Δυτική Ελλάδα

Βούλευμα – καταπέλτης κατά της Χρυσής Αυγής

po-xa-protagonΜε βαριές κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το Συμβούλιο των Εφετών κατά πλειοψηφία παραπέμπει σε δίκη το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του 2012 και πρωτίστως τον επικεφαλής του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι δικαστές με αδιάσειστα στοιχεία, που βασίζονται στα ευρήματα των πολύμηνων ανακρίσεων, κρίνουν ότι ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.


Ενα μέλος του Συμβουλίου, ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας, μειοψήφησε εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορεί ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση και επικαλείται τη σύμβαση του Παλέρμο, που αξιώνει οικονομικό όφελος και οικονομικό κίνητρο για να χαρακτηριστεί μια ομάδα ως εγκληματική οργάνωση.

Η θέση του, όπως επίσης και η μειοψηφία του για το αδίκημα της οπλοκατοχής, ουσιαστικά, αν πλειοψηφούσαν, θα οδηγούσαν σε επιεικέστερη μεταχείριση κυρίως των βουλευτών της ΧΑ και κυρίως εκείνων που ανήκουν στον σκληρό της πυρήνα.

Επίσης με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου σε δίκη παραπέμπονται άλλα 52 στελέχη της ΧΑ για δεκάδες επιθέσεις με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία παραπέμπεται ομόφωνα ως φυσικός αυτουργός ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Πιο αναλυτικά:

Οι δικαστές αποδίδουν – και αυτό έχει μεγάλη σημασία- την βαριά κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση στο σύνολο της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ καθώς κρίνουν με στοιχεία ότι όλοι οι βουλευτές της μετείχαν στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης και κατείχαν υψηλές θέσεις στην κομματική ιεραρχία.

Η τεκμηρίωση της κατηγορίας, παρά το γεγονός, ότι η απόφαση των δικαστών ελήφθη κατά πλειοψηφία, θέτει τέλος στα σενάρια περί ανυπόστατων κατηγοριών και πολιτικών διώξεων που διατείνονται κατά καιρούς από βουλευτές και στελέχη της ΧΑ.

Ωστόσο, η άποψη που διατυπώνεται από τον ένα δικαστή που μειοψήφησε στο σκέλος που αφορά την απόδοση της κατηγορίας για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, προκαλεί ρήγμα για πρώτη φορά ως σήμερα στην ομοφωνία όλων των δικαστικών παραγόντων που ασχολήθηκαν με τη βαριά δικογραφία της ΧΑ.

Ο εν λόγω δικαστικός (πρόκειται για τον εφέτη Νικόλαο Σαλάτα) είναι γνωστός για την πολύχρονη συνδικαλιστική του δράση στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και υποστηρίζει την νομική άποψη ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί η ΧΑ εγκληματική οργάνωση, καθώς επικαλείται τη σύμβαση του Παλέρμο που επιβάλει για τον χαρακτηρισμό μιας ομάδας, ως εγκληματικής οργάνωσης την ύπαρξη οικονομικού οφέλους από τη δράση της ή με άλλα λόγια την ύπαρξη οικονομικών κινήτρων που αποτελούν και το βασικό υπόστρωμα για την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της.

Επίσης μειοψήφησε και για την κατηγορία της οπλοκατοχής. Με τη θέση αυτή που μειοψήφησε στην απόφαση των δικαστών, οι βασικοί πρωταγωνιστές της ΧΑ και κυρίως οι περισσότεροι βουλευτές της και τα στελέχη του που συγκροτούν το σκληρό της πυρήνα πέφτουν στα μαλακά καθώς η βασικότερη κατηγορία – διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – τροποποιείται και μετατρέπεται η αποτίμηση της εγκληματικής τους συμπεριφοράς ειναι επιεικέστερη.

Ωστόσο καταπέλτης είναι η απόφαση στο σημείο που αντικρούει την άποψη του δικαστή που μειοψήφησε και τεκμηριώνει την τελική κρίση ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Οι δικαστές που πλειοψήφησαν και τελικά έστειλαν στο εδώλιο τον σκληρό πυρήνα της Χ.Α., με πρόεδρο την έμπειρη Πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, αντικρούουν με επιχειρήματα τη θέση του κ. Σαλάτα, βασιζόμενοι στην πολυετή εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για τις εγκληματικές οργανώσεις που ισχύει από το 2001 μέχρι σήμερα και έχει αποτελέσει το βασικό εργαλείο καταδίκης εκατοντάδων ατόμων ως μελών εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τα μέλη της 17Ν αλλά και η συμμορία Βλαστού στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Η ελληνική νομοθεσία, άρθρο 187 του Ποινικού μας Κώδικα- που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της ΧΑ, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, είναι αυστηρότερη από τη σύμβαση του Παλέρμο, είναι μεταγενέστερη και είναι νόμος που υπερισχύει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, σημειώνουν οι δικαστές που πλειοψήφησαν, ως σήμερα η νομοθεσία αυτή έχει κριθεί δικαστικά σε όλα τα επίπεδα ως και τον Άρειο Πάγο χωρίς ουδέποτε να υπάρξει αντίθετη άποψη.

Με βάση, λοιπόν την απόφαση κατά πλειοψηφία των δικαστών, σε δίκη παραπέμπονται εκτός από τους 18 βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της ΧΑ στις εκλογές του 2012 και δεκάδες στελέχη της κατηγορούμενοι όχι μόνο για εγκληματική οργάνωση αλλά και για βίαιες επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, με κορωνίδα της έκνομης δράσης τους τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στους βουλευτές περιλαμβάνονται και οι δύο που είχαν διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας, ενώ το βούλευμα, υιοθετώντας πλήρως την εμπεριστατωμένη πρόταση παραπομπής του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου κρίνει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο σκληρός πυρήνας των βουλευτών του κόμματος (Χρήστος Παπάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και άλλοι) αποτελούσαν τον βασικό και σκληρό πυρήνα της εγκληματικής δράσης της ΧΑ.

Παράλληλα, παραπέμπει σε δίκη το βούλευμα ομόφωνα τον Γιώργο Ρουπακιά ως φυσικό αυτουργό της στυγνής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ για δεκάδες άλλες επιθέσεις της ΧΑ παραπέμπονται ομόφωνα δεκάδες στελέχη της.

kathimerini.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button