ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στο Αγρίνιο ο Ανδρέας Ξανθός: “Αρρυθμίες στο σύστημα Υγείας – χαμηλά αντανακλαστικά από την κυβέρνηση” (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού την Αιτωλοακαρνανία, που το απόγευμα στο Επιμελητήριο στο Αγρίνιο θα μιλήσει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της “δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψης”.

Ο κ. Ξανθός συνοδεύεται από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνο Μωραΐτη, τον πρώην γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρό, τον πρώην υποδιοικητή τη 6ης ΥΠΕ Μίλτο Ζαμπάρα, και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τελευταία παρουσιάζει έντονη δράση στην περιοχή, μιας και πριν από λίγες μέρες στο Αγρίνιο βρέθηκε και ο πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, που μίλησε για την εκτροπή του Αχελώου.

Στο Αγρίνιο, το πρωί ο πρώην υπουργός βρέθηκε στη ΤΟΜΥ του Αγρινίου στην οδό Π. Σούλου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε του ΠΕΔΥ Αγρινίου, στην πλατεία Δημάδη. Εκεί , είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ιατρούς, νοσηλευτές και το προσωπικό των υπηρεσιών να μάθει για τα προβλήματα των τοπικών μονάδων, ενώ φάνηκε να έχει γνώση μιας σειράς ζητημάτων του τομέα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή.

Προηγήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας της Αμφιλοχίας, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Κατά την επίσκεψή του στην ΤΟΜΥ, ο πρώην υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του:

“Μετά την περιοδεία στην Πρέβεζα συνεχίζουμε την περιοδεία σε δημόσιες Δομές του ΕΣΥ στην Αιτωλοακαρνανίας και στο Αγρίνιο ξεκινώντας από την ΤΟΜΥ στο κέντρο της πόλης. Η εικόνα που μας μεταφέρουν οι ιατροί και το προσωπικό της δομής είναι ότι είναι μια παρέμβαση αναγκαία ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Υπάρχει όμως και μία ομάδα επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει τον οικογενειακό ιατρό, νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Αυτοί για πρώτη φορά δίνουν έμφαση όχι μόνο στην περίθαλψη αλλά και στην πρόληψη στην τοπική κοινότητα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία, αγωγής υγείας και συνεργασίας με ΚΑΠΗ. Είναι ένα νέο μοντέλο το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί και όχι να αποδυναμωθεί. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση μία σαφή κατεύθυνση για το πως θα χειριστεί αυτές τις δομές. Για το αν θα συνεχίσει να τις ενισχύει. Αν θα βγάλει νέα προκήρυξη για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν όντως ακόμα σήμερα στους γιατρούς.

Ο στόχος μας είναι μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί αυτές τις δομές και είναι εξαιρετικό, πολύ καλά καταρτισμένο αλλά και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουμε την διεύρυνση αυτού του θεσμού και την πληρέστερη κάλυψη αυτών των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ειδικά στα αστικά κέντρα. Με τις επισκέψεις στο νοσοκομείο του Αγρινίου και του Μεσολογγίου δίνουμε ένα μήνυμα στους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΣΥ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πρώην στελέχη της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζουν να έχουν επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος.

Θέλουμε να επικαιροποιούμε την εικόνα που έχουμε για τις υπηρεσίες και τα ζητήματα. Βλέπουμε πολλές αρρυθμίες τον τελευταίο καιρό στο σύστημα υγείας. Δυσκολίες να λειτουργήσουν και να εφημερεύσουν τμήματα, ελλείψεις φαρμάκων, επιδείνωση στην στελέχωση πολλών τμημάτων και κλινικών σε όλη τη χώρα. Νομίζουμε ότι υπάρχουν χαμηλά αντανακλαστικά από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων καθημερινότητας. Είμαστε εδώ για να τα αναδεικνύουμε και να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική αλλά και για να αναδιατυπώσουμε έναν προγραμματικό λόγο που θα συμπεριλαμβάνει τις νέες ανάγκες αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας”.

Ο πρώην υπουργός απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη ογκολόγου από το νοσοκομείο Αγρινίου και τις χημειοθεραπείες σε αυτό:

“Πρόβλημα επί της ουσίας, απ’ ότι έχω καταλάβει, δεν έχει δημιουργηθεί. Υπήρχε μία φροντίδα ογκολογικών ασθενών, καρκινοπαθών, εκτελούνταν κάποιες χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο με την επιστημονική εποπτεία και τη διασύνδεση με κάποιους ογκολόγους του γειτονικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Νομίζω ότι πρόβλημα ποιότητας και ασφάλειας στη φροντίδα δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Προφανώς αυτή η λειτουργία θέλει και επίσημα την τοποθέτηση, αν γίνεται με μόνιμο τρόπο, ενός ειδικευμένου ογκολόγου που δεν υπήρχε στον οργανισμό.

Μου είπαν από την 6η ΥΠΕ ότι έγινε προσπάθεια να βρεθεί επικουρικός ογκολόγος, η οποία δεν τελεσφόρησε. Σε κάθε περίπτωση στους νέους οργανισμούς του νοσοκομείου που θα προκύψουν τώρα, στην επικαιροποίηση που θα γίνει, θα πρέπει να προβλεφθεί θέση, να διεκδικηθεί και να καλυφθεί. Αυτό απαιτεί, μία πολύ σημαντική φροντίδα που παρέχεται σε αποκεντρωμένο επίπεδο. Δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να μετακινούνται. Είναι κάτι που το στηρίζουμε. Οι ογκολόγοι δεν είναι μία πολύ συχνή ειδικότητα στη χώρα. Υπάρχει μία δυσκολία σε όλα τα νοσοκομεία και είναι κάτι που η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να το εξετάσει και εμείς από την πλευρά μας να το ενισχύσουμε”.

Ένα Σχόλιο

  1. Αθάνατη Πασοκιλα έτσι χτυπάτε και καμμία πλατουλα στους Λωτοφάγους πάντοτε αρέσκεται το πόπολο σε καινούργιους Θεούς όταν η μικροαστιλα του δεν έχει ικανοποιηθεί δεόντως.Καποτε ΠΑΣΟΚ ΝΔ μετα Σφυριζα μετά ΝΔ τωρα διψάει το θηρίο για νέα πως το είπατε προοδευτική συμμαχία ????Περαστικά και να μου προσεχετε τους οσφυοκαμπτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button