Υγεία-Ομορφιά

Βουβωνοκήλη και κιρσοκήλη: Πώς τις αντιμετωπίζουμε λαπαροσκοπικά

Οι κήλες είναι ουσιαστικά μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία κάτι (συνήθως ένα εσωτερικό όργανο) προβάλει από ένα σημείο του σώματος μας δημιουργώντας μία μικρή προεξοχή στο σημείο. Μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία και ονομάζονται ανάλογα με το ποιο μέρος του σώματος κάνει προβολή η εσωτερική προεξοχή.

Από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις είναι η βουβωνοκήλη και η κιρσοκήλη, οι οποίες πλέον μπορούν ευτυχώς να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά.

Χαμηλά στην κοιλιά

Η βουβωνοκήλη είναι το συχνότερο  είδος κήλης που εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες, παρά στις γυναίκες και ονομάζεται έτσι γιατί η προεξοχή εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και μπορεί να προκαλέσει από ενοχλητικό πόνο μέχρι ειλεό και απόφραξη. Ουσιαστικά μέρος των ενδοκοιλιακών οργάνων περνάει μέσα από τα τοιχώματα της βουβωνικής χώρας (πρόπτωση) δημιουργώντας ενοχλητικά και συχνά επώδυνα συμπτώματα. Μπορεί να προκληθεί από την άρση μεγάλου βάρους, από δυσκοιλιότητα ή έντονο χρόνιο βήχα που έχουν ως αποτέλεσμα έντονη πίεση ή τράνταγμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας.

Ευτυχώς η κλινική αυτή κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά, αποτρέποντας τον τραυματισμό των παρακείμενων ιστών και εξασφαλίζοντας ωστόσο την αποκατάσταση της. Η διαδικασία ονομάζεται λαπαροσκοπική τεχνική TEPκαι εστιάζει στην τοποθέτηση ενός εξωκοιλιακού πλέγματος, το οποίο θα συγκρατεί και θα εμποδίζει τα εσωτερικά όργανα να κάνουν προβολή ξανά στην ίδια περιοχή.

Ανδρική υπόθεση

Η κιρσοκήλη είναι ουσιαστικά μία κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή των όρχεων (κατά 90% των περιπτώσεων στον αριστερό) και προκαλείται ως απόρροια της ανεπάρκειας του φλεβικού συστήματος των όρχεων να επιστρέψει το αίμα προς την καρδιά. Ο λόγος που προκαλείται κυρίως στον αριστερό όρχι είναι γιατί η αριστερή σπερματική φλέβα εκβάλλει κάθετα στη νεφρική. Αποτέλεσμα αυτής της κλινικής κατάστασης είναι η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή και η ολιγοσπερμία, ενώ αρκετοί ασθενείς διαμαρτύρονται για πόνους και ενοχλήσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση η λαπαροσκοπικη τεχνική μπορεί να κάνει θαύματα, αφού εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς τραυματισμούς στα νεύρα ή στις παρακείμενες αρτηρίες, ενώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, σχετικά ανώδυνη και με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button