ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Βουλή: Ερώτηση Π. Σαράκη για τη διάβρωση στην ακτογραμμή Αντίρριο – Ρίζα

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, με θέμα την διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου–Ρίζας, στην Αιτωλοακαρνανία»

Αναλυτικά η ερώτηση:


«Κύριε Υπουργέ,

Την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζεται έντονη διάβρωση της ακτογραμμής της παραλιακής ζώνης από το Αντίρριο έως και την Ρίζα, στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία, πλέον, εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ακτογραμμή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό οικιστική ζώνη, με αποτέλεσμα η διάβρωσή της να μην απειλεί μόνο τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά και τις ζωές τους. Άλλωστε, το υψόμετρο του οικισμού του Αντιρρίου, της Μακύνειας και της Ρίζας δεν ξεπερνά, κατά πολύ, το ένα μέτρο. Υφίσταται, λοιπόν, ο κίνδυνος, ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν από χερσαίες σε θαλάσσιες.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, μόλις τον Νοέμβριο του 2021, με ένα μικρής έκτασης πλημμυρικό φαινόμενο, μέσα σε τριάντα λεπτά, η θάλασσα μετέτρεψε τον κεντρικό δρόμο του Αντιρρίου σε ποτάμι και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει μία ηλικιωμένη γυναίκα από την ισόγεια κατοικία της στο κέντρο του ανωτέρω χωριού.

Περαιτέρω, η δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έχει ήδη διαβρωθεί δραματικά, καθιστώντας το μεγαλύτερο τμήμα της ακατάλληλο για να «δένουν» τα καράβια, που εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο. Η θάλασσα, δε, σε ορισμένα σημεία, έχει ήδη φτάσει στις αυλές των σπιτιών και των παραλιακών καταστημάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος; Αν όχι, γιατί;

2. Γιατί δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα για την αποφυγή ή έστω, τον περιορισμό, της διάβρωσης της ως άνω ακτογραμμής, καθώς και για την αποκατάσταση της παραλιακής οδού; Ειδικότερα, γιατί δεν έχουν, έστω, τοποθετηθεί πλευρικά τοιχία στον παραλιακό δρόμο;
3. Υφίσταται σχετικός προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος;».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button