Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ξεκινά το project των 2,5 δισ. στη Ζάκυνθο ο εμίρης του Κατάρ – Τι γίνεται με την Οξυά 

Σε θέση αντεπίθεσης βρίσκεται η βασιλική οικογένεια του Κατάρ που προχωρά με μικρούς αλλά σταθερούς βηματισμούς στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, παρόλο που πριν από μερικούς μήνες υπήρχε η σκέψη να εγκαταλειφθεί η οποιαδήποτε επενδυτική σχέση με την Ελλάδα, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και του ανελέητου κυνηγητού από Δασαρχεία, Εφορίες, Πολεοδομίες και Εκκλησία!

Οι επικεφαλής της εταιρείας Al Ryyan Greece μητρικής των PIMANA και PIMARA στις οποίες ανήκει η επένδυση της Ζακύνθου και του νησιού Οξυά αντίστοιχα, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν αφού έγινε ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού project στη Ζάκυνθο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μιας και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.


Αυτό είναι και το πρώτο βήμα αφού σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους των Καταριανών εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τα 3000 στρέμματα, που διεκδικεί η Μητροπόλη αλλά και η έκταση στην οποία βρίσκεται ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. «Ήδη έχει διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη και με αυτό θα βγει και η οριστική απόφαση επ’αυτού, το οποίο τελειώνει και την αντιδικία με την Μονή. Έτσι μόλις παραδοθεί η έκθεση πραγματογνωμόνων θα βγει και η απόφαση», είπαν άνθρωποι της εταιρείας.

Έτσι με την απόφαση 20/2018 του Πρωτοδικείου Ζακύνθου, το δικαστήριο δεν ακυρώνει το συμβόλαιο για την πώληση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική άκρη του νησιού από τον κ. Γεώργιο Χάρο στην εταιρεία PIMANA του πρώην Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αλλά επιφυλάσσεται ως προς τη νομή 3000 στρεμμάτων της Εκκλησίας και για τον περιβάλλοντα χώρο των ερειπίων του παλιού ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή έρχεται, σχεδόν, τρία χρόνια μετά την επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό η κρατική επενδυτική εταιρεία Al Rayyan. Συγκεκριμένα η επιστολή είχε σταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 20 Οκτωβρίου 2015 και εξέφραζε την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις επενδύσεις του πρώην Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε πως η επένδυση της Ζακύνθου έχει «κολλήσει» εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων της Μητρόπολης του νησιού και κατοίκων της που δεν θεωρούσαν νόμιμη την αγοραπωλησία των 15.000 στρεμμάτων.
Αλλά ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Στις 7 Μαίου 2014 στην Αθήνα ο Γεώργιος Χάρος, κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη, η οποία κατείχε μεγάλη έκταση στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, βόρεια του νησιού και σχεδόν πάνω από τη γνωστή παραλία «Ναυάγιο», πουλά έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ, όπως παρουσιάζεται στο συμβόλαιο, έκταση 15.000 στρεμμάτων στην λιβανέζικη εταιρεία PIMANA συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Μάλιστα ο έλεγχος των σχετικών τίτλων του κ. Χάρου, που χρονολογούνται από την εποχή της ενετοκρατίας, από αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, έδειξε πως η αγοραπωλησία μπορούσε να γίνει κανονικά, αφού έγιναν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

Στις 12 Νοεμβρίου 2014 η Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία καταγγέλλεται σειρά παράνομων πράξεων που πρέπει να ερευνηθούν.

Αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, να μην έχει ξεκινήσει η επένδυση τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη Ζάκυνθο, όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι εκπρόσωποι της λιβανέζικης εταιρείας, που εκπροσωπεί την βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Νησί Οξυά 

Φως στο τούνελ της επένδυσης και στο νησί Οξυά βλέπουν οι άνθρωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και συγκεκριμένα του πρώην Εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Σύμφωνα με όσα είπαν στο ΘΕΜΑ «για την Οξυά είμαστε σε διαδικασίες ώστε να λύσουμε τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί ενώ εκκρεμούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις με γνωστό αρχιτέκτονα. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα». Το συγκεκριμένο νησί ο πρώην εμίρης του Κατάρ ήθελε να το μετατρέψει σε art island με μουσεία, θέατρα και μικρές πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα και με όσα στοιχεία είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την Οξυά, προβλεπόταν η κατασκευή δυο θεματικών χωριών. Το πρώτο θα ονομαζόταν «Καλυψώ» και θα εκτεινόταν αμφιθεατρικά και θα αποτελούνταν από διάφορους τύπους κατοικιών.

Τα ακίνητα θα ήταν διαμορφωμένα σε ένα ή δυο επίπεδα και θα περιελάμβαναν τέσσερα υπνοδωμάτια, ιδιωτική πισίνα ενώ θα είχαν θέα το Ιόνιο ή την Αιτωλοακαρνανία. Το δεύτερο θεματικό χωριό θα είχε το όνομα «Δάφνη» με διαφορετικού τύπου κατοικίες και αυτά με ιδιωτική πισίνα και θέα το Ιόνιο. Παράλληλα θα κατασκευάζονταν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο αλλά και θέατρα, μουσείο και φυσικά χώρος έκθεσης έργων τέχνης. Την Οξυά είχε αγοράσει ο σείχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι μέσω της εταιρείας PIMARA AE το 2013 από την οικογένεια Σταμούλη έναντι 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά λόγω του ότι μεγάλο μέρος του νησιού έχει χαρακτηριστεί Natura τα επενδυτικά σχέδια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ έχουν αλλάξει ως προς την έκταση που επιθυμούν να αξιοποιήσουν.

Το ξενοδοχείο στην Κέρκυρα

Το ξενοδοχείο Miramare είχε αγοραστεί το 2013 από την εταιρεία PIMARA και κόστισε συνολικά 55 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια δόθηκαν για την αγορά και τα υπόλοιπα για τις εργασίες ανακατασκευής. Αν και το πολυτελές κατάλυμα ήταν έτοιμο εδώ και ένα χρόνο δεν προχωρούσε η εκμετάλλευσή του λόγω γραφειοκρατίας και καταγγελιών από εργάτες. Ωστόσο είναι το μοναδικό έργο της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα έστω και μετ’εμποδίων.

Λόγω των παραπάνω προβλημάτων η ιδιοκτήτρια εταιρεία Al Ryyan αποφάσισε να νοικιάσει το πολυτελές κατάλυμα στην αλυσίδα Ledra του ομίλου Σπανού. Το Domes Miramare, όπως λέγεται πλέον το άλλοτε θρυλικό Miramare, διαθέτει 250 δωμάτια, σουίτες και bungalows, και θα λειτουργεί από αρχές Ιουλίου ως adults – only resort, δηλαδή μόνο για ενήλικες. Σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα κράτησης δωματίων το κόστος για ένα βράδυ σε ένα από τα δωμάτια ξεκινά από 310 ευρώ ενώ μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 380 ανάλογα το δωμάτιο. Το κόστος για σουίτα με ιδιωτική πισίνα ξεκινά από 549 ευρώ τη βραδιά, ενώ όσοι προτιμήσουν τα μπάνγκαλοου που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα και έχουν και ιδιωτική πισίνα το ημερήσιο κόστος ανέρχεται στα 710 ευρώ.

Το Miramare είναι ξενοδοχείο με βαριά ιστορία το οποίο ταυτίστηκε με την οικογένεια Ωνάση, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Kαλλιρόης Πατρονικόλα- Ωνάση, που ήταν ετεροθαλή αδελφή του μεγιστάνα Aριστοτέλη Ωνάση και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Tο Miramare εκτείνεται σε έναν ελαιώνα 50 στρεμμάτων δίπλα στην θάλασσα στην περιοχή Μωραϊτικα.

Το 1994 αποκτήθηκε από τα αδέλφια Λευτέρη, Θεόφιλο και Χρήστο Σούρλα, που δαπάνησαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνουν την ξενοδοχειακή μονάδα.

Το 2004, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η «χρυσή χρονιά» για το Miramare. Τρία χρόνια αργότερα όμως η οικονομική κρίση έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Από το 2009 και μετά το ιστορικό ξενοδοχείο αντιμετώπιζε προβλήματα βιωσιμότητας. Οι κρατήσεις είχαν μειωθεί αισθητά και παρά τις προσπάθειες της οικογένειας Σούρλα να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα, η πληρότητα παρέμενε σε αρνητικά επίπεδα.

Η απόφαση της διοίκησης να μην ανοίξει το ξενοδοχείο για το 2012 δημιούργησε «πόλεμο» με τους εργαζόμενους οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να επιλύσουν τις διαφορές τους με την εργοδοσία.
Όλα αυτά ανάγκασαν τους αδελφούς Σούρλα να βγάλουν στο σφυρί το ξενοδοχείο με τίμημα 42 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πουλήθηκε στην εταιρεία PIMARA , της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ για 15 εκατομμυρία ευρώ.

 protothema.gr
Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button