Άποψη

Το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 74 χρόνια από την εκτέλεση των 120

epi-120-stefania2015a

Το μήνυμα του Παραρτήματος Αγρινίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την επέτειο της εκτέλεσης των 120 την Μεγάλη Παρασκευή του 1944:

74 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
74 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ – ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ,ΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

74 χρόνια πέρασαν από τη δραματική εκείνη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, θυσία στο βωμό της απελευθέρωσης της Πατρίδας. Το Αγρίνιο πρόσφερε στην ιστορία της αγωνιζόμενης Ελλάδας, του ΕΑΜικού κινήματος, το ολοκαύτωμα των 120 δολοφονημένων – εκτελεσμένων παιδιών του. Τους 117 στην Αγία Τριάδα και τους 3 κρεμασμένους στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου:  Τα μέλη της θρυλικής ΕΠΟΝ Πάνο Σούλο – Χρήστο Σαλάκο – και τον Αβραάμ Αναστασιάδη συνταξιούχο υπάλληλο της Α.Τ.Ε.

Στις 9-4-1944 μετά από ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ έγινε σαμποτάζ, σε σημείο μεταξύ των χωριών Σταμνάς και Αγγελοκάστρου, ανατινάζοντας αμαξοστοιχία που κινούνταν από Κρυονέρι προς Αγρίνιο, η οποία μετέφερε πολεμικό υλικό και καύσιμα και συνοδεύονταν από Γερμανούς στρατιώτες. Από την ενέργεια αυτή οι Γερμανοί Ναζί είχαν μεγάλες απώλειες. Οι Γερμανοί κατακτητές, απαντώντας με αντίποινα, αποφάσισαν και εκτέλεσαν 120 κρατούμενους αγωνιστές. Τους τρείς, τον Πάνο Σούλο, τον Χρήστο Σαλάκο και τον Αβραάμ Αναστασιάδη τους κρέμασαν στην πλατεία Μπέλλου, τη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτοι ήσαν μέλη της ΕΠΟΝ, ο τρίτος συνταξιούχος της Αγροτικής Τραπέζης. Καθώς επίσης, μαζί με τους ταγματασφαλίτες-τσολιάδες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους, τα 117 παλικάρια στην Αγία Τριάδα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική γυναίκα Κατίνα Χαντζάρα.

Αποδίδουμε σήμερα τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για τον ηρωικό αγώνα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές ναζί και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Αλλά και στο ηρωικό ΚΚΕ, αιμοδότη και ψυχή της αντίστασης, για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην δημιουργία, καθοδήγηση και την οργάνωση του αγώνα που έδωσαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ.

Η δεκαετία, από το 1941 κι έπειτα, σηματοδοτεί και σηματοδοτείται από την πάλη του λαού για λαοκρατία, μέσα από δύο ένοπλες εξεγέρσεις του ενάντια στην αστική καταπίεση. Ειδικότερα σήμερα οι αγώνες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιροι και εμπνέουν τους ταξικούς, λαϊκούς αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο που έχει κηρύξει η αστική τάξη της χώρας μας, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Αγρινίου), οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, σ’ αυτές τις συνθήκες, καλούμε τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας πραγματικά αγωνιστικά να συμμετέχουν στους καθημερινούς αγώνες με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καθώς και η Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Μνημείου των 120 στην Αγία Τριάδα, την Μ. Παρασκευή στις 9:00 π.μ.

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button