ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εξαντλημένα χελιδόνια κατέκλυσαν μπαλκόνια και δρόμους-οι βοριάδες δυσχεραίνουν το ταξίδι τους (φωτο)

Οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Ανάμεσά στα εξαντλημένα πουλιά, που δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους εξαιτίας των σφοδρών βόρειων ανέμων, βρίσκονται και πολλά χελιδόνια, τα οποία «κατέκλυσαν» μπαλκόνια, πυλώνες, αλλά και δρόμους, προκειμένου να ξεκουραστούν.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα ταλαιπωρημένα πτηνά, παρέχοντάς τους τροφή, παίρνοντάς τα στο σπίτι τους για μερικές ώρες ή καλώντας τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις….

Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες, όχι μόνο για εξαντλημένα αλλά και για πολλά νεκρά πουλιά και σε περιοχές του Αγρινίου.

Οι οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρουν τα εξής:

-Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση: Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου!

-Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω δαπάνη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία. Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο.

-Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.

-Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.

-Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital…

http://www.mixanitouxronou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button