ΑτζένταΠολιτισμόςΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

Φεστιβάλ Photopolis: Συζήτηση για τη φωτογραφία και τη συλλογική μνήμη

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στις 8μ.μ., πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης;», με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών που αφορούσαν στην ιστορική περίοδο της πόλης του Αγρινίου της δεκαετίας ’60.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του PhotopolisAgrinio Photo Festival, που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα «art8» (τμήμα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου) υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Η συντονίστρια της συζήτησης φιλόλογος – Δρ μουσειολόγος Σπυριδούλα Πυρπύλη, οι Αγρινιώτες που διέθεσαν τις φωτογραφικές τους συλλογές, Θανάσης Βαλαώρας, Αλέξιος Κατεφίδης, Θεώνη Λειβαδίτη, Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη, Κώστας Πατρώνης και Κώστας Ρίζος, καθώς και ο Λεωνίδας Φραγκούλης, δάσκαλος της φωτογραφικής ομάδας «art8» που άνοιξε την συζήτηση, κατάφεραν να μεταφέρουν στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της περιοχής του Αγρινίου στη δεκαετία του ‘60, μια δεκαετία πλούσια σε νεωτερικότητες, γεγονότα και ανατροπές. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά «ανασκευάζοντας» εικόνες του παρελθόντος με μνημονικά βοηθήματα τις φωτογραφίες.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τους συλλέκτες κ. Νίκο Αντωνίου και κ. Γιάννη Κουτρομπούση.

Η επόμενη συζήτηση, αφορά στη συλλογική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο “TheItinerary” (Η Διαδρομή), όπου έντεκα γνωστοί φωτογράφοι καταγράφουν και παρουσιάζουν τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στην προσπάθεια των προσφύγων να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς.

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 8μ.μ , στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το θέμα «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων», με τους φωτογράφους της έκθεσης MilosBicanski ,Λουΐζα Γκουλιαμάκη, Δημήτρη Μπούρα, Άννα Παντελιά, Ορέστη Σεφέρογλου.

Το Φεστιβάλ θα είναι ανοικτό μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button