ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Η παράταξη Τραπεζιώτη προτείνει Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

Να διεκδικήσει το Αγρίνιο τμήμα του Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προτείνει η παράταξη «Ανατροπή Τώρα» με επικεφαλής τον Δημήτρη Τραπεζιώτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “με γνώμονα ότι το ΕΑΠ αποφάσισε την περαιτέρω ανάπτυξή του με τη δημιουργία Παραρτημάτων του σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, οι οποίες διαθέτουν ήδη πανεπιστημιακά τμήματα, θα ήταν εφικτή η δημιουργία ενός Παραρτήματος του ΕΑΠ και στο Αγρίνιο”.


«Η λειτουργία Παραρτήματος του ΕΑΠ στο Αγρίνιο θα ενισχύσει την προοπτική της δημιουργίας μιας πλήρους δομής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και θα τονώσει την ακαδημαϊκή προοπτική της περιοχής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Η Παράταξή μας εδώ και 4,5 χρόνια συμμετέχει και παρακολουθεί στενά και συστηματικά την πορεία των δημοτικών υποθέσεων ασκώντας έλεγχο και κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή αφενός και αφετέρου διατυπώνοντας προτάσεις.
Από σήμερα η Παράταξή μας, παράλληλα με την υποχρέωσή της να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή και να επισημαίνει τα λάθη και τις αστοχίες της, θα αρχίσει να δημοσιοποιεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το περιεχόμενο μιας άλλης – εναλλακτικής πολιτικής που απαιτείται για την με δημοκρατικό τρόπο λειτουργία του Δήμου μας και τη βιώσιμη ανάπτυξή του.
Παράλληλα θα ξετυλίγει τις θέσεις της με εξειδικευμένες απαντήσεις τόσο για τα μεγάλα όσο και για τα μικρά προβλήματα και τις υποθέσεις που απασχολούν τον Δήμο μας και εκκρεμούν επί σειρά ετών.
Τέλος θα αρχίσει να γνωστοποιεί στους πολίτες του Δήμου Αγρινίου τις προτάσεις της που θα συμβάλλουν με ένα θετικό τρόπο στην κοινή προσπάθεια να καταστεί ο Δήμος Αγρινίου ένας Δήμος ανοιχτός, βιώσιμος, εξωστρεφής, ελκυστικός και δημιουργικός.
Αρχίζοντας λοιπόν σήμερα διατυπώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ – Παράρτημα) στο Αγρίνιο η οποία έχει ως κάτωθι:

«Η ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με το “σήριαλ” των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρίνιου, έχει αναγκάσει το σύνολο των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων να εξετάζει μονοδιάστατα το θέμα της ακαδημαϊκής διεύρυνσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Η Επιτροπή Πολιτισμού της Δημοτικής Παράταξης “ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” προτείνει, με δημόσια τοποθέτησή της, την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να λειτουργήσει στο Αγρίνιο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Μια σειρά από σύγχρονες εξελίξεις στην οικονομία, στις κοινωνικές δομές και στην τεχνολογία ευνοούν την ανάπτυξη ανοικτών συστημάτων εκπαίδευσης.

Το ΕΑΠ, για τη λειτουργία του οποίου ψηφίστηκε ο Νόμος 2552/1997 (ΦΕΚ 266/24-12-1997), ήλθε να καλύψει αυτή την ανάγκη στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, όπως εξάλλου έγινε και με Ανοικτά Πανεπιστήμια σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, τα οποία άρχισαν να ιδρύονται από τη δεκαετία του ’70 και σήμερα απορροφούν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές (λ.χ. το Α.Π. της Μεγάλης Βρετανίας έχει 250.000 φοιτητές, το Α.Π. της Ισπανίας 150.000, της Γερμανίας 70.000 κ.ο.κ.).

Το 2016, η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) υλοποιώντας μία από τις δεσμεύσεις της, τόσο για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ιδρύματος, όσο και για την προώθηση επιστημονικών και πνευματικών δράσεων στα μέλη του και στη περιφέρεια, αποφάσισε την ίδρυση Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών στους δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Τρίπολης, Κομοτηνής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Αρχανών – Αστερουσίων και Χανίων.

Στο πλαίσιο λοιπόν επέκτασης του ΕΑΠ, είναι ευκαιρία και το Αγρίνιο να διεκδικήσει τη δημιουργία Παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, σκοπός της λειτουργίας των ως άνω Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής εκπαιδευτικής δραστηριότητας με βάση τους σκοπούς του ΕΑΠ, όπως αυτοί προβλέπονται και καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 και της παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 2552/1997 όπως ισχύει και η παροχή κάθε, απαιτούμενης για την υποστήριξη της δραστηριότητας αυτής, υπηρεσίας.

Για την υλοποίηση του σκοπού των ως άνω Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών και την υποστήριξη της λειτουργίας τους, μπορεί να διενεργείται σε αυτά το σύνολο η μέρος των ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και ειδικότερα:
•Η διεξαγωγή σεμιναρίων η κύκλων ομιλιών απευθυνόμενων στους φοιτητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό της περιοχής που εδρεύει κάθε Παράρτημα και Κέντρο Σπουδών από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος ή σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπούς φορείς και Αρχές.
•Η διεξαγωγή των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ).
•Η λειτουργία βιβλιοθήκης, καθώς και αναγνωστηρίου με τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ και διαδικτύου για την πρόσβαση των φοιτητών στις εκάστοτε παρεχόμενες ηλεκτρονικά, εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος.
•Η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ή αντίστοιχων Γραφείων, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
•Η λειτουργία χώρου με σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών και μη απόψεων, στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας και της δια βίου μάθησης, με απώτερο στόχο την δυναμική παρέμβαση του Ιδρύματος στις τοπικές κοινωνίες στο χώρο της μάθησης, της έρευνας και του πολιτισμού.

Με γνώμονα ότι το ΕΑΠ αποφάσισε την περαιτέρω ανάπτυξή του με τη δημιουργία Παραρτημάτων του σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, οι οποίες διαθέτουν ήδη πανεπιστημιακά τμήματα, θα ήταν εφικτή η δημιουργία ενός Παραρτήματος του ΕΑΠ και στο Αγρίνιο.

Η λειτουργία Παραρτήματος του ΕΑΠ στο Αγρίνιο θα ενισχύσει την προοπτική της δημιουργίας μιας πλήρους δομής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και θα τονώσει την ακαδημαϊκή προοπτική της περιοχής μας.

Η λειτουργία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην πόλη μας είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση και ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής μας.

Παράλληλα, η παρουσία αρκετών φοιτητών στην πόλη μας για την παρακολούθηση των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ) τα Σαββατοκύριακα της ακαδημαϊκής περιόδου, θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα και αισιοδοξία στο τόπο μας και θα καταφέρει “πλήγμα” στην καταστροφική και χρονίζουσα εσωστρέφεια της περιοχής μας.

Την ως άνω πρότασή μας η Παράταξή μας θα απευθύνει προς το Υπουργείο Παιδείας και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ και θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τη δημιουργία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο».
Για τη Δημοτική Παράταξη
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
Ο Επικεφαλής
Δημήτρης Τραπεζιώτης

Ο συντονιστής της Επιτροπής Πολιτισμού
Θύμιος Κόσσυφα.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Πάλι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις! Εδώ δεν καταφέρατε να πείσετε τον Υπουργό(παρότι ικανοποίησε αιτήματα απ όλη την ελλάδα) για τη μετονομασία του Δ.Π.Φ.Π σε Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button