ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Το πρώτο ψηφιακό άρωμα είναι γεγονός

Νομίζαμε ότι έως τώρα είχαμε μάθει πολλά για τη χρησιμότητα της τεχνολογίας blockchain και της επανάστασης που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητά μας. Το blockchain έγινε τόσο συνηθισμένο που επηρεάζει την ημερήσια ρουτίνα μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι γνώστης των τεχνολογικών εξελίξεων ή όχι.

Δεν χρειάζεται να έχει πια κανείς κρυπτονομίσματα στην κατοχή του, προκειμένου να γνωρίζει ότι το blockchain αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία τους. Ούτε ότι χάρη στα cryptos είναι εφικτό κάποιος να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla, να κάνει συναλλαγές σε online casino ή ακόμη και να πληρώσει για να αγοράσει μία πίτσα! Η ιατρική και η φαρμακευτική επιστήμη άλλαξε επίσης χάρη στο blockchain, η διασκέδαση έχει μπει εξίσου δυνατά στον χορό και, πλέον, έρχεται η σειρά της βιομηχανίας της ομορφιάς να κάνει την είσοδό της στο παιχνίδι.

Πώς; Με τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού αρώματος! Η εταιρεία Look Labs με έδρα το Βερολίνο πρωτοπόρησε όταν συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Σον Καρούσο από το Μόντρεαλ. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο άρωμα που αποτυπώνεται ψηφιακά σε μία φωτογραφία! Το δημιουργικό στούντιο που ανέλαβε τη διαδικασία, χρησιμοποίησε μία εγγύς υπέρυθρη φασματοσκοπία (near-infrared spectroscopy, γνωστότερη ως NIRS) προκειμένου να καταλήξει στην επίτευξη του στόχου του.

Το αποτέλεσμα απεικονίστηκε με τη μορφή δεδομένων φάσματος και κωδικοποιήθηκε σε μη υποκαταστάσιμα κρυπτογραφικά τεκμήριά (non-fungible tokens). Πρόκειται γι’ αυτά που τους τελευταίους μήνες μπήκαν στη ζωή μας, πάλι χάρη στο blockchain και είναι γνωστότερα ως NFTs. Το στούντιο δημιούργησε δέκα τέτοια NFTs και στη συνέχεια τα έβγαλε σε πλειστηριασμό στην πλατφόρμα Rarible. Το ψηφιακό εικαστικό έχει κλέψει την έμπνευσή του από το Cyber, ένα πραγματικό eau de parfum για άνδρες και γυναίκες, που σχεδιάστηκε από τη Look Labs.

Το άρωμα αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας, αφού δημιουργήθηκε από μία κορυφαία αρωματοποιία στο Γκρας της Γαλλίας και επικαλείται ταινίες επιστημονικής φαντασίας και σύμπαντα υψηλής τεχνολογίας. Το Cyber πωλείται σε γυάλινο μπουκάλι, με μία LED ετικέτα! Όσον αφορά στα NFTs που ενέπνευσε το εν λόγω άρωμα, αυτά αποτελούν φωτορεαλιστική απεικόνιση του μπουκαλιού, με την λαμπερή ετικέτα του σε συνδυασμό με την ψηφιακή αποτύπωση στη μορφή δεδομένων NIRS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι πρώτοι κάτοχοι των NFTs θα λάβουν μία συλλεκτική έκδοση που θα περιλαμβάνει το φυσικό άρωμα Cyber, υπογεγραμμένο από τους δημιουργούς και επιπλέον εκδοχές του έργου σε υψηλή ανάλυση. Μάλιστα, η ιδέα που είχε η εταιρεία για την ψηφιακή απεικόνιση του αρώματος ήταν κι εκείνη που γέννησε την επόμενη ιδέα: την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα προϊόντα της. Έτσι, είναι σίγουρα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Look Labs προσπαθεί να προβλέψει τον δρόμο στον οποίο θα βαδίσει το μέλλον της βιομηχανίας ομορφιάς.

Γι’ αυτό και η ετικέτα των δέκα μπουκαλιών που θα περάσουν στα χέρια των ισάριθμων συλλεκτών των NTFs, φωτίζεται σε κόκκινο LED όταν κάποιος πατήσει το «on/off» κουμπί που βρίσκεται πάνω της! Κάθε μελλοντικός κάτοχος NFT θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το άρωμα σε φυσική μορφή, αλλά με επιπλέον κόστος και χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η λεπτομέρεια του κόκκινου χρώματος θα είναι διαθέσιμη. «Ήμουν περίεργος σχετικά με το πώς θα συνεργαστούν ο φυσικός και ο ψηφιακός κόσμος μέσω του blockchain και των NFTs» είπε ο Καρούσο.

Τα δεδομένα των NFTs, που στην πραγματικότητα είναι μονάδες δεδομένων αποθηκευμένα στο blockchain, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι ένα ψηφιακό αρχείο είναι πρωτότυπο και μοναδικό, συνεπώς δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί κάποιος άλλος που έχει στην κατοχή του κάποιο αντίγραφο. Η εταιρεία Look Labs φαντάστηκε τον συνδυασμό των δύο κόσμων προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αλματώδη ανάπτυξη των NFTs και να αποδείξει ότι τα προϊόντα πολυτελείας μπορούν να μπουν στη ζωή των καταναλωτών και να δημιουργήσουν μία νέα γενιά αγοράς.

«Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε το απόλυτο άρωμα πολυτελείας που συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας» ανέφερε ο ιδρυτής της Look Labs, Τζόρνταν Κατζάροφ: «Η επιλογή των κορυφαίων συστατικών και υλικών για τη δημιουργία ενός φυσικού αρώματος ήταν το πρώτοι βήμα και η δημιουργία ενός προϊόντος από τα χέρια ενός κορυφαίου καλλιτέχνη όπως ο Σον Καρούσο έφερε το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Πλέον, δημιουργήσαμε κάτι το οποίο είναι πρώτο και μοναδικό στην αγορά που υπηρετούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button