Τρεις από τις πιο εντυπωσιακές Παναγίες στις Κυκλάδες
Μνημεία πίστης και φανταστικής ομορφιάς
Οι Κυκλάδες, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, φιλοξενούν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία. Σημεία που όχι μόνο αποτελούν θρησκευτικά κέντρα, αλλά και σημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς που μαγνητίζουν τους επισκέπτες.
Από την εμβληματική Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, κρεμασμένη στα βράχια με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, μέχρι την Παναγία Χρυσοπηγή στη Σίφνο που αναδύεται από τη θάλασσα, και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Θαλασσινής στην Άνδρο, οι εικόνες που ακολουθούν σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Παναγία Χοζοβιώτισσα, Αμοργός
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που έχουν συνδυαστεί στη συνείδηση όλων με την Αμοργό είναι η πάλλευκη πινελιά της Παναγίας Χοζοβιώτισσας σε ένα άγριο και βραχώδες τοπίο, με ονειρική θέα στη γαλήνια απεραντοσύνη του Αιγαίου. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές και ιδιαίτερες μονές στις Κυκλάδες, που κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών που θα αντικρίσουν από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα που κόβει, στην κυριολεξία, την ανάσα.
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό, έχοντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1017 και το 1088 ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό.
Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, είναι ορατή μόνο από το πέλαγος, ενώ από μακριά μοιάζει με λευκή ζωγραφιά, με το Αιγαίο να απλώνεται 300 μέτρα πιο κάτω.
Το όνομα της μονής προέρχεται από την περιοχή της καταγωγής της εικόνας της Παναγίας, που προέρχεται από την περιοχή Χοζιβά ή Χόζοβο των Αγίων Τόπων, με τις υπογραφές πάνω σε αυτήν να αποτελούν και τους σύγχρονες μάρτυρες της καταγωγής της. Μέσα στη μονή υπάρχουν δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού.
Μονή Χρυσοπήγη, Σίφνος
Η εντυπωσιακή μονή Χρυσοπηγής στη Σίφνο, μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα, έτσι όπως είναι χτισμένη στην άκρη ενός μικρού πέτρινου «βραχίονα». Το μοναστήρι που αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο κυκλαδονήσι προσφέρεται ως φυσικό σκηνικό για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ και βρίσκεται μεταξύ του Φάρου και του Πλατύ Γιαλού.
Σημείο αναφοράς για το νησί, είναι ταυτόχρονα η πολιούχος και προστάτιδα του από το 1964. Χτισμένη το 1615 δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που σώσανε οι ψαράδες του νησιού από τη θάλασσα.
Από το 1760 αποτελεί μετόχι του μοναστηριού της Βρυσιανής, ενώ οφείλει την ονομασία της στον καλόγερο Παρθένο Χαιρέτη, ο οποίος την ονόμασε έτσι προς ανάμνηση της προηγούμενης μονής όπου ασκήτεψε πριν έρθει στη Σίφνο, την Χρυσοπηγή Χανίων.
Παναγία Θαλασσινή, Άνδρος
Στο λιμάνι της Χώρας της Άνδρου, στην περιοχή της Πλακούρας, αυτό που τραβά το βλέμμα του ταξιδιώτη, είναι το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής που δεσπόζει, πάνω σε έναν βράχο. Άλλωστε, μαζί με τον φάρο του Τουρλίτη, που βρίσκεται πίσω της αποτελούν τα δύο πολυφωτογραφημένα και υπέροχα σημεία του νησιού.
Η Παναγία Θαλασσινή -μαζί με τον Άγιο Νικόλαο- προστατεύει τους ταξιδιώτες στη θάλασσα. Επίσης, στην εικόνα της Θαλασσινής συναντάται ένα πρωτότυπο στοιχείο στην αγιογραφία που όμως, δεν είναι και τόσο τυχαίο. Η Παναγία εικονίζεται πάντα φορώντας κόκκινο χιτώνα, όμως, σε αυτή την εικόνα φοράει μπλε, θέλοντας να δείξουν τη σχέση της με τη θάλασσα.
newsbeast.gr