ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Τον αγροτικό «απολογισμό» της ΝΔ , κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Τέσσερα χρόνια εχθρική πολιτική»

«Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης της ΝΔ οι αγρότες και η αγροτική παραγωγή βρίσκονται σε δεινή θέση».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωση όπου επιχειρείται ένας συνολικός «απολογισμός» του κυβερνητικού έργου στον τομέα, απο την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι κυβερνώντες αδιαφόρησαν πλήρως για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την ουσιαστική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα».

Αναλυτικά:

«Αυτή η εχθρική προς τους αγρότες πολιτική σε συνδυασμό με μια παροιμιώδη διαχειριστική ανικανότητα θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.

Οι κυβερνώντες έχοντας σαν γνώμονα μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και την πελατειακή εξυπηρέτηση των πολιτικών τους φίλων αδιαφόρησαν πλήρως για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την ουσιαστική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Μια πολιτική που οδήγησε σε:

Εκτίναξη του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο και γεωργικά εφόδια) σε απαγορευτικά επίπεδα.
Ανεπαρκής στήριξη των παραγωγών με την καταβολή ελάχιστων ενισχύσεων για λιπάσματα και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Μείωση αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT το καθαρό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά το 2021 κατά 8,1%
Καμιά προετοιμασία και ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ορθή διαχείριση των αγροτικές επιδοτήσεων.
Καθολική αποτυχία του εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας (αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σχέδια βελτίωσης, γεωργία ακριβείας, γεωργικοί σύμβουλοι, αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης).

Συνειδητή απουσία ελέγχων στην λειτουργία της αγοράς (μεσάζοντες – σούπερ μάρκετ) που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα αισχροκέρδεια και συμπίεση αγροτικού εισοδήματος.

Άκρως προβληματικές και εκτός χρονικού πλαισίου πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες. Ο αγρότης τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί τις επιδοτήσεις και ποιο ποσό θα λάβει.

Πιθανοί καταλογισμοί 600 εκ ευρώ για την ενιαία ενίσχυση των ετών 2019,2020,2021.
800 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αδυναμία εύρεσης εργατών γης. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης της ΝΔ έχει τινάξει στον αέρα τον αγροτικό τομέα με την έλλειψη εργατών γης.

Έναν αγροτικό τομέα που είναι ο μεγάλος χαμένος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ελάχιστοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους αγρότες (500 εκατ από τα 31δις). Πολύ μικρή η απορρόφηση μέχρι σήμερα.
Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Εγκατάλειψη των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Μη καταβολή των ενισχύσεων για απώλειας εισοδήματος κανένας σχεδιασμός για την αποκατάσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού μέσω έργων ΣΔΙΤ και της δημιουργίας της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Εγκατάλειψη των ήδη προγραμματισμένων αναγκαίων αρδευτικών έργων και απαξίωση των ΤΟΕΒ
Απαξίωση του ΕΛΓΑ και καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των γεωργικών ασφαλίσεων στα νέα δεδομένα και προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Εξαφάνιση της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων. Μετά από εξήντα χρόνια σταμάτησε η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα.
Καμία μέριμνα προστασίας της γεωργικής γης και της περιουσίας των αγροτών από τα κερδοσκοπικά funds και τις τράπεζες.
Διάλυση του διοικητικού μηχανισμού του ΥΠΑΑΤκαι των Οργανισμών του – καμιά πρόσληψη του γεωτεχνικού και κτηνιατρικού προσωπικού για την στήριξη των αγροτών.
Τραγική υποστελέχωση στον ΕΦΕΤ που σε συνδυασμό με την μη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων στα τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μη ενσωμάτωση του ενωσιακού θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και την επισήμανση των τροφίμων.
Πλήρη αδιαφορία για την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας από την μάστιγα των παράνομων ελληνοποιήσεων».​

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button