ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας: “Να ανακληθεί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν μέλη του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στα γραφεία της Ένωσης, στο κέντρο του Αγρινίου.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, Γιώργος Κατσίφας, ο αντιπρόεδρος Νίκος Αποστολάκης και το μέλος του ΔΣ, Κώστας Κορδάτος.

Το ζήτημα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου από το οποίο καταργούνται μαθήματα επιλογής όπως τα εικαστικά και η μουσική ενώ μειώνονται ώρες διδασκαλίας σε μαθήματα όπως η Φυσική.

Σε κείμενο το οποίο η Β ΕΛΜΕ μοίρασε στα σχολεία γίνεται λόγος για εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην Εκπαίδευση. “Το Υπουργείο Παιδείας αντιεπιστημονικά, αντικοινωνικά και αντιπαιδαγωγικά οδηγεί σε εξαφάνιση των Κοινωνικών Επιστημών, σε υποβάθμιση της Κοινωνιολογίας, σε συρρίκνωση του κλάδου ΠΕ 78-Κοινωνικών Επιστημών και στην εξόντωση των συναδέλφων στη Δημόσια Εκπαίδευση”.

Τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, Γιώργος Κατσίφας:

Το κείμενο της ΕΛΜΕ, το οποίο και διαμοιράστηκε στα σχολεία:

“Στα νέα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου εξαφανίζονται τα υπάρχοντα μαθήματα Κοινωνικών Επιστήμων Α’ και Β’ Λυκείου (Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος , Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων), καταργούνται από την Α’ Λυκείου και τη Γ΄ Λυκείου μαθήματα επιλογής (Καλλιτεχνική Παιδεία: Εικαστικά, Μουσική, Θεατρολογία), αλλά μειώνονται και οι ώρες της Φυσικής. Αντίστοιχα στο Γυμνάσιο μειώνονται οι ώρες της Οικιακής Οικονομίας.

Συνάδελφοι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας αντιεπιστημονικά, αντικοινωνικά και αντιπαιδαγωγικά, οδηγεί σε εξαφάνιση τον κλάδο των Κοινωνικών Επιστήμων, σε υποβάθμιση το μάθημα της Κοινωνιολογίας, σε αδιοριστία και την εξόντωση συναδέλφων στην δημόσια Εκπαίδευση. H απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε εξαφάνιση ολόκληρου κλάδου. Καταργούνται ουσιαστικά 3 μαθήματα που διδάσκουν 3.500 εκπαιδευτικοί.

Η απόφαση για περαιτέρω μείωση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής στην Β’ και Γ’ Λυκείου, δεν έχει κανένα επιστημονικό ή παιδαγωγικό χαρακτηριστικό, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ”τακτοποιήσεων”, πράγμα που γίνεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια με το μάθημα της Φυσικής στο Λύκειο. Όσον αφορά τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο που καταργούνται στην Γ΄ Λυκείου υπάρχει το εξής παράδοξο πως αποτελούν ταυτόχρονα  πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Διακοσμητική, η Γραφιστική κτλ. Η δικαιολογία του Υπουργείου είναι πως τα συγκεκριμένα μαθήματα είχαν χαμηλή ζήτηση από τους μαθητές…

Αυτή η απόφαση βρίσκει το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εντελώς αντίθετο. Να υπενθυμίσουμε πως η απόφαση αυτή του Υπουργείου, όπως και όλες οι προηγούμενες δεν προήλθαν μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ούτε με τις εκπαιδευτικές κοινότητες, ούτε με την Ο.Λ.Μ.Ε.  Εξοβελίζονται από το Λύκειο οι Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει και στον νομό μας εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα σε πολλούς συναδέλφους που ανήκουν στις παραπάνω ειδικότητες. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τη Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 οι συνάδελφοι των Κοινωνικών-Οικονομικών  και Καλλιτεχνικών Επιστημών θα έχουν ριζική μείωση του ωραρίου τους και από το σχολικό έτος 2021-2022 θα έχουν σχεδόν μηδενικό ωράριο, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στον εξοβελισμό τους από την εκπαίδευση και ίσως και σε διαθεσιμότητα.

Ζούμε σε μια χώρα που η αναβάθμιση της παιδείας και η συνεχόμενη μεταρρύθμιση της είναι στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων ανεξάρτητα της ιδεολογικής τους ταυτότητας. Οι «μεταρρυθμίσεις» στην χώρα μας τις περισσότερες φορές ξεκινούν από το ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και περιορίζονται σε κανονιστικές πράξεις διαχείρισης μιας κατάστασης με βάση και τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει πίσω την απόφασή της. Καλούμε την ΟΛΜΕ να συντονίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων να ‘περισσεύει’ από την εκπαίδευση”.

Από την Β ΕΛΜΕ τονίζεται ότι η απόφαση για μείωση στις ώρες είναι καταστρεπτική. Μεγάλη αντίδραση σημειώνεται φυσικά για τα μαθήματα Κοινωνικών και Οικονομικών επιστημών. Ο εξοβελισμός τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πλάνο επενδύσεων που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και αφήνει ακατάρτιστους τους μαθητές σε βασικούς πυλώνες του καθημερινού βίου.

Αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθούνται η Β ΕΛΜΕ προχωρά σε αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελληνίων καθώς ουσιαστικά ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να διορθώσουν γραπτά αντικειμένων που υποβαθμίζονται και καταργούνται.

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει πίσω την απόφασή της και να εξηγήσει τις σκέψεις της για τις ειδικότητες των συναδέλφων που πλήγονται. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button