ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Βουλή: Η νέα σύνθεση έχει 83 δικηγόρους και 40 γιατρούς – Δείτε όλα τα επαγγέλματα

Στη νεα Βουλή υπάρχει οικοδόμος, αισθητικός, φυσιοθεραπευτής, μάνατζερ ποδοσφαίρου - Τα πιο ιδιαίτερα επαγγέλματα του κοινοβουλίου

Ιδιαίτερα στοιχεία προβάλλει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Επί του Περιστυλίου» που εκδίδεται από την Βουλή σχετικά με τη νέα σύνθεση του κοινοβουλίου, όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ανάλυση της επαγγελματικής προέλευσης των βουλευτών η οποία δείχνει πως αν υπήρχε «κόμμα των δικηγόρων» θα ήταν το ισχυρότερο με 83 έδρες.


Ως προς την καθεδρία των υπόλοιπων επαγγελμάτων που δηλώνουν οι βουλευτές, η σειρά έχει ως εξής:

γιατροί όλων των ειδικοτήτων 40,
οικονομολόγοι 22,
δημοσιογράφοι 17,
πολιτικοί μηχανικοί 16,
πανεπιστημιακοί 16.

Τι επαγγέλλονται οι… βουλευτές

Αν όμως, όπως θα δούμε στις επόμενες επαγγελματικές ειδικότητες στην συνέχεια, ενοποιήσουμε όλες τις ειδικότητες των μηχανικών σε μια ενιαία κατηγορία όπως κάναμε και για τους γιατρούς, τότε η επαγγελματική ομάδα των μηχανικών απαριθμεί 34 μέλη και κατατάσσεται ως η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα μετά τους γιατρούς. Συνεπώς δικηγόροι, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, μηχανικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, αποτελούν τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων.

Στη σύνθεση της νέας Βουλής συμμετέχουν επίσης: μηχανολόγοι – μηχανικοί 9, εκπαιδευτικοί 8, πολιτικοί επιστήμονες 8, στρατιωτικοί- σώματα ασφαλείας 6, δημόσιοι υπάλληλοι 6, ελεύθεροι επαγγελματίες 7, γεωπόνοι 5, φαρμακοποιοί 4, λογιστές 4, ιστορικοί 4, ψυχολόγοι 4, μουσικοί 3.

Τέλος, με μικρότερη επαγγελματική αναλογία στα έδρανα του κοινοβουλίου κάθονται: αγρότες 2, στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων 2, χημικοί μηχανικοί 2, αρχιτέκτονες 2, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι 2, τοπογράφοι 2, κοινωνιολόγοι 2, ηθοποιοί 2, σύμβουλος επιχειρήσεων 1, δασολόγος 1, διατροφολόγος 1, βιοχημικός 1, επικοινωνιολόγος 1, διπλωμάτης 1 , σκηνοθέτης 1, μηχανικός εμπορικού ναυτικού 1, ναυτεργάτης 1, οικοδόμος 1, αισθητικός 1, μάνατζερ ποδοσφαίρου 1, μηχανικός πληροφορικής 1,μηχανικος τηλεπικοινωνιών 1, επιχειρηματίας 1, φυσικοθεραπευτής 1, κοινωνική λειτουργός 1, μετεωρολόγος 1, ιδιωτικός υπάλληλος 1, ξενοδοχο-υπάλληλος 1, ναυτιλιακός υπάλληλος 1.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των εκλογών της 21ης Μαΐου, είχε ήδη ανανεωθεί κατά το 1/3 σε σχέση με αυτή των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Συγκεκριμένα, στη λεγόμενη «φευγαλέα» Βουλή, είχαν εκλεγεί 36 νέοι βουλευτές με τη ΝΔ, 21 με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 22 με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, 12 με το ΚΚΕ, και 10 με την Ελληνική Λύση.

Οι «πρωτάρηδες»

Από τους 300 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι 34 εξελέγησαν για πρώτη φορά. Είκοσι Βουλευτές είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή του Μαΐου, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο). Από τους πρωτοεκλεγέντες με την ΝΔ εκλέγονται για πρώτη φορά πέντε βουλευτές, με τους Σπαρτιάτες δώδεκα, με τη Νίκη δέκα και επτά με την Πλεύση Ελευθερίας.

Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) δεν εξέλεξαν κανέναν νέο βουλευτή. Μειωμένη κατά τρεις είναι η παρουσία των γυναικών βουλευτών σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο σύνολο των 300 βουλευτών οι γυναίκες είναι 69. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή ποσοστό της τάξης του 23%.

Όσον αφορά την ποσοστιαία αναλογία γυναικών/ανδρών βουλευτών μεταξύ των κομμάτων η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει αναλογία 50% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 38%, ΚΚΕ με 28,6%. Ειδικότερα, η νέα Βουλή αποτελείται από 69 γυναίκες.

Από αυτές με την ΝΔ ανεδείχθησαν 30 σε σύνολο 158 (ποσοστό 19%), με τον ΣΥΡΙΖΑ 18, σε σύνολο 47 (ποσοστό 38%), με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 8, σε σύνολο 32 (ποσοστό 25%), με το ΚΚΕ 6, σε σύνολο 21 (ποσοστό 28,6%), με τους Σπαρτιάτες καμία, με την Ελληνική Λύση 2, σε σύνολο 12 (ποσοστό 16,6%), με τη Νίκη μία, σε σύνολο 10 (ποσοστό 10%) και με την Πλεύση Ελευθερίας 4, σε σύνολο 8 (ποσοστό 50%).

protothema.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button