Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το ταξίδι ενός νεοσσού ορνέου από τα Ακαρνανικά στο Κόσοβο

Τρεις νεοσσοί Όρνιων δακτυλιώθηκαν και σημάνθηκαν με δορυφορικό πομπό στα μέσα Ιουνίου στις φωλιές τους στην αποικία των Ακαρνανικών Ορέων -τη μεγαλύτερη στην ηπειρωτική χώρα- στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP4NATURA, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Για να καταστεί αυτό εφικτό ήταν απαραίτητη η συνδρομή των συνεργατών της Εταιρείας αναρριχητών -και έμπειρων στον χειρισμό αρπακτικών πουλιών- Γιάννη και Ιπποκράτη.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς προϋποθέτει υψηλό επίπεδο οργάνωσης, ακρίβειας και συντονισμού, ώστε να υπάρξει ο ελάχιστος κίνδυνος και ταλαιπωρία για τα πουλιά αλλά και για την ομάδα πεδίου.

Οι τρεις νεοσσοί μεταφέρθηκαν αμέσως με ασφάλεια πίσω στις φωλιές τους και ήδη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους πτήσεις!

Οι δύο εξ αυτών, ο “Αντώνης” και ο “Μπούμιστος” κινούνται ακόμα σε μικρές αποστάσεις (5-10 χλμ.) από την αποικία, βασιζόμενοι ακόμα στην τροφή που τους φέρνουν οι γονείς τους στη φωλιά.

Ο τρίτος, ωστόσο, η “Δάφνη”, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα… φτερά της: αφού πρώτα πέταξε μέχρι τα Τζουμέρκα, μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας των Όρνιων το καλοκαίρι, στη συνέχεια περιηγήθηκε προς αναζήτηση τροφής στα Βαλκάνια φτάνοντας μέχρι το Κόσοβο!

Σταδιακά, πάντως, πήρε ξανά τον δρόμο της επιστροφής στο “σπίτι” και ακολουθώντας την Πίνδο από τα ανατολικά, τερμάτισε το ολιγοήμερο ταξίδι της στην “ασφάλεια” της μητρικής αποικίας, όπου και θα εκπαιδευτεί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία γύπες στη διαδικασία αναζήτησης τροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button