Τρία νέα προγράμματα από το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τρία νέα προγράμματα θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σεζόν 2023-2024 το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» – ΟΚΑΝΑ.

Αιτήσεις και για τα τρία προγράμματα μπορείτε ν’ αποστέλλετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 27 Οκτωβρίου (οι αιτήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Κέντρου). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770. Επιστημονικά Υπεύθυνη είναι η Δρ. Αθανασία Δημητρίου.


Αναλυτικά τα νέα προγράμματα που θα υλοποιήσει ο «Οδυσσέας»

«Συζητώντας για τις σχέσεις στην εφηβεία»

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας που αφορά σε μαθητές Λυκείου. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες των εφήβων κι έχει στόχο την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, την αναγνώριση και έκφραση των ικανοτήτων και των δυσκολιών τους όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, τη διάκριση και την αποδοχή των διαφορετικών ρόλων που έχουν. Οι ενότητες ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν θέματα όπως η αξία της φιλίας, η δυσκολία των σχέσεων, ο έρωτας στην εφηβεία, η σεξουαλικότητα των εφήβων, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 3 δίωρες συναντήσεις (1 συνάντηση ανά 15 ημέρες). Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετάσχει.

Υπεύθυνοι Προγράμματος:

  • Χαράλαμπος Λουκίδης, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π.
  • Αρετή Μπαζάκα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π.

«Μία άκρως επίπονη διαδρομή: Σπίτι… Σχολείο… Κοινωνία»

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, θα υλοποιηθεί το Διαδραστικό και Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μία άκρως επίπονη διαδρομή: Σπίτι… Σχολείο… Κοινωνία». Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής Αγωγής, όλων των Σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Θα υλοποιηθεί σε:

  • Αγρίνιο (7ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου -Δημ. Γούναρη 47, Αγρίνιο 301 31)
  • Ναύπακτο (2ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου – Νίκου Τσάρα 9, Ναύπακτος 303 00)
[προυπόθεση: συμπλήρωση ικανού αριθμού αιτήσεων (50 εκπαιδευτικοί και άνω ανά πόλη]

Ημέρα υλοποίησης θα είναι πάντοτε η Δευτέρα (2η Δευτέρα του μήνα στο Αγρίνιο και 3η Δευτέρα του κάθε μήνα στη Ναύπακτο) και η διάρκεια της εκπαίδευσης τρίωρη (17:00-20:00). Δίνονται οι ημερομηνίες μέχρι και το κλείσιμο του έτους 2023 και δια ζώσης θα δοθούν έγκαιρα και για το έτος 2024.

Θεματικές Προγράμματος:

  • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 (13/11 & 20/11): το κομβικό τρίγωνο & ο θνητός εκπαιδευτικός ( Dr A. Δημητρίου)
  • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023 (11/12 & 18/12): θυμωμένοι ενήλικες, οργισμένα παιδιά (Dr A. Δημητρίου)
  • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024: άγχος στο σπίτι – δυσθυμία & διαταρακτικότητα στο σχολείο – κατάθλιψη & εσωστρέφεια στην κοινωνία (Dr A. Δημητρίου)
  • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024: αποπροσωποποίηση & ψυχική ανθεκτικότητα (Dr A. Δημητρίου)
  • ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 μάζα & εικονική πραγματικότητα (Dr A. Δημητρίου – Μιχάλης Χαντζής)
  • ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024 ελεύθερη ενότητα εκπαιδευτικού (Dr A. Δημητρίου)
  • ΜΑΙΟΣ 2024 Αξιολόγηση του προγράμματος – κλείσιμο του προγράμματος – πιστοποιητικά

«Ταξιδεύοντας μ’ ένα παραμύθι…»

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Καθολικής Πρόληψης «Ταξιδεύοντας μ’ ένα παραμύθι…». Κάθε ιστορία είναι ένα καινούργιο ταξίδι που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό, γεμάτο με νέες ιδέες και πολλά συναισθήματα. Σ’ αυτό το ταξίδι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από διαφορετικά παραμύθια, να έρθουν σ’ επαφή με τα συναισθήματά τους, ν’ αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Οι θεματικές ενότητες ενδεικτικά περιλαμβάνουν ασκήσεις γνωριμίας, παιχνίδια συνεργασίας και καλλιέργειας της εμπιστοσύνης, παιχνίδια δημιουργικότητας και φαντασίας και τεχνικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 3 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου και απευθύνεται στους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης του Δημοτικού, σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αρετή Μπαζάκα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π.

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Οδυσσέας