Γεγονότα

Βάσεις 2013: Πτώση και στις δημοφιλείς σχολές

koi-apotelsmata-panelladikonΣε καθοδική τροχιά κινούνται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Οι αρχικές εκτιμήσεις, μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, επιβεβαιώνονται τόσο από τις βαθμολογίες των υποψηφίων όσο και από τις επιλογές τους κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.
Φέτος, λοιπόν, οι πτωτικές τάσεις θα πλήξουν τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, ακόμα και ης περιζήτητες, ενώ θα ευνοηθούν τα τμήματα κεντρικών τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς και αυτά στα οποία απαιτείται εξέταση σε Ειδικά Μαθήματα.
Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν ΑΕΙ στα οποία οι επιτυχόντες θα εισαχθούν με βαθμολογία οριακά στη βάση (12.000 μόρια) και ΤΕΙ των οποίων οι βάσεις θα εκτοξευθούν.
Ειδικότερα, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) από το γενικότερο κλίμα κατάρρευσης των βάσεων δεν φαίνεται να ξεφεύγουν ούτε οι Νομικές, οι οποίες, ανάλογα με την έδρα τους, θα έχουν απώλειες από 100 έως 400 μόρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες σχολές (Ψυχολογίες, Φιλολογικές, Παιδαγωγικές) που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των διαγωνιζομένων.
Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η πτώση (έως και 500 μόρια) στις σχολές του δεύτερου Επιστημονικού Πεδίου (θετικές Επιστήμες) ειδικά για τις Φυσικομαθηματικές της περιφέρειας.
Στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) οι Ιατρικές Σχολές θα σταθούν, όπως όλα δείχνουν, στο ύψος των περιστάσεων, αν και για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.
Την κατηφόρα προβλέπεται να παίρνουν και τα υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικές Επιστήμες), με ης βάσεις τους να υποχωρούν έως και 500 μόρια.
Τέλος, στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης) αναμένεται κυριολεκτικά βουτιά των βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Η πτώση φαίνεται ότι θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 300 μόρια και θα φτάνει και τα 700, ακόμα και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κ.λπ.).
Φωτεινή εξαίρεση του πανεπιστημιακού χάρτη αποτελούν οι Στρατιωτικές Σχολές, για ης οποίες εκτιμάται άνοδος των ήδη υψηλών βάσεών τους λόγω και της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 30%.
. Οι αδικημένοι, για πολλούς λόγους, των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αφενός μεν γιατί δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ με τα θέματα που επέλεξε η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, αφετέρου δε επειδή ο ανταγωνισμός με τους υποψηφίους από τα γενικά λύκεια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι πάρα πολύ σκληρός. Δεδομένων των κακών επιδόσεων και των χαμηλών βαθμολογιών που συγκέντρωσαν οι μαθητές της γενικής κατηγορίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα στραφούν σε τεχνολογικά τμήματα, σε αυτά δηλαδή όπου εισάγονται οι επιτυχόντες των ΕΠΑΛ
Την ίδια ώρα, ακριβώς επειδή οι βάσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με ης προτιμήσεις των υποψηφίων, αρκετά χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα δουν τις βάσεις τους να κινούνται ανοδικά.
ΜΠΟΡΕΙ οι υποψήφιοι να τα βρήκαν σκούρα στα μαθήματα Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, ωστόσο τα Ειδικό Μαθήματα, για όσους επέλεξαν να διαγωνιστούν σε αυτά, αποδείχθηκαν εύκολη υπόθεση . Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ότι στα πέντε από τα εννέα Ειδικά Μαθήματα αυξήθηκαν σημαντικά οι αριστούχοι, αλλά και ο αριθμός των μαθητών που ξεπέρασαν τη βάση του 10 .
Έτσι, άνοδος των βάσεων αναμένεται στα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο λόγω των καλών βαθμολογιών αλλά συνυπολογίζοντας και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων. Άνοδος αλλά όχι ανάλογου επιπέδου προβλέπεται και για τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας, μια και τα εν λόγω γνωστικά αντικείμενα συμπληρώνονται στο μηχανογραφικό ως δεύτερη και τρίτη επιλογή μετά τα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας. άλλη πλευρά, τα τεχνολογικά τμήματα φαίνεται να ακολουθούν ανοδική πορεία σης βάσεις τους, που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή. Σε αυτά ανήκουν τα παραϊατρικά, τα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η άνοδος των βάσεων στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα εξαλείψει το φαινόμενο της εισαγωγής σε αυτά υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ακόμα και μικρότερες των 6.000 μορίων.
pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button