ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Βαρεμένος για Πανεπιστημιακά Τμήματα: Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της

“Η χθεσινή σύνοδος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε να επικυρώσει μία προειλημμένη απόφαση, που σφραγίζεται από συντεχνιακό πνεύμα, όμοιο του οποίου δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σε αυτή τουλάχιστον την ένταση”, αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ , μετά την χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος.

Η δήλωση του Γ. Βαρεμενου:


“Η κυβέρνηση την γνώριζε, έστω κι αν δεν μπορούσε να την πάρει επισήμως στα χέρια της πριν επικυρωθεί από την Σύγκλητο και έσπευσε -με την απάντηση του κ. Άγγελου Συρίγου σε ερώτησή μου στην Βουλή- να την προϋπαντήσει.

Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, διότι η απόφαση της συνόδου της Συγκλήτου δεν παύει να είναι παρά μία εισήγηση προς την Πολιτεία. Αν αυτή την αποδεχθεί, δεν θα μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το “Σχέδιο Αθηνά” ήταν η απαρχή μιάς πολιτικής απόφασης ενός βαθέος συστήματος να οδηγήσει σε διάλυση την περιφερειακή Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Για να την αντικαταστήσει με τί; Ο κ. Συρίγος πρέπει να διευκρινίσει τί εννοεί όταν μιλάει για επικουρικό των γεωπόνων προσωπικό: Σε ποια ιδρύματα θα εκπαιδεύεται αυτό;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανός οφείλει να εξηγήσει πώς οραματίζεται την ίδρυση των πολλών τμημάτων που προτείνει. Ποια κυβέρνηση θα τα ιδρύσει; Διότι η σημερινή ξηλώνει και τα ήδη υπάρχοντα! Μήπως κάποια άλλη, που θα διαδεχθεί αυτήν της ΝΔ;

Τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί μπροστά στο δράμα ενός λαού και της νεολαίας, που μετά από μία δεκαετή κρίση έχει βυθισθεί στο σκότος μιάς πανδημίας, που απειλεί την οικονομία και την κοινωνία με ερημοποίηση. Η εξουθένωση της Περιφερειακής Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν θα την επιτείνει;

Το “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω” δεν ταιριάζει στην σημερινή οριακή συγκυρία για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και την Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, της οποίας επιχειρείται ο μαρασμός πριν καν ανθοφορήσει και καρπίσει. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί οι πολίτες και οι φορείς του Νομού, πρέπει να κάνουν με κάθε τρόπο κατανοητό ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ντε φάκτο καταστάσεις και να ζητήσουν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει γιατί δεν επιθυμεί την παρουσία και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Γιατί πλάι σ’ αυτά δεν επιθυμούσε -και γι’ αυτό ακύρωσε την σχετική απόφαση- τα διετή τμήματα σπουδών και τα δύο ερευνητικά κέντρα στο Νομό, “δεμένα” με αντίστοιχες τοπικές παραγωγικές ανάγκες; Πώς αλήθεια εννοούν την ανάπτυξη και την έξοδο από την σημερινή καταθλιπτική πραγματικότητα;”.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Οι τοπικοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη γιά τα όσα συνέβηκαν με τα πανεπιστημιακά τμήματα στο Νομό από το 2006-7 μέχρι σήμερα. Αυτή η ευθύνη κορυφώνεται και με τη σημερινή συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Βαρεμένου, ο οποίος αντί να απολογείται γιά τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου στο νομό, είναι κι από πάνω και θέλει κιόλας να εγκαλεί τους πάντες.
    Κι εξηγούμαι: Γιατί δε λέει τίποτα ο κύριος Βαρεμένος γιά την απώλεια των επόμενων τμημάτων από το Αγρίνιο κι από το Μεσολόγγι, άσχετα κι αν υπήρχαν ΦΕΚ, Προεδρικά διατάγματα και πιστοποιήσεις τμημάτων από το 2013 όταν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Αθηνά;
    Ποιά είναι αυτά τα τμήματα; α)Το τμήμα ΔΠΠΝΤ που λειτουργούσε 23 χρόνια στο Αγρίνιο και είχε μέχρι και μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση δύο χρόνια τώρα και είχε πιστοποιηθεί μόλις δύο μήνες πριν.
    β)Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στη Ναύπακτο που έκλεισε με το νόμο Γαβρόγλου επειδή λειτουργούσε ήδη από παλιά στην Πάτρα ομώνυμο τμήμα. Κανείς αυτοδιοικητικός δεν παρέμβηκε στην υπόθεση γιά διατήρηση του τμήματος με άλλη ονομασία όπως έγινε στη συγχώνευση στη Λάρισα όπου διατηρήθηκε το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Ή έστω να επαναλειτουργήσει το ΔΠΠΝΤ στη Ναύπακτο που είπαμε πιό πάνω, όπως ζητούν ακόμα οι φοιτητές του καταργημένου ΔΠΠΝΤ.
    γ)Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Μεσολόγγι που ως συνήθως μεταφέρθηκε στο Ρίο δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στους φοιτητές του που χωρίς γραμματεία και καθηγητές, προσπαθούν μάταια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
    δ)Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι, το οποίο είχε επιλεγεί να είναι ο διάδοχος στην περιοχή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με βάση το σχέδιο Αθηνά από το 2013 κι όχι το αντίστοιχο στην Πάτρα. Αυτό, οι συνάδελφοι του σημερινού πρύτανη στη διαπραγμάτευση το έκριναν ως αχρείαστο και μη ανταγωνιστικό, κάτι που βέβαια είναι ψευδές κι έτσι ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα στερείται σήμερα από ένα τμήμα με μεγάλη ζήτηση και με ψηλές βάσεις. Οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν τα αντίστοιχα τμήματα στην Πρέβεζα και την Καλαμάτα αν θέλουν να σπουδάσουν Λογιστική και οι απόφοιτοι βρίσκονται στο ίδιο χάος με τους απόφοιτους του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
    Πού είναι οι απαντήσεις του κόμματός σας κύριε Βαρεμένε; Εσείς την αγαπάτε την Αιτωλοακαρνανία περισσότερο από τη Ν.Δ.;
    Αλλά και οι ευθύνες των αυτοδιοικητικών της περιοχής είναι τεράστιες που δεν αντέδρασαν σ’ αυτή τη λεόντεια συμφωνία με το Πα.Πα. κι έμειναν ικανοποιημένοι με 5 τμήματα το Αγρίνιο και 2 το Μεσολόγγι. Όμως αυτές οι ευθύνες ξεκινούν από το 2006-7 όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενέταξε τα τμήματα ΔΠΠΝΤ, ΔΕΑΠΤ και ΔΦΠ του Αγρινίου που μέχρι τότε λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Κανείς δεν έβλεπε τότε την καταστροφή που ερχόταν. Ο δε σημερινός δήμαρχος Αγρινίου διακηρύσσει ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είναι η απάντηση στο πρόβλημα της Αιτωλοακαρνανίας. Η ιστορία απέδειξε ότι αυτό ήταν μέγα λάθος.
    Το 2013 επί ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., αυτό το Πανεπιστήμιο έκλεισε και υπάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση γιά το κλείσιμο αυτών των τμημάτων Το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το τμήμα ΔΠΠΝΤ κατ’ απαίτηση και του σημερινού πρύτανη και της απελθούσας. Το 2021 επί Ν.Δ. κλείνουν και τα δύο υπόλοιπα τμήματα ΔΕΑΠΤ και ΔΦΠ συγχωνευόμενα και καταργούμενα. Το καθηγητικό κατεστημένο της Πάτρας ΚΑΤΑΠΙΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΗΤΟΣ ΤΟΝ ΙΩΝΑ όλα αυτά τα τμήματα και δεν του μιλά κανείς γιατί κρύβεται πίσω από τα ακαδημαϊκά δήθεν κριτήρια.
    Απάντηση στο πρόβλημα: Να καταστρωθεί σχέδιο από τους καθηγητές του Αγρινίου και σε συνεργασία με τους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας και να υποβληθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αντικειμενικό σκοπό την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής σε Μεσολόγγι και Οικονομικής στο Αγρίνιο ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πόλη της Άρτας όπου λειτουργεί Γεωπονική Σχολή απέχει από το Αγρίνιο όσο και η Πάτρα και δεν υπάρχει το εμπόδιο του Ρίου- Αντιρρίου. Γιατί δεν τα σκέφτηκαν πιό πριν οι εκπρόσωποί σας όλων των κομμάτων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button