Αυτοδιοίκηση

ΤτΕ: Διευκρινίσεις για τη μεταφορά των "διαθεσίμων" των Ο.Τ.Α.

koi-tte-otaΤις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού, αλλά και Βουλευτών – Μελών της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, που επεξεργάζεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σχετικά με τα προς μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα και κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ Βαθμού και λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ, που έδωσαν, απόψε στη Βουλή, τόσο ο εκπρόσωπος της ΤτΕ, Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, όσο και ο αν. υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, συγκέντρωσε, ανέλυσε και σας παρουσιάζει το epoli.gr, πέρα από τα δύο ενημερωτικά σημειώματα, που παραδόθηκαν στους ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής Συστημάτων Πληρωμών & Διακανονισμού της ΤτΕ, Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των “διαθεσίμων” και των κεφαλαίων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ Βαθμού, η διαχείριση τους και η εφαρμογή τής όλης διαδικασίας, διευκρίνισε, κυριότερα, τα ακόλουθα:

1. Σήμερα, εξασφαλίζεται επιτόκιο (απόδοση) 2,6% καθαρό και οι πρόσοδοι (τόκοι) διανέμονται δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο & Δεκέμβριο).
2. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ Βαθμού θα επενδυθούν σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια αυτού.
3. Τα χρήματα και βάσει νόμου είναι άμεσα διαθέσιμα. Ειδικότερα, αν το αιτούμενο ποσό προς ανάληψη είναι έως το 10% των κεφαλαίων – διαθεσίμων που κατατέθηκαν στην ΤτΕ, τότε πραγματοποιείται σε μία μέρα. Όταν πρόκειται για ανάληψη μη προγραμματισμένου μεγάλου ποσού, που αφορά έκτακτες ταμειακές ανάγκες του Φορέα, η ικανοποίηση του αιτήματος μπορεί να αναβληθεί για μερικές ημέρες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται μία έγγραφη προειδοποίηση τουλάχιστον δύο ημερών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδέσμευση των ζητούμενων κεφαλαίων, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην διαχείριση των repos με το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Η διάρκεια των repos είναι μίας εβδομάδας και ως εκ τούτου θα ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση. 

5. Οι Ο.Τ.Α., που θα μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους – διαθέσιμα – στην ΤτΕ, βάσει της Π.Ν.Π., συνεχίζουν να τηρούν τους λογαριασμούς τους, που έχουν στις εμπορικές τράπεζες. 

6. Προκειμένου η ΤτΕ να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα αιτήματα των Δήμων και των Περιφερειών, για ανάληψη μέρους των μεταφερόμενων σ’ αυτή διαθεσίμων τους, θα υπάρχει κυλιόμενος προγραμματισμός (καταγραφή χρηματικών αναγκών) σε επίπεδο μηνός.
7. Ο λογαριασμός, που θα κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και προθεσμιακά κεφάλαια των Ο.Τ.Α. είναι είδους διαχείρισης διαθεσίμων.
8. Η ευθύνη διαχείρισης (επιλογή repos) ανήκει στην ΤτΕ.
9. Η ΤτΕ μπορεί να εξυπηρετήσει την προβλεπόμενη από την Π.Ν.Π. μεταφορά χρημάτων, τόσο των Ο.Τ.Α. α’ και β’ Βαθμού, όσο και των λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, διευκρίνισε τα ακόλουθα, κατά την ομιλία του:

1. Από τα προς μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α. εξαιρούνται τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη.
2. Με Τροπολογία, η ζημιά που ενδεχομένως θα προκύψει, από τη μεταφορά χρημάτων προθεσμιακών λογαριασμών Δήμων και Περιφερειών στην ΤτΕ θα βαραίνει το Κράτος.

epoli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button