ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Βυθίστηκαν» οι κρουαζιέρες – Η Ελλάδα έχασε 900 εκατ. ευρώ

Μόνο 50 από τα 445 κρουαζιερόπλοια τέθηκαν σε λειτουργία από τα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με την Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και φορέων Ναυτιλίας, η χώρα μας έχασε περίπου 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εσόδων που θα έφερνε ο κλάδος της κρουαζιέρας στα δημόσια ταμεία, ενώ σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις ο κλάδος θα μπορέσει να επανέλθει σταδιακά στα επόμενα 3 χρόνια.

«Τα γεγονότα και οι δυσάρεστες εξελίξεις στη νέα έξαρση της πανδημίας θα πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς σε σχεδιασμούς δρομολογίων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε ενέργειες που μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες και όχι καλά μελετημένες, με δυσάρεστα αποτελέσματα και κόστος στη συνέχεια με τη δραστηριότητα του κλάδου όπου καταρτίζονται τα προγράμματα για τα προσεχή έτη», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης, Θοδωρής Κόντες.

Παρά τις τεράστιες ζημιές που καταγράφει ο κλάδος (με πολλά πλοία να απομακρύνονται, άλλα να οδηγούνται σε διάλυση, δυσκολία στην αποπληρωμή δανείων ενώ ακυρώθηκαν και πολλές ναυπηγήσεις) η Ενωση ζητά με κάθε τρόπο να αποφευχθούν κρούσματα σχετικά με τον Covid-19 στα κρουαζιερόπλοια γιατί τότε η επανεκκίνηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, επηρεάζοντας σίγουρα την ανάκαμψη στα επόμενα έτη. «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου και με ιδιαίτερη προτίμηση από τις περισσότερες αγορές.

Η USA και το CDC έχουν πάρει αυστηρές αποφάσεις για τον κλάδο στην Βόρεια Αμερική και φαίνονται να είναι σίγουροι ότι η επανεκκίνηση θα γίνει σε χρόνο που θεωρούν ασφαλή. Η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρώνεται στους τρόπους οι οποίοι θα οδηγήσουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβάτη – τουρίστα, ο οποίος επιλέγει τον τρόπο αυτό διακοπών, με τα χαρακτηριστικά των εναλλαγών στους τόπους επισκέψεων, την ποικιλία προσφορών στο πλοίο και άλλα.

Οι Φορείς Διαχείρισης Λιμένων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων που τους αφορά έτσι ώστε να υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία για να μην παρουσιαστούν προβλήματα στις προσεγγίσεις των πλοίων με δυσάρεστες συνέπειες», αναφέρει η Ενωση.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα πρέπει να τηρούνται στα κρουαζιερόπλοια επιτρέποντας την επανεκκίνηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων σε Μεσόγειο και Ελλάδα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button