ΕξελίξειςΠολιτική

Βαρουφάκης από Αγρίνιο: «Η ρήξη με τους δανειστές δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ» (φωτο & video)

diem25-varoufakis-agrinio (10)
Τις θέσεις του DiEM25 και τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλυσε στο Αγρίνιο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο αμφιλεγόμενος πρώην Υπουργός Οικονομικών της περιόδου της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του πρώτου εξαμήνου του 2015, υπογράμμισε τα όσα έχουν συμβεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και έπειτα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η ρήξη με τους δανειστές ακόμη και σήμερα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

diem25-varoufakis-agrinio (1)

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε και σε όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 2015 με το Δημοψήφισμα, λέγοντας πως «Ήξερα τι θα ακολουθούσε και γι’ αυτό παραιτήθηκα. Ο Τσίπρας δεν σεβάστηκε το όχι του 62% του Ελληνικού λαού. Αν το είχε σεβαστεί, πιστεύω ότι ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα και θα βρίσκαμε μία έντιμη λύση».

Επίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα θετικό στοιχείο που έχει η οικονομική κρίση, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι μπορεί να ενώσει τα κοινωνικά στρώματα, καθώς εργοδότης και εργαζόμενους μπορούν να συμπορευτούν και να βάλουν απέναντί τους την κρίση ζητώντας κάτι καλύτερο. Μάλιστα τόνισε πως αυτό οφείλεται στο ότι μαζί έχουν επωμιστεί το βάρος για την διάσωση των τραπεζών, έχοντας πληρώσει ήδη πάνω από 100 δις και συνεχίζουν.

Δείτε απόσπασμα από την έναρξη της ομιλίας του:

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

diem25-varoufakis-agrinio (2)

Μετά την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, το κοινό είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις και να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον συνιδρυτή του DiEM25. Μέσω της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε το κοινό μέσω της πλατφόρμας DiEM Voice, να στείλει τις σκέψεις και τις ερωτήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, είτε μέσω sms, viber, e-mail, είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα που δινόταν κατά την είσοδο.

diem25-varoufakis-agrinio (4)

Οι επτά τομές του DiEM25:
1. Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρων, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30000.
2. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη
3. Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ
4. Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών – που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας
5. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις
6. Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία (την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυτικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία) και με τις μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας να εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
7. Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ. Για νέες επιχειρήσεις, start-ups, απαλλαγή για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές. Για όλες τις επιχειρήσεις εισαγωγή «ταβανιού» στο συνολικό ποσοστό φόρων και εισφορών στο 50% των εσόδων τους»

Τι είναι το DiEM25
Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (αγγλ. Democracy in Europe Movement 2025), περισσότερο γνωστό με το αρκτικόλεξο DiEM25, είναι ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που ιδρύθηκε το 2015 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. Το κίνημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο θέατρο Φολκσμπίνε του Βερολίνου. Στόχος του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί «μία πλήρης δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο το οποίο θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση και το μοίρασμα της εξουσίας με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια». Σύμφωνα με το ίδιο το κίνημα, στόχος του είναι η αναζωογόνηση της ιδέας της Ευρώπης ως μίας ένωσης των λαών της που θα διοικείται μέσα από τη δημοκρατική συναίνεση και όχι βάσει της τωρινής της κατεύθυνσης, η οποία είναι η δημιουργία μιας υπερεθνικής οντότητας που διοικείται από τεχνοκράτες μέσα από διατάγματα.

diem25-varoufakis-agrinio (3)

diem25-varoufakis-agrinio (5)

diem25-varoufakis-agrinio (6)

diem25-varoufakis-agrinio (7)

diem25-varoufakis-agrinio (8)

diem25-varoufakis-agrinio (9)

diem25-varoufakis-agrinio (10)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button