ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Βασιλιάς Κάρολος: Στις 3 Ιουνίου 2023 στο Λονδίνο η επίσημη στέψη

Στις 3 Ιουνίου του ερχόμενου έτους θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος, με την τελετή να πραγματοποιείται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, όπως δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την επίσημη δημόσια ανακοίνωση, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι προσανατολίζονται σε εκείνο το Σάββατο του Ιουνίου κοντά στην αρχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.


Η στέψη, σχεδόν 70 χρόνια από την ημέρα της στέψης της μητέρας του, θα αποτελέσει το επίκεντρο των ημερών εορτασμού και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της βασιλείας του μονάρχη.

Ο Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο και ονομάστηκε βασιλιάς τον περασμένο μήνα μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Πόσοι και ποιοι θα παρευρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Την περίοδο της στέψης του, ο βασιλιάς θα είναι 74 ετών, καθιστώντας τον το γηραιότερο άτομο που ανέβηκε στον θρόνο στη βρετανική Ιστορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η στέψη θα είναι μια μικρότερη εκδοχή προηγούμενων τελετών, με χώρο για εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών και κοινοτικών ομάδων, σύμφωνα με τη σύγχρονη βρετανική ποικιλομορφία. Ο Κάρολος θα στεφθεί στο πλευρό της συζύγου του, της βασιλικής συζύγου Καμίλα.

Στην τελετή στέψης της Ελισάβετ Β’, το 1953, περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι από 129 έθνη βρέθηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο κέντρο του Λονδίνου, με τους καλεσμένους -στους οποίους περιλαμβάνονταν και τα μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας- να κάθονται στις πλατφόρμες που είχαν στηθεί.

Σύμφωνα με τους σημερινούς περιορισμούς ασφαλείας, η εκκλησία μπορεί να χωρέσει μόνο περίπου 2.000 άτομα, προκαλώντας πονοκέφαλο στους σχεδιαστές.

Το τελετουργικό της στέψης του βασιλιά στη Βρετανία

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αφιέρωσε αρκετές ημέρες για να σχεδιάσει το πλάνο για την κηδεία της βασίλισσας, έχοντας υπόψη τις διπλωματικές ιεραρχίες και το πρωτόκολλο.

Η τελετή στέψης είναι εξίσου πλούσια σε παράδοση. Ο βασιλιάς κάθεται σε έναν θρόνο, γνωστό ως Έδρα του Εδουάρδου, κρατώντας το σκήπτρο και τη ράβδο του ηγεμόνα -που αντιπροσωπεύουν τον συνταγματικό έλεγχο του έθνους- και τη σφαίρα του κυρίαρχου, που αντιπροσωπεύει τον χριστιανικό κόσμο. Αφού οι ανώτεροι κληρικοί χρίσουν με λάδι, ευλογήσουν και καθαγιάσουν τον Κάρολο, ο νέος βασιλιάς θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του.

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου -που πήρε το όνομά του από τον τελευταίο αγγλοσάξονα βασιλιά, τον Εδουάρδο τον Εξομολογητή- είναι κατασκευασμένο από συμπαγή χρυσό και περιλαμβάνει πάνω από 400 πολύτιμους λίθους, όπως ρουμπίνια, γρανάτες και ζαφείρια.

Το στέμμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου κατασκευάστηκε αρχικά για τον Κάρολο Β’ το 1661, έχει ύψος 30 εκατοστά και βάρος 2,23 κιλά. Συνήθως φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου.

iefimerida.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button