Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων
Τραγανό και αρωματικό γλυκό σταφύλι σαν της γιαγιάς

Το γλυκό σταφύλι είναι από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που μοσχοβολάει «γιαγιά» και Ελλάδα. Παρακάτω σου δίνω μια παραδοσιακή συνταγή για γλυκό σταφύλι — τραγανό, αρωματικό και νοστιμότατο, όπως το έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές.
🍇 Γλυκό σταφύλι της γιαγιάς – Τραγανό και αρωματικό
Υλικά:
- 1 κιλό ρόγες σταφυλιού (σουλτανίνα ή φράουλα – ώριμες αλλά σφιχτές)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξινό (προαιρετικά – για να μείνουν τραγανές οι ρόγες)
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας (ή 1 βανίλια)
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καθαρισμός
Πλένουμε καλά τις ρόγες και αφαιρούμε τα κουκούτσια με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μυτερό εργαλείο. (Αν είναι σταφύλι χωρίς κουκούτσια, ακόμα καλύτερα.) - Μούλιασμα (για τραγανές ρόγες)
Αν θέλεις το γλυκό να βγει τραγανό, βάλε τις ρόγες σε ένα μπολ με νερό και 1 κουτ. του γλυκού ξινό για 2-3 ώρες. Ξέπλυνε και σούρωσε καλά. - Βράσιμο
Σε κατσαρόλα βάζουμε τις ρόγες με τη ζάχαρη και το μισό φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες ή και όλο το βράδυ, να βγάλει τα υγρά του. - Μαγείρεμα
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι (περίπου 30-40 λεπτά), προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια. Αν θες, προσθέτεις και λίγο γλυκάνισο για πιο παραδοσιακό άρωμα. - Έλεγχος δεσίματος
Βάλε μια σταγόνα σιρόπι σε πιάτο και άφησέ τη να κρυώσει. Αν στέκεται χωρίς να απλώνει, είναι έτοιμο. - Αποθήκευση
Βάλε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, σφράγισε καλά και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Χορηγούμενη