sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Το Πανεπιστήμιο μονοπώλησε το Δημοτικό Συμβούλιο-τι γίνεται με την κατάληψη στο Δημαρχείο (video)

Οι εξελίξεις με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη δυτική Ελλάδα και τα Τμήματα του Αγρινίου, αλλά και οι επιπτώσεις από τις παρατεινόμενες κινητοποιήσεις, μονοπώλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις επιπτώσεις της κατάληψης στο δημοτικό μέγαρο του Αγρινίου και ειδικά σε υπηρεσίες αιχμής, όπως τα δημοτολόγια και το ληξιαρχείο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αγρινίου έχει καλέσει μέλη της κατάληψης να δώσουν εξηγήσεις, μετά από καταγγελίες πολιτών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κάλεσε τους φοιτητές να επιτρέψουν την λειτουργία των δυο υπηρεσιών και δεσμεύτηκε πως θα συμπαρασταθεί στους φοιτητές, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις.

Παράλληλα, μετά από διεξοδική συζήτηση , το Δημοτικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε προηγούμενες αποφάσεις του, για την υποστήριξη των αιτημάτων των φοιτητών του Τμήματος ΔΠΦΠ, για μετονομασία του Τμήματος σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Δεν έλειψαν πάντως και οι αντιπαραθέσεις, με μερίδα της αντιπολίτευσης να επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή, αλλά και τον κ. Παπαναστασίου να απαντά σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος από το 2015 μέχρι σήμερα.

Οι φοιτητές ανακοίνωσαν πως θα αποφασίσουν για το εάν θα λύσουν την κατάληψη ή εάν θα επιτρέψουν την λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η παρουσία των φοιτητών, προκάλεσε την εκτενή συζήτηση εξαιτίας και των αναμενόμενων ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των κινητοποιήσεων που έχουν κλιμακωθεί στο Αγρίνιο με την κατάληψη στο Δημαρχείο.

Ο κ. Παπαναστασίου παίρνοντας το λόγο, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, με την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, και την μετονομασία του Τμήματος.

Ο δήμαρχος ήταν σαφής ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν από την Πολιτεία, για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτε έως τώρα.

Εκπρόσωπος των φοιτητών, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Για παράδειγμα , μίλησε και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. “Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Πανεπιστημίου, θέλουν να κλείσει το Τμήμα.  Τα πτυχία μας θα τα κρεμάμε στον τοίχο, είμαστε μετέωροι 650 ενεργοί φοιτητές και πάνω από 2.500 απόφοιτοι. ” είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των φοιτητών που διάβασε το ψήφισμα της κατάληψης.

Ο κ. Παπανικολάου, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να καταδικαστεί η  κλήση των φοιτητών από τον Εισαγγελέα, ενώ από τον κ. Καμμένο ζητήθηκε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων.

Απαντώντας από την πλειοψηφία συμφωνήθηκε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση, εφόσον όμως το υπουργείο καταθέσει την πρόταση του.

Ζητήθηκε ακόμη από τους φοιτητές είτε να φύγουν από το κτήριο του Δήμου, είτε να αφήσουν να λειτουργήσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Σημειώθηκε ακόμη πως δεν πρέπει να βάζουν “απέναντι”  τους πολίτες και να τους ταλαιπωρούν.

Την αμέριστη στήριξη του στα αιτήματα των φοιτητών εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κορδολαιμης. “Εμείς εισηγούμαστε και είμαστε μαζί σας. Ταυτιζόμαστε με την εισήγηση του δημάρχου. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση. Να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τι θέλει.”

Μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες του δήμου Αγρινίου, κατέθεσε ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, π.χ. για την στέγαση των φοιτητών στο παλιό νοσοκομείο, ή το ρυμοτομικό στο παλιό αεροδρόμιο. Και για τις δυο αυτές περιπτώσεις, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε πως δεν είδε καμία ανταπόκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ή το Πανεπιστήμιο. Ακόμη, πρότεινα να “κλείσει ο Δήμος” και να γίνει δυναμική πορεία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας.

Χαρακτήρισε μάλιστα “νόμιμες”  τις καταλήψεις.

Για παράδειγμα, για την παραχωρηθείσα έκταση του παλιού αεροδρομίου, είπε πως ουδέποτε το πανεπιστήμιο Πατρών απάντησε στο αίτημα του δήμου για την σύνταξη του τοπικού  ρυμοτομικού, που είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε η έκταση να αξιοποιηθεί.

Ο Τιμος Παπανικολάου είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο, απλά “χτυπάει την πλάτη” στους φοιτητές. “Εσείς είστε μαζί με αυτούς που νομοθετούν. Με αυτούς που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Ότι συμβαίνει στα Τμήματα του Αγρινίου, συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. ” σημείωσε ο κ. Παπανικολάου που μάλιστα απολογήθηκε για το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμπαραστάθηκε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στέλιος Μερμίγκης , που επέρριψε ευθύνες στις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν. Μίλησε ακόμη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και αυτούς που “προσπαθούν να αναστήσουν τον νεκρό”.
Υπογράμμισε ακόμη τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα Τμήματα του Αγρινίου και γενικότερα στον σχεδιασμό που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Αντί να ασχολούμαστε με αυτό, κοιτάμε πως θα αναστήσουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Δυστυχώς η πόλη δεν νοιάζεται για αυτά τα παιδιά, αλλά το πως θα έχουμε ένα Πανεπιστήμιο.”

Ο Νίκος Καζαντζής είπε πως χρειάζεται μια ευρεία σύσκεψη και συγκεκριμένος προγραμματισμός, συμπληρώνοντας πως “μέχρι σήμερα λειτουργούσαμε με ευχολόγια”. Ζήτησε να διεκδικηθούν δυναμικά, αυτά που έχουν αποφασιστεί. Κατηγόρησε μάλιστα τον δήμαρχο ότι ουδέποτε ενημέρωσε για τις “μυστικές συσκέψεις που είχε με τον υπουργό.”

Διερωτήθηκε μάλιστα, για ποιο λόγο να έρθει κάποιος φοιτητής στο Αγρίνιο, τη στιγμή που οι απόφοιτοι δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Φωτάκης , μίλησε για εμπαιγμό και προχειρότητα, ενώ ρώτησε και την δημοτική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δικές της ενέργειες.

Ο κ. Παπαναστασίου έκλεισε τη συζήτηση, κάνοντας ιστορική αναδρομή από την περίοδο της Οικονομικης Σχολής, την δεκαετία του ’90, αλλά και στις ενέργειες του δήμου, από το 2015 γα την ενισχυση του Πανεπιστημίου, την φοιτητική εστία, το παλιό αεροδρόμιο κλπ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, επαναβεβαίωσε τις προηγούμενες αποφάσεις του, συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, εφόσον ανταποκριθεί, ενώ τέθηκε και το θέμα της συνεχιζόμενης κατάληψης, όπου μεταξύ άλλων, προτάθηκε ακόμη οι φοιτητές να καταλάβουν κάποιο άλλο κτίριο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button