ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Ναυπακτία: Χωρίς ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού έως σήμερα

Η Ναύπακτος συνεχίζει να είναι, έως ώρας, εκτός ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο emprosnews.gr πριν από λίγα λεπτά η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βασιλική Μουσγά.

Σε συνέχεια των όσων σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ αναφέραμε, η ευρύτερη περιοχή στην οποία ακουμπά η αρμοδιότητα της εν λόγω μονάδας, είναι μέχρι το πρωί της Πέμπτης «καθαρή» από περιπτώσεις πολιτών που να απευθύνθηκαν στο Κ. Υ., παρουσιάζοντας έστω κάποια συμπτώματα για να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο ΕΟΔΥ.


Η κ. Μουσγά, επίσης, μας ανέφερε πως το Κέντρο Υγείας, έως ώρας πάντα, δεν έχει ενημερωθεί από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας για ύποπτο περιστατικό που να απευθύνθηκε εκεί, αναφέροντας ως επαφή του την περιοχή της Ναυπακτίας, ενώ το ίδιο ισχύει (δεν έχουν αναφέρει κάτι δηλαδή) και για τους ιδιώτες γιατρούς της περιοχής.

Η διαδικασία που πρέπει να γνωρίζουμε

Στο σημείο αυτό, όμως, αξίζει να επαναλάβουμε και τα όσα ισχύουν για τη Ναυπακτία, αλλά και τη Δωρίδα, σχετικά με τις διαδικασίες που ορίζει το πρωτόκολλο που έχει δοθεί στο Κέντρο Υγείας, και ακολουθείται πλέον από τους εκεί εργαζόμενους. Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά τους, λοιπόν, εάν κάποιος εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα, πχ ενόχληση στο λαιμό, βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να τηλεφωνήσει στον προσωπικό του γιατρό ή στο Κέντρο Υγείας, παραμένοντας στο σπίτι, και όχι να κυκλοφορήσει επισκεπτόμενος έναν από τους δύο αυτούς προορισμούς. Έτσι θα λάβει και τις πρώτες απαραίτητες οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει στη συνέχεια, σε συνδυασμό πάντα και με το εάν έχει πρόσφατα ταξιδέψει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, εάν κάποιο στενό του πρόσωπο έχει πράξει κάτι ανάλογο, εάν έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο σε κλειστούς χώρους κλπ.

Στην περίπτωση δε που αποφασίσει, χωρίς να επικοινωνήσει με το Κέντρο Υγείας, να το επισκεφτεί, όπως μας έχει εξηγήσει η κ. Μουσγά, ήδη έχουν παρθεί μέτρα για την εξυπηρέτηση του κοινού, τηρώντας το σύνολο των οδηγιών ως προς τα μέτρα ασφαλείας. Ήδη μάλιστα από την Τρίτη ξεκίνησε να λειτουργεί στο προαύλιο της μονάδας και ένας χώρος όπου εξοπλίστηκε για την «αντιμετώπιση» ύποπτων κρουσμάτων, στο οποίο υπάρχει πάντα νοσηλεύτρια και γιατρός.

Πώς έχει όμως η διαδικασία για κάθε επισκέπτη που πηγαίνει πλέον στο Κ.Υ.; Πριν την είσοδο του λαμβάνει χώρα η διαλογή των περιστατικών, βάσει του τι περιγράφει ο κάθε ασθενής και στη συνέχεια προωθείται στον κατάλληλο χώρο. Εάν βάσει των συμπτωμάτων και του ερωτηματολογίου κριθεί πως είναι ύποπτο κρούσμα, τότε οδηγείται στο ξύλινο σπιτάκι, βάσει πάντα των οδηγιών που έχουν δοθεί από κεντρικό επίπεδο. Ακολουθεί η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και από εκεί και μετά, βάσει του συνόλου των δεδομένων, θα προκύψει και το τι μέλει γενέσθαι. Εάν κριθεί πως το περιστατικό είναι ύποπτο τότε θα μεταφερθεί με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο αναφοράς της Ναυπακτίας, το οποίο είναι αυτό του Ρίου. Εκεί θα γίνουν στη συνέχεια και οι εξετάσεις καθώς και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιστατικού.

Στη σημερινή μας επικοινωνία η κ. Μουσγά μας επανέλαβε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η σωστή συμπεριφορά του συνόλου των πολιτών, βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί. Η Δ/ντρια του ΚΥ επέμενε μάλιστα για τις ευπαθείς ομάδες, να μην παρεκκλίνουν των εντολών, καθώς και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής από το σύνολο των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες υγιεινής για τον νέο ιό είναι οι εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας, το ΚΥ ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

emprosnews.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button