Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Γ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με λίμνες-ο χαιρετισμός Παπαναστασίου (φωτο)

koi-polis-me-limnes-imperial (2)Στις 11:30 π.μ. σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, ξεκίνησαν οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, που θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου.

Την σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών, στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε  ο αντιπρόεδρος τη βουλής και βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος, ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, και πολλοί Δήμαρχοι , αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι  , που εκπροσωπούν τους Δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο.koi-polis-me-limnes-imperial (1)Η Γ.Σ. ξεκίνησε με παρέμβαση-χαιρετισμό του κ. Βαρεμένου, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης του υγρού στοιχείου, επισημαίνοντας παράλληλα και την αφθονία του στην Αιτωλοακαρνανία. Παρατήρησε όμως πως αυτά τα “δώρα της φύσης” δίνονται και για άλλες ανάγκες (π.χ. υδροδότηση Αθήνας), τονίζοντας την ανάγκη για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη

Στην Συνέλευση  θα συζητηθούν  θέματα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας.
koi-polis-me-limnes-imperial (3)

koi-polis-me-limnes-imperial (5)

O χαιρετισμός του Γ. Παπαναστασίου:

«Κυρίες και Κύριοι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα σημαντικό οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η συνεχής διαδοχή υγρών και στερεών στοιχείων, η οποία τονίζεται περισσότερο και με τις τεχνητές λίμνες, δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση μίας πραγματικής «υδροχώρας» και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα Φυσικό Πάρκο.

Η αρμονική συνύπαρξη των οροσειρών του Νομού, των πεδινών εκτάσεων, των ποταμών, των λιμνών, κυρίως της Τριχωνίδας, που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, των λιμνοθαλασσών και, κυρίως της μεγαλύτερης ενιαίας λιμνοθάλασσας της Ευρώπης, όπως είναι εκείνη του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, του κλειστού κόλπου του Αμβρακικού, του εκτεταμένου αναπτύγματος των ακτών με τον πλούσιο διαμελισμό και των ποτάμιων, λιμναίων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων, συνοδευόμενα από το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και από την μοναδική φυσιογνωμία των κατοίκων της περιοχής, συνιστά ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό μικροπεριβάλλον, με αξιώσεις για προστασία, ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση.po-diktyo-poleonlimnes1Να τονίσουμε επίσης ότι, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, στην οποία καταλήγει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο ποταμός Αχελώος και δεύτερον, η λιμνοθάλασσα Αμβρακικού,  που όπως όλοι γνωρίζουμε ότι ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για την σπάνια χλωρίδα και ιχθυοπανίδα ανήκουν ανάμεσα στους  έντεκα ελληνικούς υγροβιότοπους που προστατεύονται με τη σύμβαση Ramsar.

Δεσπόζουσα θέση σε αυτό το μοναδικό υδάτινο περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ο Δήμος Αγρινίου ένας Δήμος που, μετά την διοικητική και γεωγραφική διαίρεση του Καλλικράτη, καλείται σήμερα να διαχειρισθεί 3 φυσικές Λίμνες, τη Λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη Λίμνη της χώρας, τη Λίμνη Λυσιμαχεία και τη Λίμνη Οζερό  καθώς και 3 μεγάλες τεχνητές  λίμνες του ποταμού Αχελώου, τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, με σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική αλλά και ενεργειακή αξία.

po-diktyo-poleonlimnes2Επιτρέψτε μου να μείνω λίγο στη Λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Αιτωλικού Πεδίου που μαζί με τις 2 οροσειρές του όρους Παναιτωλικού και Αρακύνθου οριοθετούν ένα μοναδικό αξιακό φυσικό περιβάλλον. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά  η Λίμνη Τριχωνίδα «αντιστέκεται» με έναν μοναδικό τρόπο στη ρύπανση από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου για λόγους που δεν θα αναφερθώ εγώ καθώς πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει γι αυτό.

Επίσης, στην περιοχή μας κυριαρχεί ένα από τα μεγαλύτερα ποταμιακά συστήματα της χώρας, ο ποταμός Αχελώος που παρόλη την υποβάθμιση του ως οικοσύστημα, διατηρεί σημαντικές οικολογικές αξίες που αφορούν γενικά στον υδρολογικό του ρόλο στην κατάντη απορροή του και στις υδροβιοκοινωνίες που αναπτύσσονται στις όχθες του.

Τέλος , πρέπει να αναφερθώ και στις σημαντικές ιαματικές πηγές που οι περισσότερες από αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή έχουν μικρή ή περιορισμένη χρήση.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διατήρηση υψηλής ποιότητας στο φυσικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας .

Προς την κατεύθυνση αυτή πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν.

Το υδατικό αυτό οικοσύστημα χρήζει περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας σε συνάρτηση όμως με την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και τον τουρισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή βασικές επιδιώξεις μας πρέπει να είναι :

  • H οριοθέτηση και η διαχείριση των υπάρχοντων υγροτόπων του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα.
  • Η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, στις περιοχές NATURA του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα
  • Η δημιουργία και η εγκατάσταση ελέγχου ποιότητας υδάτων σε ποταμούς, λίμνες, την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, τον Αμβρακικό Κόλπο καθώς και στους ταμιευτήρες ύδρευσης σημαντικού πληθυσμού του Νομού (Καστράκι,Τριχωνίδα)
  • Η αναβάθμιση και η συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης των αστικών κέντρων του Νομού.
  • Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί) σε Δήμους , που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές ( Αμβρακικός Κόλπος, Παραλίες Ιονίου, Λίμνη Τριχωνίδα, Κοιλάδα Ινάχου) καθώς επίσης και σε οικισμούς πάνω από 2 χιλιάδες κατοίκους , εναρμονιζόμενοι με την σχετική Κοινοτική Οδηγία.
  • Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Υφιστάμενων βιολογικών καθαρισμών του Νομού.
  • Η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό.
  • Ο περιορισμός της υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων και τα λοιπά.

 

Τελειώνοντας , θα αναφερθώ σε ένα μεγάλο θέμα που είναι η διαχείριση των τεχνητών λιμνών της περιοχής (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου). Η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές τις Λίμνες παρουσιάζει σημαντική προοπτική ανάπτυξης, κυρίως στον Τουρισμό αλλά και άλλους  τομείς και δράσεις, ενώ σημαντικά έργα υποδομής θα μπορούσαν να έχουν γίνει.

 

Ήδη την προηγούμενη περίοδο εγκρίθηκε ειδική μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών αλλά και της περιοχής που εκβάλει ο ποταμός Αχελώος. Σημαντικές δράσεις και έργα προτείνονται στο ανωτέρω διαχειριστικό σχέδιο που αποτελεί μια καλή αρχή για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών.

Με βάση τα όσα προ ανέφερα η προσπάθεια, η επιμονή και η συνέπεια θα πρέπει να είναι συνεχής για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας με στόχο την αειφόρο και ήπια τουριστική ανάπτυξη καθώς και την αντίσταση σε δυνάμεις και παράγοντες που θέλουν να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής».

 

koi-polis-me-limnes-imperial (4)

koi-polis-me-limnes-imperial (6)

koi-polis-me-limnes-imperial (7)

koi-polis-me-limnes-imperial (8)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button