Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων

Ξέρεις να φτιάχνεις το κλασικό προζύμι;

Τέσσερις μέρες χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα προζύμι για ψωμί με σφιχτή, πυκνή υφή και αρκετά ξινή γεύση.

Υλικά

Τεμάχια: 1

1η ημέρα

  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γρ. χλιαρό νερό

2η ημέρα

  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό

3η ημέρα

  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό

4η ημέρα

  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό

Διαδικασία

Ημέρα 1η

  1. Για να φτιάξουμε κλασικό προζύμι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο (π.χ. φαρδύ βάζο με καπάκι) το αλεύρι με το χλιαρό νερό.
  2. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.
  3. Είναι σημαντικό το βάζο να είναι γυάλινο, για να μπορούμε να ελέγχουμε την εξέλιξη του προζυμιού, και το στόμιό του να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει το χέρι μας για να ανακατεύουμε το ζυμάρι.

Ημέρα 2η

  1. Το ζυμάρι θα έχει «μεταμορφωθεί» σε έναν ξινούτσικο χυλό.
  2. Προσθέτουμε τα υλικά μας και ανακατεύουμε.

Ημέρα 3η-4η

  1. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  2. Σταδιακά το μείγμα θα αρχίσει να έχει μια υπόξινη γεύση και θα σχηματίζει μικρές φουσκάλες.

Ημέρα 5η

  1. Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.
  2. Διατηρείται σε βάζο που κλείνει καλά, στο ψυγείο, έως 10 ημέρες.

Μυστικά

 

Περίσσεψε προζύμι; Το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες. Έχει κάνει «πέτσα» και μυρίζει έντονα;

Στις 10 ημέρες είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απλώς το ενυδατώνουμε με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει και το χρησιμοποιούμε κανονικά. Θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα; Έως έναν μήνα: Μετά τις 10 ημέρες που το προζύμι διατηρείται άνετα στο ψυγείο, αρχίζουμε να το τροφοδοτούμε καθημερινά για 4 ημέρες με 1 κουτ. σούπας αλεύρι + 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το διατηρούμε στο ψυγείο. Έως έναν χρόνο: Βάζουμε το προζύμι στην κατάψυξη και το διατηρούμε έως και έναν χρόνο.

Πριν το χρησιμοποιήσουμε, όμως, το βγάζουμε, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει και αρχίζουμε να το τροφοδοτούμε ξανά με αλεύρι και νερό όπως στην αρχική διαδικασία. Στο διάστημα αυτό το αφήνουμε σε σκιερό μέρος.

gastronomos.gr

Χορηγούμενη

papathanasiou2025 Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button