Γεγονότα

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ζημιάς σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο- «πρωτόγνωρη εικόνα καταστροφής στα χωράφια», λέει ο προϊστάμενος του τοπικού ΕΛΓΑ

epi-kalliergeia-plymmira-elga

Προθεσμία 15 ημερών έχουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι μέχρι να προχωρήσουν σε δήλωση ζημιάς στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αγρινίου, με αρμοδιότητα και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας , κ. Αλ. Κοντοσπύρο, οι ζημιές σε καλλιέργειες έχουν καταγραφεί σε ευρεία περιοχή, από Λεσίνι μέχρι Ευπάλιο Φωκίδας και αφορούν κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες και κηπευτικά. «Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πολύ λίγες δηλώσεις ζημιάς σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και είναι περίπου 50 », αναφέρει ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ. Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι κάπως νωρίς ακόμη για τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού δυστυχώς πολλοί εξ αυτών απασχολούνται και με ζημιές που προκλήθηκαν στις οικίες τους κατά την έντονη νεροποντή ,κατάσταση που επιβαρύνθηκε βέβαια και από διάφορα άλλα προβλήματα που ανέκυψαν στην πορεία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, είναι αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να μπουν σε χωράφια για να προχωρήσουν σε σωστή καταγραφή, αφού αυτά είναι στην πλειοψηφία τους ακόμη πλημμυρισμένα, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση: «το θετικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί είχαν συγκομίσει το πρώτο «χέρι» στο βαμβάκι και άρα η παραγωγή ήταν κάπως περιορισμένη», αναφέρει ο κ. Κοντοσπύρος.

Ακόμη στον ΕΛΓΑ μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί πέντε περιπτώσεις ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο, και συγκεκριμένα για περισσότερα από 200 μελίσσια και  50 αρνιά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νεροποντής, στις ίδιες περιοχές.

Επίσης μέχρι και σήμερα δηλώθηκαν 10 περίπου περιπτώσεις ζημιάς σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Αυτές θα εξεταστούν αύριο κιόλας από αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος της περιοχής.

Ο ίδιος πάντως σχολιάζει αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής και σε σύγκριση με αντίστοιχα φαινόμενα προηγούμενων ετών πως «η εικόνα με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι συνάδελφοι στα βαμβακοχώραφα του Μεσολογγίου ήταν πρωτόγνωρη…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close