Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Βασίλης Γκίζας, δήμαρχος Ναυπακτίας: «Σωσίβια λέμβος ο τουρισμός αλλά εχθρός του η γραφειοκρατία»

«Ο τουρισμός αποδεικνύεται τελικά η σωσίβια λέμβος σε δύσκολες εποχές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας μιλώντας στο συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022» που διοργάνωσαν στο Αγρίνιο η AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ).

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας προέβη σε μια ουσιαστική παρέμβαση από το βήμα του συνεδρίου στο πλαίσιο της ενότητας «Τουρισμός, Επενδύσεις σε Υποδομές & Περιφερειακή Ανάπτυξη» αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού, στις προοπτικές αλλά και στις δυσχέρειες.


Δείτε την ομιλία του δημάρχου Ναυπακτίας πατώντας το play

«Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να μην αποτελεί πρωτεργάτη της τουριστικής ανάπτυξης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αισθητή η ανάγκη της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής, και της Αιτωλοακαρνανίας. Όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως αναγκαιότητα. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες και πολύ περισσότερες μάλιστα από αυτές που πιστεύουμε. Η κυβέρνηση έχει δώσει τον προσανατολισμό στο ποιες πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει δυνατά βήματα, ενώ σημαντικό είναι και το έργο που έχουν παρουσιάσει οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, τους οποίους έχω την τιμή να παρακολουθώ στενά και να βλέπω τις δράσεις τους», σημείωσε ο κ. Γκίζας.

Χαρακτήρισε ωστόσο μεγάλο «εχθρό» την γραφειοκρατία . «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το να ξεκινήσεις ένα μικρό λιμενικό έργο είναι άθλος, ο οποίος στο τέλος εάν ευοδωθεί το τίμημα που θα έχει πληρωθεί θα είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό από μόνο του αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι υπάρχουν τα χρήματα, το γεγονός ότι υπάρχουν οι επενδυτές, το γεγονός ότι υπάρχει η διάθεση, το γεγονός ότι στις τοπικές κοινωνίες και σε επίπεδο Περιφέρειας υπάρχουν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι πρεσβεύουν αυτή την ανάπτυξη, ακυρώνονται στην πράξη από το τέρας της γραφειοκρατείας», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, ο Δήμος Ναυπακτίας έχει κάνει μία μεγάλη και γενναία προσπάθεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο, τόσο προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, όπως είναι το αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας, η πίστα canoe-kayak στον ποταμό Εύηνο, οι ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kite Formula τον προσεχή Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη λιμενικών υποδομών όπως αυτή της Βαριάς, η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ενετικού Λιμένα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Όλα αυτά συγκλίνουν σε μία εξωστρέφεια και στο να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τις νέες ανάγκες του τουριστικού προϊόντος που μετά την πανδημία είναι διαφορετικές. Και αυτό ως τοπικές κοινωνίες το έχουμε αντιληφθεί. Και να πω τούτο. Οι τοπικές κοινωνίες εάν αφεθούν, δια των εκπροσώπων και φορέων τους, να υλοποιήσουν αυτά που για τον τόπο τους θεωρούν άξια και ικανά, νομίζω ότι θα μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έχουμε προχωρήσει ένα σημαντικό βήμα μπροστά», υπογράμμισε.

«Θέλω από αυτή τη συνάντηση να βγει κάτι θετικό και κάτι χειροπιαστό, πέρα από τις γενικότητες και τις καλές διαθέσεις και προθέσεις, πρέπει να σταθούμε αρωγοί. Ενώ κάποτε ο τουρισμός μπορεί να αποτελούσε πολυτέλεια για τις τοπικές μας κοινωνίες, γιατί υπήρχε συνδυασμός και άλλων παραγόντων και πηγών πλούτου. Σήμερα όμως δεν έχουν απομείνει πολλές. Και εκεί η πολιτεία θα πρέπει να κάνει το ένα δεύτερο βήμα, μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας, θέτοντας τις βάσεις ώστε το τουριστικό προϊόν να εξυπηρετηθεί χωρίς εξωγενείς παράγοντες», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας.

«Δε γίνεται να μην έχουμε χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης»

«Δε γίνεται να μην έχουμε χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης, δεν είναι δυνατόν στην ορεινή Ναυπακτία ή στην Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα να εμπλέκονται δασικές εκτάσεις, μη οριοθετημένα ρέματα, οικισμοί ακαθορίστου μεγέθους και εκτάσεως. Όλα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επένδυση. Τα τελευταία χρόνια, η Αιτωλική Αναπτυξιακή, σε συνεργασία με τον δήμο Ναυπακτίας και τους υπόλοιπους δήμους, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επενδύσει (δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις) ένα σημαντικό ποσό που ξεπερνά τα 23 εκ. ευρώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό σε δύσκολες εποχές, αν αναλογιστεί κανείς και την ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Τί δηλώνει αυτό; Ότι υπάρχει διάθεση. Ότι υπάρχει ανάγκη και υπάρχουν και τα ιδιωτικά κεφάλαια που αν συνδυαστούν με τη χρηματοδότηση, μπορούν να κάνουν πολλά. Πρέπει σε αυτό να είμαστε όλοι αρωγοί. Εμείς οι δήμοι, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση, ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικά φιλικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο κ. Γκίζας.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη
Μαζική ήταν η προσέλευση κόσμου στον πολυχώρο Εμιλέον για το συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν»
Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button