Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Βαρηκοΐα και ακουστικά μύθοι και πραγματικότητα

Η βαρηκοΐα αφορά πολύ λίγους ανθρώπους και μάλιστα μεγάλης ηλικίας. Μύθος!
Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας και του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων έδειξαν ότι ένας στους δέκα κατοίκους των ανεπτυγμένων κρατών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην ακοή. Στην Ελλάδα ειδικά το ποσοστό αυτό, σε κάποιες περιοχές, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Περισσότερο από το 50% αυτών είναι κάτω των 50 ετών. Οι βαρηκοΐες οι οποίες οφείλονται στην ηλικία αποτελούν μόλις το 5% του συνόλου. Η δραματική αύξηση της ηχορύπανσης και του stress, οι εξοντωτικοί ρυθμοί της ζωής στις πόλεις είναι η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων βαρηκοΐας σε ηλικίες ακόμα και κάτω των 40 ετών.

Η βαρηκοΐα δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, μπορώ να ζήσω κανονικά με αυτή. Μύθος!
Έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι με έστω και μικρή δυσκολία ακοής είναι λιγότερο παραγωγικοί, λιγότερο κοινωνικοί και έχουν την τάση να αποφεύγουν τις συναναστροφές με πολύ κόσμο, λόγω ανασφάλειας. Οι ίδιοι άνθρωποι γίνονται εσωστρεφείς, ευερέθιστοι, νευρικοί ακόμα και αγενείς. Κατά κανόνα, αισθάνονται μεγάλη δυσκολία στο να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους και να ζητήσουν λύση, αφού θεωρούν πως η παραδοχή του προβλήματος σημαίνει αυτομάτως παραδοχή του προχωρημένου της ηλικίας τους ακόμα και αν είναι σε ηλικία γύρω στα σαράντα όπου και πρώτοεμφανίζεται το πρόβλημα.

Ξέρω ότι αν βάλω ακουστικό θα πέσει περισσότερο η ακοή μου. Μύθος!

Έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα άτομο το οποίο πάσχει από βαρηκοΐα και δεν εφαρμόζει διαδικασία αποκατάστασης με ακουστικό βαρηκοΐας χάνει κατά μέσο όρο 4,5% με 4,8% της ακοής του κάθε χρόνο ενώ τα άτομα τα οποία ακολουθούν την κατάλληλη διαδικασία χάνουν μόλις 1,0% με 1,5% κάθε χρόνο. Η εφαρμογή όμως ενός ακατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την ακοή του ατόμου.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως κάνουν θόρυβο, σφυρίζουν και προκαλούν ενόχληση στο άτομο που τα χρησιμοποιεί. Μύθος!

Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η πεποίθηση γιατί το 70% τών εφαρμογών ακουστικών βαρηκοΐας είναι λανθασμένες, με αποτέλεσμα μόλις το 30% των ανθρώπων που εφαρμόζουν ακουστικό βαρηκοΐας να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αιτία για την τόσο μικρή επιτυχία είναι ότι το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί ένα μόνο μέρος της επιστημονικής διαδικασίας η οποία μόνο σε εξειδικευμένα Κέντρα Ακοής μπορεί να εφαρμοστεί και τέτοια Κέντρα είναι ελάχιστα. Είναι όμως αλήθεια ότι μέχρι πριν από δέκα περίπου χρόνια η τεχνολογία δεν επέτρεπε την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων. Σήμερα όμως οι σύγχρονες μέθοδοι και η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας επιτρέπουν την επίτευξη οριστικής λύσης σε κάθε περίπτωση.

Όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ογκώδη και ακαλαίσθητα. Μύθος!

Στους επτά από τους δέκα ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να εφαρμόσουν ακουστικό βαρηκοΐας και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι οποίες είναι σε πρώιμο στάδιο μπορεί να γίνει εφαρμογή αθέατων ενδωτιαίων ακουστικών βαρηκοΐας (μέσα στο αυτί). Όταν όμως η βαρηκοΐα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, επιδεινώνεται και τότε η επιλογή εφαρμογής ενδωτιαίου ακουστικού καθίσταται δύσκολη, οπότε οδηγούμεθα στην επιλογή πιο ισχυρών οπισθωτιαίων (πίσω από το αυτί) αλλά διακριτικών, ακουστικών βαρηκοΐας.

Αγοράζοντας απλά ένα ακουστικό βαρηκοΐας λύνω το πρόβλημά μου. Μύθος!

Το ακουστικό βαρηκοΐας δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν το οποίο πωλείται από ένα κατάστημα και από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μοιάζουν με τα φάρμακα. Για να δώσουν το αποτέλεσμα για το οποίο προορίζονται, θα πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος ακουστικού βαρηκοΐας για την κάθε πάθηση, να εφαρμοστεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα και να συνδυαστεί με άλλες ενέργειες τις οποίες θα υποδείξει ο Ακοοπροθετιστής. Η πραγματική λύση του προβλήματος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένης μεθόδου αποκατάστασης, ένα μέρος της οποίας είναι και η εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας.

Η βαρηκοΐα είναι ίδια σε όλους. Μύθος!

Υπάρχουν περισσότερες από τριάντα διαφορετικές παθήσεις ακοής οι οποίες όλες μαζί αποτελούν την κατηγορία η οποία ονομάζεται βαρηκοΐα. Οι περισσότερες παθήσεις έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και ως προς τα συμπτώματα αλλά και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης τους και κάθε μία από αυτές έχει πάρα πολλές βαθμίδες απώλειας.

Όλα τα ακουστικά είναι λίγο ως πολύ ίδια. Μύθος!

Ο τύπος του ακουστικού βαρηκοΐας καθώς και η μέθοδος που θα ακολουθήσει διαφέρει ανάλογα με την πάθηση του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό τον λόγω υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας οι οποίοι μπορούν να δώσουν σε κάθε άνθρωπο την ιδανική λύση μόνο αν εφαρμοστεί μία προσωποποιημένη μέθοδος αποκατάστασης.

Έχω ακούσει ότι τα ακουστικά δημιουργούν βουητά και θορύβους. Μύθος!

Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν σε φυσιολογικό επίπεδο το θόρυβο του περιβάλλοντος και να αναδεικνύουν περισσότερο την ομιλία χωρίς ενοχλητικούς θορύβους.

Τα μικρά ακουστικά είναι ακριβότερα και περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά από τα μεγαλύτερα. Μύθος!
Το μέγεθος ενός ακουστικού δε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο κόστους ή ποιότητας. Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Τα μικρά ακουστικά εφαρμόζονται σε μικρότερες βαρηκοΐες από τα ακουστικά που τοποθετούνται πίσω από το αφτί.

Αγοράζοντας ακριβότερο ακουστικό βαρηκοΐας θα ακούσω καλύτερα. Μύθος!

Το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να αποκατασταθεί η ακοή του εξαρτάται από την πάθηση του και αφορά το σύνολο της διαδικασίας αποκατάστασης και όχι μόνο την αγορά του ακουστικού. Ένα πολύ ακριβό ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να είναι ακατάλληλο για την πάθηση από την οποία πάσχει ένας άνθρωπος και να φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αποτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα επίσης, αν δεν ακολουθηθεί σωστή ή πλήρης διαδικασία. Η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας είναι μία περίπλοκη διαδικασία την οποία μόνο ένας εξειδικευμένος ακοοπροθετιστής σε ένα Κέντρο Ακοής μπορεί να κάνει, όχι άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για πωλήσεις.

Κέντρο Αποκατάστασης & Προστασίας Ακοής
Σταύρος Ζαρκαβέλης – Ειδ. Ακοοπροθετιστής
Αναστασιάδη 4 – Αγρίνιο . 2641033999 – 6985079513

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button