ΕκπαίδευσηΕργασίαΡοή Ειδήσεων

Βάσεις 2020: Πώς θα κυμανθούν ανά πεδίο- Ποιες σχολές θα σημειώσουν άνοδο και ποιες κάθοδο

Τις πρώτες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθούν οι βάσεις εφέτος δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων “Ομόκεντρο”, Αντώνη Φλωρόπουλο.

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις ανά πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών επιστημών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, στο πεδίο αυτό οι βάσεις θα καταγράψουν μικρή πτώση ενώ σε πολλές σχολές, κυρίως υψηλόβαθμες, θα κυμανθούν σε περσινά επίπεδα. Στα παιδαγωγικά που κατά μεγαλύτερο ποσοστό εισάγονται υποψήφιοι από τη θεωρητική κατεύθυνση, αναμένουμε και σε αυτά να κυμανθούν κοντά στα περσινά όρια, με πτώση στις σχολές της περιφέρειας, γιατί ίσως αποφύγουν πολλοί να τις προτιμήσουν, λόγω της δυσκολίας που θα συναντήσουν φέτος στις μετεγγραφές.

2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών επιστημών

Στο πεδίο αυτό έχουμε μεγάλο πλήθος σχολών που προέκυψαν από την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Πολλοί λίγοι δεν θα καταφέρουν να πάρουν ένα εισιτήριο, που τους οδηγεί έστω και σε μία χαμηλόβαθμη σχολή της περιφέρειας. Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες και όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση, γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, καθώς εξασφαλίζουν άμεσα εργασία.

3ο επιστημονικό πεδίο σχολών Υγείας και Ζωής

Οι βάσεις στις ιατρικές σχολές θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά, που εμφάνισαν κάποια πτώση. Μάλιστα, δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τις Νοσηλευτικές σχολές, γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συναντήσουμε και αυξομειώσεις στις Βάσεις 2020 της τάξης των 150 μορίων.

4ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής

Αναμένεται αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 300 μόρια στις σχολές υψηλής ζήτησης. Αύξηση αναμένεται στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, ενώ οι σχολές Πληροφορικής που οι περισσότερες είναι προσβάσιμες και από το 2ο επιστημονικό πεδίο θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Πηγή: thecaller.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button