Δυτική Ελλάδα

Τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ

epi-agrinio-poliΣε βαθμούς Σιβηρίας, υπό το μηδέν,  εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά ακινήτων καθώς είναι ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και την επιβολή της βαρύτατης πλέον φορολογίας.

Πέρα όμως από τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος έχει καταποντιστεί, το ακίνητο αποτελεί δυσβάστακτο βάρος και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.  

Σε έρευnα που πραγματοποίησε η εταιρεία MARC και που παρουσιάστηκε στo συνέδριο ακινήτων της Prodexpo τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. 
Τρεις στους 10 ιδιοκτήτες δηλώνουν πως δεν θα πληρώσουν φέτος τους φόρους ακινήτων, ενώ τέσσερις στους 10 ενοικιαστές υποστηρίζουν πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση, έχοντας αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.
Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες καθυστερεί το στεγαστικό του δάνειο και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Στο 70% των ενοικιαστών έχει γίνει μείωση ενοικίου λόγω κρίσης.
Ενας στους δύο, το 50% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι στην επόμενη 3ετία, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κι άλλο. Ποσοστό πάντως μικρότερο από την έρευνα του 2013, όπου μείωση έβλεπε το 66%.
Το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν σκοπεύει τα επόμενα 2 – 3 χρόνια να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς που θα τολμήσουν  να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου, δηλώνουν πως θα αγοράσουν (5 στους 100) τριάρι διαμέρισμα. Δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν, πάντως, πως θα προχωρήσουν σε πώληση κάποιου ακινήτου.

Επίσης, υπάρχει ένα 19% των ερωτηθέντων που πουλάει σπίτι αυτή την περίοδο, αλλά μόνο ένα 4,5% που ψάχνει να αγοράσει σπίτι. Δηλαδή υπάρχει υπερπροσφορά, και έτσι εξηγούνται και οι πιεσμένες, σκοτωμένες σε πολλές περιπτώσεις, θα έλεγα, τιμές.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, το 73% πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τυχόν άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Ανησυχεί ωστόσο ένα 25%, δεν είναι μικρό νούμερο.
Σχετικά με την κρατική ακίνητη περιουσία, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε για να γίνουν επενδύσεις, είτε για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος. Σημαντικό ποσοστό πολιτών (το 34,2%) θεωρεί, ωστόσο, ότι τα κρατικά ακίνητα πρέπει να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία, το 63,5% απάντησε πως πρέπει να δοθεί ένα τμήμα της στο δημόσιο, ενώ το 28% θεωρεί πως η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Επιπρόσθετα, οι ερωτηθέντες θεωρούν πως το σημαντικότερο έργο στην Αττική είναι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ακολουθεί η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Τέλος, αναφορικά με τις επενδύσεις, το 61% θεωρεί ότι φταίνε οι φόροι και το 48% η πολιτική αστάθεια και η γραφειοκρατία, που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδυτών.

http://www.vimaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button