Δυτική Ελλάδα

Βιολογικός Ναυπάκτου μόνο μέσω παράτασης

koi-biologikos-nafpaktosΤο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, που τόσο συζητήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, μπαίνει τώρα σε νέα φάση αμφισβήτησης μετά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μην εγκρίνει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ναυπακτίας. Τα επεισόδια από τα οποία πέρασε, μετά και την απένταξή του το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και την επανένταξή του το φθινόπωρο, έχουν τώρα συνέχεια σε άλλο επίπεδο, καθώς οι εμπλεκόμενοι στο διαγωνισμό δεν έμειναν, όπως ήταν αναμενόμενο, με «σταυρωμένα» τα χέρια. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τους ήθελαν να προσφεύγουν οδήγησαν την Αποκεντρωμένη στο να κάνει δεκτή μία από τις ενστάσεις τους, αναγκάζοντας τώρα το δήμο να τρέχει να προλάβει, μιας και τυπικά η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του έργου είναι το τέλος του 2015.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής, μέσω της οικονομικής επιτροπής, να μην κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού προκάλεσε σειρά συζητήσεων γύρω από το θέμα πριν από λίγες εβδομάδες, φτάνοντάς το μέχρι και στο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιπαράθεση συμπολίτευσης με μέρος της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή, ενώ δεν έλειψαν και οι ισχυρισμοί περί «περίεργων σκιών» γύρω από τους χειρισμούς του θέματος, ποτίζοντας, είναι αλήθεια, με δώσεις αμφισβήτησης ένα από τα σημαντικότερα έργο που πρόκειται να γίνουν. Η δημοτική αρχή από την πλευρά της είχε κατηγορήσει τους προκατόχους της για τις καθυστερήσεις στη δρομολόγηση των διαδικασιών, μιας και η αρχή του έργου είχε γίνει επί ημερών Παπαθανάση, η αντιπολίτευση όμως υπεραμυνόμενη των δικών της ενεργειών είχε ρίξει το μπαλάκι στη σημερινή διοίκηση του δήμου, κάνοντας λόγο για αποφάσεις οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το έργο. Κοινό συμπέρασμα εκείνων των συζητήσεων, ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή συλλογισμού ακολουθούσε η κάθε πλευρά, ήταν το ότι το έργο κινδυνεύει, κι αυτό μόνο θετικό δεν είναι για το βαθμό σημασίας που έχει η πραγματοποίησή του.

Ο λόγος της ακύρωσης
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,5 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει με λίγα λόγια ότι… τα λεφτά είναι πολλά για εκείνους που επέλεξαν να εμπλακούν στο διαγωνισμό, άρα και δύσκολο να αφήσουν το θέμα χωρίς κυνήγι. Όπως περιγράφεται στην απόφαση που υπογράφει ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Παναγιωτόπουλος, ναι μεν απορρίπτονται οι προσφυγές των εταιριών «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» και Ν. & Κ. Γκολιόπουλος Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία, από τη άλλη όμως γίνεται δεκτή εν μέρει η προσφυγή της εταιρείας ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε. με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Αιτία της ακύρωσης, σύμφωνα και με την προσφυγή, όπως ρητά αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης, το ότι στη διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν τηρήθηκε η πρόβλεψη της διακήρυξης η οποία όριζε ότι «Κατά τη δεύτερη φάση η Επιτροπή Διαγωνισμού διαβιβάζει τους φακέλους στην Ε.Ε.Α. (Επιτροπή Εισήγησης για Ανάθεση) η οποία σε δημόσια συνεδρίαση αποσφραγίζει τους φακέλους τεχνικής προσφοράς των διαγωνιζομένων…». Κι αυτό γιατί, όπως επίσης αναφέρει η απόφαση, επί της ουσίας δεν τηρήθηκε ο εν λόγω όρος της διακήρυξης, καθώς δεν υπήρξαν οι δύο επιτροπές που προβλέπονται αλλά μόνο μια Επιτροπή Διαγωνισμού και, ως εκ τούτου, έχει βάση ο σχετικός ισχυρισμός της προσφεύγουσας εταιρείας ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε..

Το όπλο του δήμου
Με πιο απλά ακόμα λόγια, ο διαγωνισμός έπρεπε να περάσει μέσα από δύο επιτροπές, κάτι που όμως ποτέ δεν έγινε, μιας και η δεύτερη δε δημιουργήθηκε ποτέ. Αυτό λέει η απόφαση, κάτι που όμως, σύμφωνα και με τα όσα δηλώνουν από τη δημοτική αρχή, αναμένεται να ξεπεραστεί έχοντας ως σύμμαχο το ΣτΕ. Ο δήμος Ναυπακτίας, όπως του δίνει το δικαίωμα ο νόμος, θα προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/06,υποστηρίζοντας ότι κακώς η διακήρυξη είχε την πρόβλεψη των δύο επιτροπών, μιας και ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο συστάθηκε η μία και μοναδική επιτροπή, είναι σαφής για τη μοναδικότητά της σε όλες της φάσεις του έργου.

Ο λόγος στο δικαστήριο
Ακόμα βέβαια κι αν αυτός ο ισχυρισμός γίνει δεκτός, το σίριαλ αναμένεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να έχει κι άλλα επεισόδια, με τη συνέχεια να δίνεται στις δικαστικές αίθουσες. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε αυτό που θα συμβεί είναι οι προσφεύγοντες να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα, από την εκδίκαση των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά για την έκβαση του έργου. Στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τότε θα μιλάμε για μία ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, έως ότου εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση. Στην περίπτωση βέβαια που δε γίνουν δεκτά, ναι μεν θα έχει ξεπεραστεί ένα εμπόδιο για τη συνέχεια του έργου, όχι όμως και το σημαντικότερο. Κι αυτό γιατί ο μεγαλύτερος βραχνάς, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα, είναι ο χρονικός ορίζοντας πραγματοποίησής του που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Η λύση της παράτασης
Όπως σχολιάζουν γνωρίζοντες τέτοια είδη θεμάτων, ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθεί το έργο, στην περίπτωση πάντα που το 152 ανάψει πράσινο φως για το δήμο, θα είναι η παράταση της ημερομηνίας του χρόνου υλοποίησης, κάτι που όπως σχολιάζουν από το δήμο είναι πολύ πιθανό να γίνει, αν πιστέψουμε και τα όσα ψιθυρίζονται στο αρμόδιο υπουργείο. Εκεί καθώς φαίνεται είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα σχεδόν όλων, μιας και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε θα σημαίνει και αυτομάτως… «αντίο επέκταση βιολογικού».

Το μπαλάκι των ευθυνών
Στελέχη της δημοτικής αρχής σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημειώνουν ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης δικαιώνει πλήρως τους χειρισμούς τους και τις αποφάσεις που πήραν στην οικονομική επιτροπή. Υποστηρίζουν ότι όλα όσα υποστήριξαν και στη συνέχεια κατηγορήθηκαν έγιναν δεκτά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το λάθος που εντοπίστηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, επί ημερών της οποία συστάθηκε η επιτροπή του διαγωνισμού. Άνθρωποι της ΑΔΚΝ, όμως, πετούν από πάνω τους την κατηγορία, δείχνοντας ως υπεύθυνη την υπηρεσία του δήμου που συνέταξε τη διακήρυξη, κάτι που αυτή τη φορά δε γίνεται δεκτό από τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπεραμύνονται τον ενεργειών τους δείχνοντας για το τυπικό, και όχι το ουσίας λάθος, το αρμόδιο υπουργείο.
Αυτά είναι τα δεδομένα του θέματος αυτή τη στιγμή, με τη «Ν» να επιβεβαιώνεται πλήρως, γυρίζοντας το χρόνο πίσω και θυμίζοντας το πρωτοσέλιδο της 27ης Φεβρουαρίου για το θέμα που έλεγε «Το μόνο σίγουρο… το έργο κινδυνεύει». Και το έργο πράγματι κινδυνεύει βλέποντας μόνο για τη σωτηρία του, από τη μία στη δικαίωση του δήμου στην Επιτροπή του 152, και από την άλλη, πολύ περισσότερο, στην παράταση της προθεσμίας υλοποίησής του.

πηγή: Εφημερίδα Ναυπακτία press 22/05/2015

lepantomag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close