Γεγονότα

Τρώγλη στο κέντρο της πόλης

koi-trogli-gorgopotamou

Πραγματικό υγειονομικό κίνδυνο αποτελεί για τον εαυτό της αλλά και για τους κατοίκους πολυκατοικίας στην οδό Γοργοποτάμου στο Αγρίνιο η ανήμπορη κάτοικος διαμερίσματος του τέταρτου ορόφου. Η άτυχη γυναίκα ζει μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες της, καθώς υποφέρει από πλήθος προβλημάτων υγείας. Σε απόγνωση οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, κάνουν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την ηλικιωμένη γυναίκα.

Στην επίσκεψη που κάναμε στον χώρο, διαπιστώσαμε του λόγου του αληθές. Ακόμα και στο ισόγειο της πολυκατοικίας η μυρωδιά από τις ακαθαρσίες, τα σκουπίδια και τα αλλοιωμένα τρόφιμα ήταν τόσο έντονη που με δυσκολία μπορούσε κανείς να περάσει την είσοδο. Η εικόνα και οι οσμές γίνονταν ακόμα χειρότερες όσο πλησιάζαμε προς το διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου. Από την ανοικτή πόρτα αντικρίσαμε όχι ένα σπίτι που κατοικεί άνθρωπος αλλά μια τρώγλη. Πραγματικά δυσκολεύεται κανείς να περιγράψει μια τόσο άθλια κατάσταση…

Η γυναίκα, αθίγγανη στην καταγωγή, έχει ηλικία περίπου 65 χρονών. Πριν μερικά χρόνια κατάφερε να αγοράσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα, στο οποίο διέμενε με τον σύντροφό της, ο οποίος όμως πέθανε κι έκτοτε ζει εντελώς μόνη της. Για αρκετά χρόνια ζούσαν ως ρακοσυλλέκτες, μαζεύοντας και στοιβάζοντας μέσα στο διαμέρισμα πλήθος αντικειμένων από τα σκουπίδια της πόλης. Η πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνει δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις ανάγκες της ούτε και τις υποχρεώσεις της

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει όπως και η περιορισμένη κινητικότητά της, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο της κατάστασή της. Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας μας ανέφεραν ότι πολλές φορές σέρνεται μέσα στο διαμέρισμά της βογκώντας για βοήθεια. Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι η ανήμπορη γυναίκα δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξη από τους οικείους της, ενώ αυτοί σπάνια την επισκέπτονται.

Οι κάτοικοι των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, όπως και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην είσοδο, δηλώνουν ότι αν και συμπάσχουν για την κατάσταση της ηλικιωμένης, πραγματικά υποφέρουν κι αυτοί από την ίδια κατάσταση. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, Κώστας Στυλιαράς, έχει συγκεντρώσει υπογραφές των κατοίκων κι έχει απευθυνθεί στην Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αιτωλοακαρνανίας. Οι κάτοικοι ζητούν να υπάρξει μέριμνα είτε για μεταφορά της ηλικιωμένης σε κάποιο ίδρυμα είτε για προσφορά βοήθειας στο σπίτι.

Επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Φατούρο, προϊστάμενο της υπηρεσίας, ο οποίος μας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο πέρα από τις προσωπικές έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Το θέμα αφορά όχι μόνο την δημόσια υγεία αλλά και την πρόνοια, Κατόπιν τούτου, η υπηρεσία δημόσιας υγείας έχει εκτελέσει αυτοψία στον χώρο με παρουσία ειδικών επιστημόνων κι έχει συντάξει υγειονομικές εκθέσεις τις οποίες έχει αποστείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Δημιουργείται όμως ο προβληματισμός για το πως είναι δυνατόν εν έτη 2013 να επιβιώνουν αβοήθητοι άνθρωποι μέσα σε τόσο άθλιες συνθήκες υγιεινής. Αναρωτιόμαστε επίσης αν η πολιτεία είναι εφοδιασμένη με τις κατάλληλες υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να μεριμνήσουν για μια τέτοια ιδιάζουσα περίπτωση.

Κώστας Καρακώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button