Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Βασικά στοιχεία ιατρικής αμέλειας

Ένα περιστατικό ιατρικής αμέλειας εμφανίζεται όταν ένας ασθενής βλάπτεται από έναν γιατρό (ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας) που δεν εκτελεί επαρκώς τα ιατρικά του καθήκοντα. Η νομοθεσία σχετικά με την ιατρική αμέλεια διαφέρει σχετικά με το πότε πρέπει να ασκήσετε την αγωγή σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές αρχές και μια ευρεία κατηγορία κανόνων που ισχύουν για τις περισσότερες περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας. Φυσικά σε μια τέτοια απαιτητική και ιδιαίτερη νομική διαδικασία, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός αξιόπιστου και πολύπειρου δικηγόρου. Ένας αξιόπιστος και καταρτισμένος δικηγόρος στην Αθήνα, θα υπερασπιστεί το νόμιμο δικαίωμα σας για κάθε αξίωσή σας σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας.

Βασικές απαιτήσεις για την αξίωση σας σε ένα περιστατικό ιατρικής αμέλειας


Για να αποδειχθεί η ιατρική αμέλεια εις βάρος σας θα πρέπει να αποδειχθούν τα παρακάτω στοιχεία στην υπόθεσή σας:

Υπήρξε η σχέση γιατρού – ασθενούς: Πρέπει να αποδείξετε ότι είχατε σχέση γιατρού – ασθενούς κάτι που γίνεται πολύ εύκολα, με την προσκόμιση του απαραίτητου δικαιολογητικού από το λογιστήριο,  με τον γιατρό που κινήστε νομικά εναντίον του, που αυτό σημαίνει ότι προσλάβατε τον συγκεκριμένο γιατρό για την παροχή των υπηρεσιών του και αντίστοιχα εκείνος συμφώνησε για την πρόσληψή του. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να μηνύσετε έναν γιατρό που σας συμβούλεψε εκτός του ιατρείου του, χωρίς στην ουσία να κάνατε χρήση των υπηρεσιών του.

Εάν από την άλλη εσείς επισκεφθήκατε αυτόν τον ιατρό και εκείνος προσπάθησε να θεραπεύσει την πάθησή σας, τότε είναι ξεκάθαρη η σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσά σας. Συχνά ερωτήματα δημιουργούνται επίσης σχετικά με το εάν υπάρχει ή όχι σχέση μεταξύ ενός γιατρού συμβουλευτικής που δεν αντιμετώπισε έγκαιρα το περιστατικό υγείας του ασθενή του. Και αυτή μπορεί να αποτελέσει μια περίπτωση καταγγελίας σε βάρος ιατρών.

Η αποδεδειγμένη αμέλεια του γιατρού: Επειδή πιθανόν να μην μείνατε ικανοποιημένοι με τη συνολική θεραπεία που εφαρμόστηκε ή τα αποτελέσματά της δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και ο γιατρός ευθύνεται για αμέλεια. Ο γιατρός θα έπρεπε να ήταν αμελής σε σχέση με τη διάγνωση της ασθένειάς σας ή την αποτελεσματική της αντιμετώπιση. Για να μηνύσετε κάποιον επαγγελματία υγείας και όχι μόνο, πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε πως εξαιτίας του προκλήθηκε βλάβη, με την πρακτική που δεν θα ακολουθούσε κάποιος άλλος αρμόδιος γιατρός, υπό τις ίδιες συνθήκες θεραπείας. Η φροντίδα του γιατρού δεν απαιτείται να είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά να χαρακτηρίζεται από επιδεξιότητα και συγκέντρωση. Το κατά πόσο ένας γιατρός ήταν αρκετά επιδέξιος και αφοσιωμένος βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο ενός ισχυρισμού της ιατρικής αμέλειας.

Η αμέλεια του γιατρού προκάλεσε τον τραυματισμό: Επειδή πολλές περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας αφορούν ασθενείς που ήταν ήδη άρρωστοι ή τραυματισμένοι, δημιουργείται συχνά η απορία για το εάν αυτό που προκάλεσε ο γιατρός – από αμέλεια ή όχι – προκάλεσε πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής πεθάνει μετά από μια θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου του πνεύμονα και ο γιατρός έκανε κάτι αμελητέο, θα ήταν σαφώς πιο δύσκολο να αποδειχθεί ότι η αμέλεια του γιατρού προκάλεσε το θάνατό του.

Ο ασθενής λοιπόν πρέπει να αποδείξει την τυχόν έλλειψη ικανοτήτων και γνώσεων του γιατρού, η οποία προκάλεσε μια ξεκάθαρη κρίση ή διόγκωσε το ήδη υπάρχον ιατρικό πρόβλημα. Συνήθως, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευθεί και έναν ιατρικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει για την ιατρική αμέλεια. Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει και την απαραίτητη νομική υποστήριξη, για την αποφυγή νομικών παρεκτροπών, κινούμενος πάντοτε κάτω από τις νόμιμες διαδικασίες. Ένας εξειδικευμένος δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη σε θέματα ιατρικής αμέλειας, αποτελεί την κατάλληλη λύση σε αυτήν τη νομική διεκδίκηση του ασθενούς.

Ο τραυματισμός οδήγησε σε συγκεκριμένες ζημιές: Ακόμα κι αν είναι σαφές ότι ο γιατρός έδειξε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προδιαγραφές άσκησης των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών του, ο ασθενής δεν μπορεί να μηνύσει για ιατρική αμέλεια, εάν δεν υπέστη καμία εμφανή βλάβη. Ακολουθούν παραδείγματα για τους τύπους βλαβών όπου οι ασθενείς μπορούν να υποβάλουν αγωγή ενάντια σε κάποιον ιατρικό επαγγελματία:

  • Σωματικός πόνος
  • Ψυχική οδύνη
  • Επιπρόσθετη ιατρική περίθαλψη και
  • Έλλειψη εργασίας και χαμένη παραγωγική ικανότητα.

 

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button