ΕκδηλώσειςΠολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση στον Πλάτανο Ναυπακτίας

pol-zisimos-biblio1Μια ξεχωριστή και μοναδική για την περιοχή και τα συγγραφικά δεδομένα ετοίμασε ο Πλατανιώτης διευθυντής και εκδότης της τοπικής εφημερίδας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» κ. Βασίλης Αθαν. Ζήσιμος και την παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο 17η Αυγούστου βράδυ και ώρα 20.00 στην κεντρική πλατεία του Πλατάνου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του πολιούχου του Πλατάνου Αγιο Νικόλαο.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΑΜ και ΟΣΥΝ, λογοτέχνης, συγγραφέας και ιστορικός της περιοχής κ. Χαράλ. Χαραλαμπόπουλος.

Ο Βασίλης Αθ. Ζήσιμος γεννήθηκε στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας, το 1964, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το τριτάξιο Γυμνάσιο. Από τότε εγκαταστάθηκε για 35 και πλέον χρόνια μόνιμα στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του και την υπαλληλική του καριέρα, ως υπάλληλος ΕΛΤΑ.

koi-platanosΥπήρξε δυναμικό μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας ΕΔΗΝ και μετέπειτα Ε.Σ.ΔΗ.Ν., εργάστηκε ως στέλεχος και επιστημονικός συνεργάτης του Πλατανιώτη υφυπ. Εσωτερικών κ. Αθαν. Δημητρακόπουλου.

Παντρεύτηκε την συνάδελφό του στα ΕΛΤΑ κα Ελένη Καλαντζή από την Φιλοθέη Δωρίδας και απέκτησαν δυο γιούς τον Νάσο και τον Δημήτρη, που βρίσκονται στο ζενίθ της επιστημονικής των καριέρας, με πολύ γερά και άξια πατήματα.

pol-zisimos-biblio3Αργότερα ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του πρώτοιδρυθέντος Δήμου Πλατάνου Ναυπακτίας, υποψήφιος Δήμαρχος Πλατάνου και αρχηγός αξιωμ. Δημοτ. Αντιπολίτευσης, με πλούσιο έργο και παρεμβάσεις στα Δημοτικά δρώμενα. Αξέχαστες θα μείνουν οι προτάσεις – μελέτες εργασίες του για την αξιοποίηση της περιοχής, με κορυφαίες την σύσταση και σξιοποίηση του οικισμού Πλατάνου και των άλλων μεγάλων κέντρων της ορεινής Ναυπακτίας, την σχεδίαση και υλοποίηση Οδικής Ολικής Διαδικτύωσης  Ομορων Δήμων της ορεινής Ναυπακτίας [Πλατάνου, Αποδοτίας, Δομνίστας, Πυλλήνης, Θέρμου], της αξιοποίησης των σχολαζόντων οικοπέδων και κτιρίων της περιοχής, ίδρυση οργανωμένων καταφυγίων θηραμάτων κ.λ.π

Από το 2003 ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο, κοπιαστικό και χρήσιμο πολιτιστικό έργο διάσωσης των οικογενειακών στοιχείων των γενεαλογικών δένδρων του Πλατάνου και Κάτω Πλατάνου [Βονώρτας]. Επεξεργάστηκε και κατέγραψε 195 πλατανιώτικες ρίζες,  μικρές αρκεί να αποτελούν μια οικογένεια, αλλά και μεγάλες πλέον  των 670 ατόμων, η πλειονότητα των οποίων φθάνει μέσα στην  Τουρκοκρατία, περισσότερες από μία γενιές.  Καταγράφονται  δε  15.183 άτομα.

Την εργασία του που ολοκλήρωσε πρόσφατα, εξέδωσε σε επιμελημένο και καλαίσθητο βιβλίο-λεύκωμα. έχει  τίτλο  «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ»  και υπότιτλο «Ρίζες και κλωνάρια ενός Πλατάνου». Είναι  μια επιμελημένη έκδοση τυπωμένη με διαγράμματα σε χαρτί  chamois των  100 gr, είναι ραφτό  και κολλητό σε σχήμα oval,  με σκληρό εξώφυλλο, πανόδετο, με αφρολέξ και χρυσοτυπία ανάγλυφη. Αποτελείται από 660 σελίδες σε μεγάλο μέγεθος   31  Χ 25 εκατοστά.  Περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία και 267 φωτογραφίες συγχωριανών μας που γεννήθηκαν προ του 1900.

Το βιβλιολεύκωμα προλογίζουν ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, ο Ναυπάκτιος ιστορικός & ιστοριοδίφης κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπανικολάου – Πλάτανος και ο  Δικηγόρος, π. Υφυπουργός, Βουλευτής και Πρόεδρος των ΕΛ-ΤΑ κ. Θανάσης Δημητρακόπουλος.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Βασίλη Ζήσιμο για την επιμονή, την υπομονή του, τους κόπους του, την θέλησή του και τον αγώνα του. Ένα τέτοιο έργο, δύσκολα στα τοπικά χρονικά και με αυτές τις δυσκολίες και αντιξοότητες να ξαναεπιχειρηθεί και να ολοκληρωθεί.

Γιάννης Νικ. Πορφύρης

Πρόεδρ. Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας

“ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button