Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ξεκινά ο εκκλησιαστικός κύκλος των πανηγύρεων των ιστορικών μοναστηριών του Απόκουρου

Την αρχή των πανηγύρεων κάνει το Ιστορικό Μοναστήρι του Φωτμού στο Πετροχώρι.

Αρχίζει αύριο Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Εκκλησιαστικός κύκλος των πανηγύρεων των Ιστορικών Μοναστηριών του Απόκουρου. Την αρχή των πανηγύρεων κάνει το Ιστορικό Μοναστήρι του Φωτμού στο Πετροχώρι.

Το Βυζαντινό αυτό Μνημείο, το Μοναστήρι του Φωτμού, κτίσμα του 16-ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται στην Ομώνυμη παραλίμνια τοποθεσία, κι είναι αφιερωμένο στην Θεοτόκο, στο γενέσιον αυτής.

Το καθολικό του Μοναστηριού βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μετά τις παρεμβατικές εργασίες που έγιναν εκεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την δεκαετία του 1990. Στα Νότια του καθολικού βρίσκονται τα ερειπωμένα διώροφα κελιά του Μοναστηριού, απ΄ τα οποία εκπέμπεται η η αρχιτεκτονική τους μορφή όταν ήταν σε λειτουργία.

Στα Δυτικά του Καθολικού στέκει ολόρθη, είναι κυρίαρχη σ΄ ολόκληρη την περιοχή, κι αποπνέει ιστορία και πολιτισμό η αψίδα του διαβατικού του Μοναστηριού.

Οι Λιγοστές μεν, αξιολογότατες δε τοιχογραφίες του Μοναστηριού, ο Αγιογραφικός του κύκλος και η πανδαισία των χτωμάτων, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην δημιουργία κατανυκτικής ατμόσφαιρας και καταλλήλου περιβάλλοντος για προσευχή.

Η θέα της Τριχωνίδας απ΄ το Μοναστήρι του Φωτμού, είναι μοναδική κι ανυπέρβλητη σε μεγαλείο. Μοναδική και η εμπειρία του επισκέπτη με την ειδυλλιακή παραλίμνια χλωρίδα και την επίσης μοναδική πανίδα, που συνθέτουν τον βιότοπο της περί τον Φωτμό περιοχής.

Ο Φωτμός στερείται παραλίας, όμως νοτιότερα του Μοναστηριού υπάρχει η μοναδική σ΄ ολόκληρη την Τριχωνίδα παραλία Άμμος, σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών. Στα βορειοδυτικά του Μοναστηριού, βρίσκεται η επίσης υπέροχη παραλίμνια τοποθεσία του Κείθε Άϊ-Γιώργη και πιό πέρα τα Λουτρά Μυρτιάς.

Η πρόσβαση στο Μνημείο γίνεται απ΄ το Πετροχώρι μέσω αμαξητού και σε καλή κατάσταση χωμάτινου δρόμου. Απ΄ την Μυρτιά, επίσης γίνεται η πρόσβαση μέσω χωματόδρομου, αλλά κι απ΄ τα Σιταράλωνα μέσω δύσβατου δυστυχώς χωματόδρομου.

Αύριο, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, πανηγυρίζει το Μοναστήρι και θα γίνουν εκεί οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button