κυβέρνηση; Ένα μικρό δείγμα του τι μας περιμένει με το φάγωμα των χρημάτων του μαξιλαριού ασφαλείας είναι η αύξηση των επιτοκίων των Ελληνικών Ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Μπορεί να φανταστεί κάποιος που θα φτάσει το επιτόκιο του νέου δανεισμού χωρ΄λις το μαξιλαράκι ασφαλείας.

Στην ΕΕ υπήρξαν στο παρελθόν ανάλογα σχήματα APS με σκοπό το πέρασμα των προβληματικών υποχρεώσεων από τις τράπεζες στο κράτος.

Όπου καθιερώθηκαν, τα APS έχουν απαλλάξει τις τράπεζες από προβληματικές αξιώσεις με αντάλλαγμα κρατικά εγγυημένα ομόλογα και άλλες εγγυήσεις. Τέτοια παραδείγματα ανάλογων σχημάτων έχουμε τον Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (NAMA) στην Ιρλανδία, την Sociedad de Gestión de Activos Processentes de la Reestructuración Bancaria (SAREB) στην Ισπανία και την Εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας (BAMC) στη Σλοβενία. Τα σχήματα αυτά δημιουργήθηκαν το 2009, 2012, 2013 αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα το έχουμε ήδη δει. Τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων τόσο στην Ιρλανδία – ειδικά μετά το 2014 – όσο και στην Μαδρίτη, αλλά και στη Σλοβενία, δημιουργώντας το ακανθώδες πρόβλημα των αστέγων. Βλέπετε, άλλο είναι να χρωστάς το δάνειό σου σε μια τράπεζα κι άλλο σε ένα επενδυτικό σχήμα με εγγύηση του κράτους.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button