ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

«Ξεπαγιάζουν» στα σχολεία του δήμου Μεσολογγίου: Ομαδικά «πυρά» κατά της δημοτικης αρχής

Εντονη κριτική δέχεται ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος και η δημοτική αρχή, εξαιτίας της όξυνσης των προβλημάτων με την λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Οι υποψήφιοι δήμαρχου Π. Κατσούλης και Σπ. Διαμαντόπουλος έκαναν σχετικές δηλώσεις για το θέμα. Αντίστοιχα και ο Π. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης εγκαλεί την δημοτική αρχή Λύρου για την κατάσταση.

«Πόση αδιαφορία μπορεί να σας διακατέχει, όταν τα σχολεία είναι χωρίς χρήματα μέσα στο καταχείμωνο;» ρωτά ο Πάνος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου με την παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον».


Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για πρωτοφανή ανικανότητα και ανευθυνότητα εκ μέρους της δημοτικής αρχής Λύρου και ειδικότερα των σχολικών επιτροπών. Καλεί μάλιστα τον δήμαρχο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, διαφορετικά «θα βρεθεί προ εκπλήξεων».

Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου:

Οργή, θυμός και απογοήτευση διακατέχει το σύνολο των σχολικών μονάδων, πρωτίστως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και της Πρωτοβάθμιας. Ό,τι και αν πει κανείς είναι λίγο. Η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής έχει “κτυπήσει κόκκινο” χωρίς αρχή και τέλος. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι λιμνάζουν στα δημοτικά ταμεία τουλάχιστον 250.000 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες (δύο τρίμηνα) όλων των σχολείων και η Δημοτική Αρχή δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.

Μετά τις δύο ακυρώσεις ορισμού Προέδρου στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, πιθανότατα ακολουθεί και τρίτη, διότι ο προταθείς ήταν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος πριν συμπορευθεί με τον κ. Δήμαρχο, ενώ η συστατική πράξη της Σχολικής Επιτροπής προβλέπει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι δημοτικός σύμβουλος και να ανήκει στην παράταξη του Δημάρχου! Οι ερασιτεχνισμοί – με νομική βούλα άραγε; – δεν έχουν τελειωμό.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι όταν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο ξεπαγιάζουν, με πόση αδιαφορία μπορείτε να το προσπερνάτε; Έχετε αίσθηση του κινδύνου αν κάποιοι γονείς απευθυνθούν στην Εισαγγελία;

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην πρώτη κατανομή του 2023 έχουν δοθεί επιπλέον 50.000 ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων από το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος είναι ανίκανος, ακόμα και σήμερα, να τα αποδώσει!
Ως προς τα “κατορθώματα” του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, από τα 61.000 ευρώ που δόθηκαν το 2022 για τις συντηρήσεις όλων των σχολείων, τα 37.200 ευρώ με δική του (;) απόφαση τα διαθέτει για προμήθεια ασφαλτομίγματος!!! (ΑΠ 15/22-1-2023).

Τέτοια ανικανότητα και εξυπηρέτηση ημετέρων, δεν έχει προηγούμενο. Ακούστε λοιπόν μια και καλή: Εάν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν τακτοποιήσετε όλες τις εκκρεμότητες για τις οποίες είστε αποκλειστικά υπεύθυνος, κ. Λύρο, θα βρεθείτε προ εκπλήξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα ψέματα τελείωσαν και εσείς παίζετε χωρίς αίσθηση κινδύνου, με ανθρώπινες ζωές και ετοιμάζεστε για τον προσεχή… καρνάβαλο. Ούτως ή άλλως τα καμώματά σας τα βλέπουμε καθημερινά…

«Ξεπαγιάζουμε στα σχολεία, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου – Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής», αναφέρει με δήλωση του και ο υποψήφιος δήμαρχος Πάνος Κατσούλης, που ως εκπαιδευτικός  έχει προσωπική γνώση του θέματος, τονίζοντας πως μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας διεξάγεται σε πολικές θερμοκρασίες στα σχολεία του δήμου Μεσολογγίου.

Αναφέρει ο κ. Κατσούλης:

«Αυτό γίνεται όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αφού με την Αριθμ. πρωτ. 5660 στις 24 Ιανουαρίου 2023, κατανεμήθηκε από το ΥΠΕΣ ποσό 163.890,00 € στη σχολική επιτροπή του δήμου για τις ανάγκες των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
Όμως από τη μια πλευρά η «απενεργοποίηση» της δυνατότητας εκτέλεσης πληρωμών μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των διευθυντών των σχολείων από τις 15 Νοεμβρίου 2022 και από την άλλη η δικαιολογημένη απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της σχολικής επιτροπής Β/βάθμιας εκπαίδευσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – καθώς σε αυτή ορίστηκε πρόεδρος άτομο που δεν είναι δημοτικός σύμβουλος, όπως η Υπουργική Απόφαση ορίζει – έχει καταστήσει την εν λόγω σχολική επιτροπή ανενεργή και τα χρήματα παραμένουν αδιάθετα. Έχουμε όμως βάσιμες αμφιβολίες πως και η νέα απόφαση που ελήφθη μπορεί να απορριφθεί και τότε το πρόβλημα θα διαιωνιστεί.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται δυσλειτουργία, καθυστερήσεις, αλλά και αδιαφάνεια στην κατανομή των πιστώσεων της σχολικής επιτροπής Β/βάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τότε που την ευθύνη λειτουργίας της – μαζί με όλες τις άλλες θέσεις ευθύνης – ανέλαβε ο δήμαρχος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Οκτωβρίου του 2022 (70/2022), όπου από το ποσό των 52.429,60€ που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων του Δήμου Μεσολογγίου, παρανόμως παρακρατήθηκαν από τη σχολική επιτροπή 49.079,60 € και αποδόθηκε σε τρία μόλις σχολεία το ιλιγγιώδες ποσό των 3350 €.
Δυστυχώς σήμερα τα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης του δήμου μας δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους και δεν μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία υλικά, ανάμεσα σε αυτά και πετρέλαιο, για την ομαλή τους λειτουργία.
Η ανικανότητα στο ναδίρ και λύση δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον!»

Για «χάος» που επικρατεί στα σχολεία του δήμου Μεσολογγίου, κάνει λόγο ο αν. δημοτικός σύμβουλος και  υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, υπογραμμίζοντας και αυτός το πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών επιτροπών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες

Αναφέρει αναλυτικά: «Υπάρχουν κάποια όρια στην ανοχή. Ειδικά όταν τα προβλήματα ενός Δήμου είναι διαχρονικά και η θεραπεία τους απαιτεί εύλογο χρόνο αποκατάστασης τότε ο αντιπολιτευτικός λόγος πρέπει να είναι προσεκτικός.

Στα σχολεία όμως επικρατεί το χάος. Δεν πρέπει να υπάρχει πανελλαδικά τέτοια τραγική διαχείριση των σχολικών επιτροπών, οι οποίες διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα των σχολείων, με ευθύνη αποκλειστικά της δημοτικής αρχής. Δεν αφορά μόνο τους μαθητές και τους γονείς αλλά και τους « ανήμπορους » να αντιδράσουν διευθυντές η τραγελαφική και ταυτόχρονα διοικητική σας ανεπάρκεια κ. Δήμαρχε.

Δεν είναι δυνατό να αναγκάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα να μετατρέπεται σε ρόλο επαίτη για τα αυτονόητα επειδή η δημοτική σας αρχή είναι ένας μόνιμος « μπελάς » ανικανότητας και δημιουργικής ασάφειας.

Πίσω από τις άστοχες αποφάσεις σας υπάρχουν παιδιά. Υπάρχουν μαθητές.

Τα σχολεία παραμένουν χωρίς χρήματα, οι διευθυντές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους μέρος των δαπανών των λειτουργικών τους αναγκών. Πάρτε την ευθύνη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου και πρώην πρόεδρος της σχολικής επιτροπής λύστε το πρόβλημα !

ΥΓ. Η προσφιλή σας τακτική να ρίξετε την ευθύνη σε τρίτους απλά θα επιβεβαιώσει το κανόνα».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button