Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πέρασε στην ψηφιακή εποχή

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, πέρα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου και την προώθηση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του με μηχανογράφηση όλων των διαδικασιών του και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τους ασθενείς.

Αν και το τελευταίο διάστημα οι δραστηριότητες όλων των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σαν Νοσοκομείο αναφοράς, όμως τόσο η Διοίκηση όσο και οι Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, συνέχισαν την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του Νοσοκομείου.


Έτσι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε ένα ακόμη έργο προς την κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης του και της ανάδειξης του ως ένα από τα πλέον σύγχρονα Νοσοκομεία της Ευρώπης.

Μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια δύο ετών έφτασε στο τελικό στάδιο του Έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών του Ιατρικού Πληροφοριακού Συστήματος του Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάστηκε 2ο Data Center στο Υπόγειο του 4ου νέου πενταόροφου κτιρίου του Νοσοκομείου και έγινε σ’αυτό η εγκατάσταση νέων σύγχρονων servers, νέου αποθηκευτικού χώρου δεδομένων (Data Storage) και ενεργού εξοπλισμού δικτύου.

Το Νοσοκομείου διαθέτει πλέον πρωτοποριακές ψηφιακές υποδομές Πληροφορικής, όπως:

– Σύγχρονο δίκτυο LAN δομημένης καλωδίωσης 1.700 λήψεων (Outlets)

– 2 Data Centers διασυνδεδεμένα με δίκτυο οπτικών ινών

– 23 Servers & Storage System 40 TB, σε περιβάλλον Private Cloud

– 1.700 PCs τερματικά του Δικτύου

– 600 Local Laser Printers & 350 Net Laser Printers

– 4 Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα (HIS, PIS, LIS, PACS/RIS)

– Ασύρματο δίκτυο για δωρεάν πρόσβαση στο Internet (WiFi HotSpot)

Έτσι, τις τελευταίες τρεις ημέρες υλοποιήθηκε η μεταφορά στους νέους Servers του 2ου Data Center, των εφαρμογών Λογισμικού και της αντίστοιχης Βάσης Δεδομένων τόσο του Πληροφοριακού Συστήματος κλινικής διαχείρισης ασθενών όσο και του Πληροφοριακού Συστήματος Εργαστηρίων.

Η τελευταία φάση του Έργου, που προέβλεπε την μεταφορά της Βάσης Δεδομένων, με το ψηφιακό ιατρικό ιστορικό, για περισσότερους από 950.000 ασθενείς, ξεκίνησε το Σάββατο 12/06/2021 και ώρα 15:00, διήρκησε 16 ώρες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13/06/2021 και ώρα 07:30 το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία του Νοσοκομείου.

«Ως Διοίκηση του Νοσοκομείου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της Υπ. Πληροφορικής του Νοσοκομείου, που για 24 ώρες ήταν στο Νοσοκομείο, υπερβάλλοντας εαυτόν και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, για την επιτυχή και σύντομη ολοκλήρωση του εγχειρήματος, για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία σε άλλο Νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τους κλινικούς γιατρούς και το προσωπικό των Εργαστηρίων, για την κατανόηση και την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του πρώτου δύσκολου 24ώρου επαναλειτουργίας του Συστήματος και των φυσικών προβλημάτων που ανέκυψαν.

Η γενική εφημερία της Κυριακής 13/06/2021 εξελίχτηκε ομαλά, με ελάχιστα προβλήματα στο ΤΕΠ, που αντιμετωπίστηκαν μέχρι τις 09:00 το πρωί και σήμερα Δευτέρα 14/06/2021 το πρωί, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν όλα μέχρι τις 10:30.

Ύστερα από αυτό το δύσκολο τριήμερο, είμαστε υπερήφανοι που το Νοσοκομείο μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα Νοσοκομεία της Ευρώπης από πλευράς ψηφιοποίησης της κλινικής και εργαστηριακής διαχείρισης των ασθενών του» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η αντικατάσταση τόσο του Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης ιατρικής εικόνας PACS/RIS (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες, υπέρηχοι κλπ) όσο και του Διοικητικού Πληροφοριακού Συστήματος HIS με νέα σύγχρονα, στο πλαίσιο του Έργου ανάπτυξης “Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για την Υποστήριξη των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ – ΕΠΣΜΥ”, που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα, της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, με Φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

epiruspost.gr

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button