Ελλάδα

«Ξεκαθαρίζει» ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ

epi-kanalia-adeiesΣτον αριθμό 9 φαίνεται να καταλήγουν από το ΕΣΡ  για τις τηλεοπτικές άδειες με option να προστεθούν ακόμη 2 μελλοντικά, ανάλογα με την αξιοποίηση των «πολυπλεκτών» της ΕΡΤ. Σε αυτά εντάσσονται κανάλια πανελλαδικής εκπομπής γενικού περιεχομένου αλλά και θεματικά. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το πότε θα γίνει ο διαγωνισμός με τον ΠτΒ να λέει σιβυλλικά πως μέσα σε 2-3 μήνες μπορεί να ολοκληρωθεί και η δημοπρασία και ο διαγωνισμός.

Όπως έλεγε όμως μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων πάντως «ο διαγωνισμός αυτός δεν πρόκειται  να γίνει πριν από τις εκλογές». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ.κ. Κουτρομάνος και Μορώνης παρουσίασαν τις απόψεις τους, το ΕΣΡ θα εισηγηθεί τον αριθμό των καναλιών στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει, και στον τελικό αριθμό θα υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο αριθμός 9, εμπεριέχει τα σενάρια να είναι 5 γενικού και 4 θεματικά ή 6+3, με το Προεδρείο του ΕΣΡ να ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι γνωστό ποιες θα είναι οι πανελλαδικές άδειες για τα θεματικά πριν γίνει ο διαγωνισμός για τα γενικού περιεχομένου.

Ουδείς όμως μπορεί να δώσει το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, με τον κ. Βούτση να λέει, εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση, πως σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σήμερα,  μπορεί μέσα σε σε 2-3 μήνες, να γίνει και η προκήρυξη και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν μπορεί δηλαδή να κρατήσει και χρόνια. Όπως έγινε σαφές, ο χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι το μεγάλο «αγκάθι», με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απειλεί» το ΕΣΡ για άμεσες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, το θέμα έθεσε εντός της Διάσκεψης ο Γ. Τραγάκης, λέγοντας μάλιστα ότι ό υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς απειλεί τα μέλη του ΕΣΡ  για να κάνουν γρήγορα τον διαγωνισμό. Ο ίδιος φέρετε να αναφέρθηκε στις πρωινές δηλώσεις του κ. Παππά, ο οποίος είπε προς το ΕΣΡ ότι τα πάντα είναι έτοιμα, ξεκινήστε.  Το ίδιο θέμα έθεσε και από πλευράς ΔΗΣΥ ο Ανδ. Λοβέρδος.

Το κλίμα μεγάλης έντασης για τον διαγωνισμό μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας ότι υπήρξε επιστολή από τη ΝΔ προς τα μέλη του ΕΣΡ, με την οποία ζητείται να μην γίνει ο διαγωνισμός εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στη διαδικασία για την κατανομή του περίφημου «μερίσματος 2» -του φάσματος- σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να είναι σαφές πόσα κανάλια «χωράνε» και τι ποσοστό του φάσματος θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες.

Ο ΠτΒ πάντως έκανε σαφές ότι από την πλευρά του ότι ο διαγωνισμός δεν έχει καμία σχέση με την διαπραγμάτευση για το «ψηφιακό μέρισμα 2» που αφορά το 2020-2022. Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πλέον εκκρεμότητα δικαστικού τύπου, ότι έχουν βγει όλες ο αποφάσεις, και ότι το ΕΣΡ έχει πλέον όλα όσα χρειάζεται για να προχωρήσει. Ακόμα επισήμανε ότι το ΕΣΡ θα φτιάξει το πλαίσιο αλλά τον διαγωνισμό θα τον διαχειριστεί άλλος φορέας «ίσως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ίσως η ΕΕΤΤ, θα δούμε».

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button