West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

“Το πηγάδι της Αβώρανης” (φωτο)

Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος

Πέρασε χρονικό διάστημα περισσότερο από μισό αιώνα που σταμάτησαν να λειτουργούν οι αντλίες στο πηγάδι στην ανατολική πλευρά της γέφυρας της Αβώρανης. Με την παύση της λειτουργίας τους ήλθε η εγκατάλειψη που είχε σαν αποτέλεσμα το μπάζωμα του χώρου και την ανάπτυξη πυκνής βλάστησης που έκρυψε τα πάντα. Η μία αντλία που απέμεινε από τις δύο που υπήρχαν υπήρχαν μόλις που ξεχώριζε.

Όμως Χθες, ημέρα Κυριακή 24-11-2019, η χαρά μου ήταν μεγάλη και η συγκίνησή μου ανείπωτη όταν είδα ένα μικρό εκσκαφέα να καθαρίζει τον χώρο και να αποκαλύπτει πλήρως την θέση του πηγαδιού που με το καθαρό δροσερό νερό του ξεδιψούσε για πολλές δεκαετίες του κατοίκους της Αβώρανης και όχι μόνο.

Ηλθαν στο νου μου εικόνες των αρχών της δεκαετίας του 1950, όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, τότε που το πηγάδι ήταν ανοιχτό με προστατευτικό πέτρινο τοιχίο και η άντληση του νερού γίνονταν με σατίλια (μεταλλικούς κουβάδες) και τριχιές.

Οι γυναίκες, που ήταν καπνοφύτισσες , νοικοκυρές και μάνες γέμιζαν τις βαρέλες και τα ποτιστήρια για την μεταφορά του νερού στο σπίτι. Ανέβαιναν την μικρή ανηφόρα ως τον δρόμο με την βαρέλα δεμένη στη πλάτη ( ζαλίγκα), με τα δύο ποτιστήρια, ένα σε κάθε χέρι, και αγόγγυστα μετέφεραν το νερό στο σπίτι. Το δρομολόγιο αυτό γίνονταν και δύο και τρείς φορές την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας.

Στα κατοπινά χρόνια τα πηγάδι σκεπάστηκε και μπήκαν σε λειτουργία οι δύο αντλίες που διευκόλυναν την άντληση του νερού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην Αβώρανη, δημιουργήθηκε υδραγωγείο και δίκτυο ύδρευσης που λειτούργησε στην αρχή με άντληση νερού από γεώτρηση και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με την παροχή νερού του Αχελώου από την ΔΕΥΑΑ. Ετσι το πηγάδι εγκαταλείφθηκε και όπως προαναφέρθηκε ο χώρος με τα χρόνια μπαζώθηκε.

Η πρωτοβουλία του καθαρισμού του χώρου και της αποκάλυψης του πηγαδιού ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ενωση Αβωρανιτών-Λειβαδακιωτών» που ανάλαβε και τα έξοδα για την πραγματοποίησή του. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον δραστήριο γραμματέα του συλλόγου Βασίλη Μαντέλλο.

Ο καθαρισμένος πλέον του του πηγαδιού σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ζημιών και την συντήρηση της γέφυρας συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του χώρου όπως ήταν πριν από μισό αιώνα.

Απομένουν πλέον κάποιες μικρές εργασίες για την τσιμεντόστρωση του μικρού μονοπατιού που οδηγεί στο πηγάδι, κάποια παγκάκια και φωτισμός. Επίσης καλό θα ήταν να εξετασθεί η δυνατότητα τοποθέτησης και λειτουργίας αντλιών εάν το πηγάδι δεν έχει επιχωματωθεί.

Να προσθέσω ότι επειδή οι καμάρες της γέφυρας δεν φαίνονται από τον δρόμο ο καθαρισμός του πηγαδιού βοηθάει τα μέγιστα για την προσέγγιση σε αυτή ώστε για να την θαυμάσει κανείς από κοντά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετικέτες

Σχολίασε

Ένα Σχόλιο

 1. Παρακαλώ αν υπάρχει η δυνατότητα από την Εφημερίδα σας, να αντικαταστήσετε το προηγούμενο σχόλιο μου, με το νέο που σας στέλνω τώρα που είναι ποιο ολοκληρωμένο. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  Η ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Στη χρεωκοπημένη σήμερα Πατρίδα μας, αρκετοί πολίτες αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, γιατί έχουν ξεπερασμένη και πτωχή δραστηριότητα.
  Όμως έρχεται και μας ξαφνιάζει θετικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ένωσης Αβωρανιτών Λειβαδακιωτών» με το Γραμματέα κ. Β. Μαντέλλο, που με δύο στοχευμένες δραστηριότητες:
  Πρώτη: Πριν αρκετά χρόνια με αδιάσειστα στοιχεία, τεκμηρίωσε, ότι η Γέφυρα του χειμάρρου Έρμίτσας κατατάσσετε στα νεοκλασικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας και
  Δεύτερη: Πριν λίγες μέρες με ίδια έξοδα, ανέδειξε το κοινόχρηστο πηγάδι εποχής πριν του 1950, πλησίον της κοίτης του χειμάρρου Ερμίτσας που ουσιαστικά είχε εξαφανιστεί. Αυτό το πηγάδι περιείχε καθαρό πόσιμο νερό που κάλυπτε τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, που το προμηθεύονταν δωρεάν.
  Επίσης καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το άψογο φωτογραφικό υλικό και τα σχόλια του κ. Γιάννη Γιαννακόπουλου, που πρόβαλε ο τοπικός Τύπος του Αγρινίου.

  Διαπίστωση: Οι υγιείς Πολιτιστικοί Σύλλογοι, είναι «Κιβωτοί» που στο πυρήνα τους κουβαλάνε ατόφια την ιστορική τοπική ταυτότητα. Έμπρακτα αποδεικνύουν, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αφήνουν τα αποτυπώματά τους και αφοπλίζουν τους «περίεργους κύκλους» που επιθυμούν να τους οικειοποιηθούν. Και αναδεικνύουν:
  α) Τα πάσης φύσεως πολιτιστικά δρώμενα, τα μνημεία και τους κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται στην εμβέλεια των δραστηριοτήτων τους. Κοινόχρηστοι χώροι, εκτός των παραδοσιακών πηγαδιών, είναι και οι κοινόχρηστοι δρόμοι, που οι παππούδες και οι γονείς μας χρησιμοποιούσαν για να πάνε στις ιδιοκτησίες τους. Καθώς και σε μεγαλύτερες διαδρομές π.χ. από κοινότητα σε κοινότητα, που αρχικά πήγαιναν πεζοί, αργότερα με ζώα και κάρα, για το σκληρό μεροκάματο επιβίωσης των οικογενειών τους, με τις τότε συνθήκες που ξεκινούσαν για την εργασία από το χάραμα πριν την ανατολή του ηλίου και επέστρεφαν με τη δύση του. Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, παραβλέποντας τις όποιες ανθρώπινες παραξενιές τους…
  Ένας από αυτούς τους κοινόχρηστους δρόμους στην περιοχή του Τροχού, διαπερνούσε τις ιδιοκτησίες των Γιαννακοπουλέων (80 στρέμματα περίπου), από την Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου μέχρι τα Νασταίικα και κυρίως διέρχονταν οι κάτοικοι της Καμαρούλας με προορισμό τον Τροχό, την Νέα Αβώρανη το Παναιτώλιο και τανάπαλιν.
  β) Το σοβαρότερο γεγονός είναι ότι αυτός ο Πολιτιστικός Σύλλογος με το τεκμηριωμένο πολιτιστικό του λόγο με το άρτιο φωτογραφικό υλικό, ενεργοποίησε τους Δημότες να ασκήσουν κοινωνικό έλεγχο και πίεση στους φορείς εξουσίας, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και του Δήμου Αγρινίου. Που με γρήγορα αντανακλαστικά και τις άμεσες αυτοψίες του Περιφερειάρχη κ. Νεκταρίου Φαρμάκη και του Δήμου Αγρινίου που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημητρίο Σκορδόπουλο για τα καταστραφέντα στηθαία της γέφυρας. Υπήρξε συντονισμός ενεργειών, με σαφείς εντολές που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκατασταθούν άμεσα και σε χρόνο ρεκόρ!!!, οι εργασίες ενίσχυσης των θεμελιώσεων και των στηθαίων της Γέφυρας του χειμάρρου Ερμίτσας. Οι όποιες καθυστερήσεις εργασιών ίσως κόστιζαν ανθρώπινες ζωές στους ανυποψίαστους πολίτες που διέρχονται καθημερινά την Γέφυρα στη συγκεκριμένη περιοχή.
  Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και οδικά έργα συντήρησης, που έχουμε ανάγκη όλοι για ασφάλεια στις μετακινήσεις μας και ποιότητα επιπέδου ζωής μας.

  Τέλος, επιβάλλεται άμεσα να τοποθετηθούν στην Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου, από την είσοδο στα όρια του οικισμού Τροχός, πινακίδες σήμανσης για μείωσης της ταχύτητας στα 20 χιλιόμετρα/ώρα, γιατί υπάρχουν 4 είσοδοι-έξοδοι στον οικισμό Τροχός που πρέπει να διαπλατυνθούν γιατί ελλοχεύονται σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων σε πεζούς και οχήματα. Στο συγκεκριμένο τμήμα της Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου απόστασης μόλις 250 περίπου μέτρων από την γέφυρα, πρέπει να συνεχισθεί η διαπλάτυνση της ποιο επικίνδυνης διαδρομής και πριν από την πρώτη στροφή να ευθυγραμμιστεί η οδός μέχρι την γέφυρα. Τέλος λόγω της κατηφοριάς του οδικού άξονα να δημιουργηθούν κανάλια απορροής των υδάτων για να μην πλημμυρίζουν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close