Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Τρεις κοινές παθήσεις του ματιού που οδηγούν σε απώλεια όρασης

Μέσα στο ευρύ φάσμα των οφθαλμικών καταστάσεων, υπάρχουν ορισμένες παθολογίες και διαταραχές που δεν επιδεινώνουν απλά την όραση, όπως οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, πρεσβυωπία, κ.λπ.), αλλά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην απώλειά της.

Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή, την ωχρά κηλίδα και το  φακό του ματιού και η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι αντιστρέψιμη.


Γι’ αυτό και είναι καλό να ανιχνεύονται έγκαιρα, μέσα από τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.

Ιδού τρεις οφθαλμολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης:

Καταρράκτης

Με την ηλικία, οι πρωτεΐνες που συνθέτουν το φακό του ματιού μπορεί να συσσωρευτούν με συνέπεια την προοδευτική θόλωση της περιοχής, δυσχεραίνοντας την όραση σε βαθμό που να φτάσει σε σοβαρή απώλειά της. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως καταρράκτης και συνδέεται με την πρόοδο της ηλικίας. Ενδεικτικά, περίπου το 50% των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από καταρράκτη.

Ωστόσο, ο καταρράκτης ματιών μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως από κάποιον τραυματισμό ή ως επιπλοκή άλλων οφθαλμολογικών καταστάσεων (γλαύκωμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς) και γενικών παθήσεων (διαβήτης).

Λόγω της βραδείας εξέλιξής του, ο καταρράκτης δε γίνεται άμεσα αντιληπτός. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, όμως, εμφανίζει συμπτώματα, όπως:

  • θολή όραση
  • ευαισθησία στο φως
  • φωτεινή άλως γύρω από φώτα
  • αλλοιωμένη αντίληψη χρωμάτων

Σε πρώιμο στάδιο, ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με τη συνταγογράφηση γυαλιών, όμως όταν η επιδείνωση της όρασης φτάσει σε επίπεδο που δυσχεραίνει την καθημερινότητα, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται ο φακός που έχει τον καταρράκτη και στη θέση του τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφακός που αποκαθιστά πλήρως την όραση. Ο ασθενής βλέπει καλύτερα από την πρώτη στιγμή, ενώ η πλήρης επούλωση απαιτεί περίπου 4 εβδομάδες.

Πρόκειται για μια κοινή κι άκρως αποτελεσματική διαδικασία με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, στα χέρια ενός έμπειρου ειδικού.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, δηλαδή λειτουργείες όπως το να βλέπουμε με λεπτομέρειες η αντίληψη των χρωμάτων.

Υπάρχουν δυο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: η  «ξηρή» ηλικιακή εκφύλιση, που συνδέετε ευθέως με τη γήρανση και

Η «υγρή» ηλικιακή εκφύλιση, η οποία σχετίζεται με παθολογικά νεοαγγεία που αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

Η ξηρή εκφύλιση χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της όρασης, ενώ η υγρή από απότομη.

Στο τελικό της στάδιο, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης που  ναι μεν δεν ισοδυναμεί με τύφλωση, αλλά δυσχεραίνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών.

Για την ξηρή ηλιακή εκφύλιση δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και το μόνο που βοηθά είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής ώστε να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εκδήλωση κι εξέλιξη της νόσου.

Η υγρή ηλιακή εκφύλιση αντιμετωπίζεται με την έγχυση αντιαγγειογεννετικών παραγόντων (anti-VEFG) ή εφαρμογές λέιζερ για τη συρρίκνωση μη φυσιολογικών νέων αιμοφόρων αγγείων εντός του οφθαλμού.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αφορά στην καταστροφή του οπτικού νεύρου ως συνέπεια υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης. Αποκαλείται και… σιωπηλός κλέφτης της όρασης, καθώς η ζημιά που προκαλείται στο οπτικό νεύρο από το γλαύκωμα είναι ανεπανόρθωτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η νόσος να διαγιγνώσκεται έγκαιρα προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξή της και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, με κοινό παρονομαστή τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (κολλύρια), που ρίχνουν την πίεση εντός του οφθαλμού.
  • ενδοσκοπική κυκλοφωτοπηξία (ECP) και εκλεκτική laser τραμπεκουλοπλαστική, ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν δεσμίδες λέιζερ για να διευκολύνουν την αποχέτευση των υγρών εντός του οφθαλμού που προκαλούν την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
  • ασφαλής τραμπεκουλεκτομή, ειδική χειρουργική επέμβαση που επιλέγεται σε περιπτώσεις προχωρημένου γλαυκώματος.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button