Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Β. Φωτάκης στο «Δυτικά eπιχειρείν»: «Οι smart cities είναι το στοίχημα και το μέλλον της αυτοδιοίκησης» (video)

Ανακοίνωσε την e-Οικονομική Ταυτότητα Δημότη, που παρουσιάζεται επίσημα τις επόμενες μέρες

Μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής του Αγρινίου σε κρίσιμους τομείς, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι υποδομές, το περιβάλλον, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η καινοτομία κλπ, παρουσίασε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρειν», το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Emileon στο Αγρίνιο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης.

Όπως σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, «στο Δήμο Αγρινίου, καλούμενοι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την πανδημία αλλά και τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, αποκτήσαμε μια τεράστια εμπειρία σε θέματα αλληλεγγύης, μέσα από την συλλειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό που ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών. 


Οι αυτοδιοικήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού, στη δική μου αντίληψη, οφείλουν να είναι πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, καθώς ασπάζονται από κοινού τις αρχές της προώθησης της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης του κοινωνικού κεφαλαίου, της δημοκρατικής λειτουργίας, της υψηλής περιβαλλοντικής ευθύνης, της κοινωνικής λογοδοσίας.

Η ώσμωση αυτών των δύο πυλώνων διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό όραμα ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και ένα νέο στόχο ενσωμάτωσης κοινωνικής καινοτομίας με έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».

Επισήμανε πως η  Αυτοδιοίκηση μπορεί με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της να δημιουργήσει μηχανισμούς και δίκτυα συνέργειών, να καλλιεργήσει τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος και να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία του εγχειρήματος της Βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Φωτάκης υποστήριξε την αναγκαιότητα μιας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης με γνώμονα τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας, της εδαφικής και της κοινωνικής συνοχής, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την Ελληνική και Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση.

«Όραμά μας στο Δήμο Αγρινίου είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη  σύγχρονη, οικιστικά ελκυστική, ανθρώπινη και ευημερούσα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δημοτών της και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, προσφέροντας τους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Με γνώμονα πάντα το σεβασμό στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, αυτό το όραμα προκύπτει από τις επιλογές και κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής και από τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας. Στηρίζεται στη γνώση και τα διδάγματα μιας πολυδιάστατης πορείας και οδηγεί σ’ ένα μέλλον με όχημα όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Παράλληλα, υιοθετεί τάσεις πρωτοποριακές, αλλά και ρεαλιστικές, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή εμπειρία για οικοδόμηση ενός υγιούς, υποστηρικτικού και δυναμικού περιβάλλοντος.

Έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις παρεμβάσεις του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων, μέσα από την Τριχωνίδα Α.Ε.:

«Μέσα από τη Στρατηγική της ΒΑΑ και την πρόσφατη επικαιροποίηση έργων προϋπολογισμού 55 εκ ευρώ που προχώρησε το Δημοτικό μας Συμβούλιο επιταχύνουμε για να λύσουμε γρίφους του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους του μέλλοντος. Υλοποιώντας συνολικά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα άνω των 120 εκ ευρώ.

Σε αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε τη χορήγηση και έγκριση επενδυτικών σχεδίων της Τριχωνίδα ΑΕ στην περιοχή παρέμβασης της. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων απ΄το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER της Τριχωνίδα ΑΕ ανέρχεται σε 12,9 εκ. Ευρώ με Δημόσια δαπάνη 6,8 εκ. Ευρώ.

Τα έργα που εντάσσονται αφορούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως καταλύματα, εστιατόρια, μονάδες εναλλακτικού τουρισμού, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, μικρές βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κλπ. Συνεισφέροντας στην Τοπική Οικονομία σημαντικές υποδομές βελτιώνοντας έτσι την οικονομική θέση της περιοχής και των κατοίκων της».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά έργα του Δήμου Αγρινίου, που αποτελούν, όπως είπε, οδηγό και παράδειγμα έμμεσης ενίσχυσης του κοινωνικού επιχειρείν με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

-Η πλήρης υλοποίηση ενός ανοικτού για τους πολίτες σύστηματος GIS πλούσιο σε δεδομένα και με επικαιροποίηση όταν χρειάζεται.
– Η υλοποίηση και μερικώς ολοκλήρωση τον Ιανουάριο του 2022, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο. Πλήρως ανοικτό με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποιότητας υδάτων, δορυφορικών πολυφασματικών εικόνων κ.ά.

«Αυτά και μόνο τα δύο παραδείγματα μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα του κατά πόσο η τεχνολογία, η καινοτομία και ο διαμοιρασμός της πληροφορίας αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για περαιτέρω αξιοποίησή τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.

Όταν ο μηχανικός, ο αγρότης, ο πολίτης γενικά, έχει πρόσβαση στην πληροφορία δωρεάν, γρήγορα και σωστά, θα προκύψουν οφέλη από την αξιοποίησή της και σίγουρα νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Ενδυναμώνεται η οικονομία της περιοχής με την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τα ανοιχτά δεδομένα και κάθε καινοτόμο ή μη έργο των φορέων. Αναπτύσσεται ο υγιής ανταγωνισμός, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις και η βελτίωση των επιχειρηματικών αποφάσεων», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αγρινίου.

Στη συνέχεια παρέθεσε ένα παράδοξο, όπως είπε, της Περιφερειακής Καινοτομίας κι αυτό είναι ότι οι περιφέρειες με αυξημένες ανάγκες για δαπάνες σε καινοτομία, παρουσιάζουν χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης δημόσιων πόρων, που προορίζονται για την προώθηση της καινοτομίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για καινοτομία στις φτωχότερες περιφέρειες, τόσο δυσκολότερο είναι να επενδυθούν και να απορροφηθούν δημόσιοι πόροι.

«Αυτό προσπαθούμε να το ανατρέψουμε», συμπλήρωσε ο κ. Φωτάκης και σε αυτήν την κατεύθυνση ο δήμος Αγρινίου πορεύεται σε νέους δρόμους, μαζί με την τεχνολογία, ώστε να καλυφθεί ένα κενό προηγούμενων ετών και να φτάσει σε επίπεδα αξιοπρεπούς παρουσίας σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον επιχειρηματικότητας.

«Στον χώρο του κοινωνικού επιχειρείν, σ’ αυτόν που δεν καταλαμβάνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας αλλά και ο δημόσιος τομέας δεν αγγίζει, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Φωτάκης, εξηγώντας πως «το αύριο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και κυρίως από την γνώση που η τοπική κοινωνία μας έχει αφομοιώσει. Σ’ αυτό θα προστρέξουμε και πλέον προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τις δεξιότητες της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο φυσικά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ο ψηφιακός αποκλεισμός είναι εδώ. Θα προσπαθήσουμε να τον πολεμήσουμε.

Υπάρχουν πολλοί τομείς που μια κοινωνία σαν την δική μας θα πρέπει να αναβαθμίσει. Δυστυχώς δεν εξαρτάται από τους τοπικούς φορείς στις περισσότερες των περιπτώσεων».

Έφερε ως παράδειγμα τις ελλιπείς υποδομές στην ευρυζωνικότητα, διαπιστώνοντας πως με τις υπάρχουσες δεν καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων:

«Η τεχνολογία είναι το μέσο για γρήγορη και έγκυρη εξυπηρέτηση του πολίτη. Κάνουμε βήματα, έχοντας προετοιμάσει σειρά έργων και αναμένουμε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές. Όπως του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και του Ταμείου Ανάκαμψης για τις έξυπνες πόλεις, του Πράσινου Ταμείου και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Σκοπός των έργων η ταχεία και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του δημότη και η οικονομική του ευημερία.

Με έργα τηλεματικής, όπως η διαχείριση οχημάτων του δήμου μέσω GPS tracking, την έξυπνη στάθμευση κ.ά. δημιουργούμε ένα σύγχρονο έξυπνο δήμο ικανό να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις».

Ακόμη αναφέρθηκε  στο ανοικτό κέντρο εμπορίου (Open Mall)  και τα άλλα έργα της  ΒΑΑ στην πόλη, όπως υλοποιούνται αλλά και αυτά που θα υλοποιηθούν, που δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για ένα αστικό κέντρο ικανό να εξυπηρετεί επισκέπτες και δημότες.

Οι smart cities , όπως είπε ο αντιδήμαρχος, είναι το στοίχημα και το μέλλον της αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σ’ αυτό η δημοτική αρχή στοχεύει, μελετώντας και αναζητώντας χρηματοδοτικές λύσεις για υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η e-Οικονομική Ταυτότητα Δημότη

«Στην εποχή που όλα «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, που το Internet of Things έγινε χωρίς να το καταλάβουμε Internet of Everythings, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την εποχή μας δικτυώνοντας και ψηφιοποιώντας ότι μπορούμε και με ότι πόρους βρίσκουμε και έχουμε. IoT αισθητήρες, ψηφιοποίηση αρχείων, οπτικές ίνες, εφαρμογές όπως η e-Οικονομική Ταυτότητα Δημότη που την ανακοινώνουμε σήμερα επίσημα και θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες», συνέχισε ο κ. Φωτάκης.

Η Στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου ξεκίνησε από την αρχή της Δημοτικής Αρχής και με όραμα, μελέτη και προγραμματισμό, αποτυπώθηκε στην Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Αγρίνιου τον Μάρτιο του 2019. Ο Δήμος συνεχίζει και εμπλουτίζει με νέους πόρους και νέα γνώση, ανέφερε ακόμη ο ομιλητής,  για να σημειώσει στη συνέχεια τη συμμετοχή του στην πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας  BEYOND 4.0 στο Διεθνές εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Εκεί παρουσιάσαμε δράσεις και έργα που συμπεριλαμβάνονται στην Ψηφιακή Στρατηγική μας και στον επιχειρούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Δράσεις που αποτελούν τους άξονες του επιχειρησιακού μας προγράμματος μαζί με όλα τα έργα υποδομής που ταυτόχρονα αναπτύσσονται».

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ακόμη πως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η αξία της εκκίνησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου μιας και υπεγράφη το συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών για την κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου, ένα πάγιο αίτημα των Τοπικών φορέων. Όπως επίσης και τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας και το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην κοινωνία.

«Ας ευελπιστούμε και στην κάθετη σύνδεση με την Ιόνια οδό, μια δέσμευση του Πρωθυπουργού που περιμένουμε να υλοποιηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Φωτάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επένδυση της δημοτικής αρχής στην τεχνολογία που θα έχει στον πυρήνα της τον άνθρωπο.

Για μια ανοικτή δημοκρατία, για προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, για free wifi και τόσα άλλα.

Όλα αυτά μαζί , όπως υπογράμμισε, ενισχύουν επιχειρηματικότητα και καθημερινότητα.

«Δεν αγγίζουμε ούτε σπαταλάμε πόρους για παρόμοια έργα που το κεντρικό κράτος κάνει καλά.

Αξιοποιούμε όμως τους πόρους που προσφέρει, όπως το GCLOUD, το Σύζευξις (τώρα το ΙΙ), το Gov Hub της ΚΕΔΕ, το Διαύγεια, το ΙΡΙΔΑ, το MyKepLive, το Εθνικό Μητρώο Δημοτών, κ.ά., εξοικονομώντας ανθρωποώρες συγκλίνοντας στον στόχο μας: την εξυπηρέτηση του Δημότη.

Κλείνοντας, το smart lighting θα το δούμε σε έργα στον δήμο μας, το “light” στα μυαλά μας και στη σκέψη μας το παλεύουμε καθημερινά. Σφυρηλατούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες μας, με τον κόσμο της Παραγωγής, στηρίζουμε την Οικονομία και την Κοινωνία, αίρουμε τα εμπόδια της καθημερινότητας εκεί που μας αναλογεί.

Επουλώνουμε πληγές ετών με αφετηρία το Πρόγραμμά μας, υψώνουμε τον πήχη των προσδοκιών μας, συμμεριζόμαστε τον συνάνθρωπό μας, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Αγρινίου.

Η ομιλία του αντιδημάρχου Αγρινίου Βασίλη Φωτάκη απο το 4:24:30:

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button