Δυτική Ελλάδα

Βρετανικός στρατιωτικός χάρτης της περιοχής της Τριχωνίδας από το 1944

epi-xartis-atoloakarnania2

Από μια διαδικτυακή ομάδα που ασχολείται με ιστορικά θέματα και τεκμήρια της περιοχής μας και δραστηριοποιείται σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης,  με την επωνυμία ¨Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου¨  (Aetolia Acarnania tempus), είδαμε έναν ενδιαφέροντα στρατιωτικό χάρτη που εντόπισε μετά από σχετική αναζήτηση ο συμπατριώτης μας καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ερευνητής, Αλέξης Κατεφίδης, που διαμένει στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Πρόκειται για έναν χάρτη χρηστικό και επιτελικό, της περιοχής του Αγρινίου με καλή ανάλυση και κλίμακα 1:100000, από την αντίστοιχη Βρετανική Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, στα 1944…

Ο χάρτης εντοπίσθηκε στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Mac Master που εδρεύει στο Χάμιλτον του Καναδά. Παρατηρούμε ότι τότε η Εθνική Οδός Αγρινίου-Αμφιλοχίας περνούσε από Αγ. Κωνσταντίνο, Διαμαντέϊκα, Ρουσέϊκα, Σπολάϊτα, όπου διασταυρώνονταν με άλλη οδό ερχόμενη από τα Καλύβια, γέφυρα Ματσουκίου κ.λ.π.

Ο δρόμος (κόκκινη διαγράμμιση) διέρχεται δυτικά του Αγγελοκάστρου, περνάει από τις περιοχές Παλιοζεύγαρο, Δάσος, Χαμολεύκια, ενώ ακολούθως διακρίνουμε τα Καλύβια με τους δυο οικισμούς  Αγ. Γεωργίου και Πλατάνου και το δρόμο  που  περνά μέσα από το χωριό μας και συνεχίζει βόρεια προς τον Μύλο Παπαφώτη, το εκκλησάκι του Αη Θανάση, την περιοχή Τσάϊκας και τα σπολαϊτιώτικα κτήματα.

Ο συγκεκριμένος χάρτης είναι σημαντικός μιας και έχει αναλυτικά τοπωνύμια, δρόμους, καρόδρομους, εκκλησίες κ.α.
(Πατήστε για μεγέθυνση)
epi-xartis-atoloakarnania1

Εδώ και ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για καλύτερη ανάλυση του χάρτη:

http://digitalarchive.mcmaster.ca/islandora/object/macrepo%3A23900

Έρευνα: Αλέξιος Κατεφίδης – Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου (Aetolia Acarnania tempus- F/B).

http://kalyvia.gr

Last Updated on Friday, 06 November 2015 21:52

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close