Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Το όραμα του για τον δήμο Μεσολογγίου ανέπτυξε στο «Δυτικά Επιχειρείν 2022» ο Κώστας Λύρος (video-φωτο)

«Το Μεσολόγγι μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων»

Προερχόμενος απο τον χώρο της αγοράς, ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγιου Κώστας Λύρος, δεν θα μπορούσε παρά να θίξει μερικά απο τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας , τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μιλώντας στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου στον πολυχώρο Emileon από την AgrinioMedia και το ΙΕΑ,  ο Κώστας Λύρος τόνισε ότι οι άνθρωποι του επιχειρείν, της αγωνίας και του μόχθου, οι επιχειρηματίες αγωνιούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα.


«Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, έτσι και εμείς πρέπει ΝΑ πράττουμε τα δέοντα και τα σωστά ώστε και εμείς να είμαστε ευλογημένοι», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη σημασία αλλαγής νοοτροπίας, τον περιορισμό του κράτους – γραφειοκρατίας και  στην στασιμότητα της Αιτωλοακαρνανίας και την επαναφορά του νομού στο προσκήνιο μέσω των αυτοκινητοδρόμων που τον διασχίζουν, στη χρησιμότητα ένωσης της Ιονίας με τον κόμβο Χαλαζιά, ώστε να έχει είσοδο το Μεσολόγγι από την Ιονία ενώ μίλησε για αποκέντρωση ενδυνάμωση επαρχίας, κίνητρα για τη νεολαία να μείνει στην επαρχία μέσω του επιχειρείν

Επίσης , έθιξε την διοικητική αναδιοργάνωση του κράτους και του δημόσιου τομέα  ως προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της χώρας, την ανάδειξη του Μεσολογγίου με βάση τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιολογία, την ανάγκη εκτόνωσης των ανισοτήτων εντός των Περιφερειών και των δήμων και την εξασφάλιση πόρων, την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στο Μεσολόγγι, την δημιουργία υποδομών που να επιτρέπουν στους δήμους να κάνουν ουσιαστικότερη δουλειά, την πραγμάτωση της παρά – ιόνιας – Μεσολόγγι – Ξηρόμερο (μέχρι Πάλαιρο), την αναγκαιότητα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης – Περιφέρειας Κεντρικής Διοίκησης

Αναφέρθηκε ακόμη στην καλή συνεργασία Εφορείας Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου για το Ξενοκράτειο Μουσείο (με αύξηση προσέλευσης επισκεπτών και υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).

«Θεωρώ πως το επιχειρείν, είτε είναι δυτικά είτε είναι ανατολικά, πρέπει να το προσεγγίσουμε με όραμα, με σφαιρικότητα, αλλά και με οικονομοτεχνικούς όρους. Αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμο, δεν θα έχει μέλλον και προοπτική», είπε ακόμη ο δήμαρχος.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, είναι σωστό και καλό να γίνονται τέτοια συνέδρια, αρκεί η πολιτεία και η εκάστοτε κεντρική πολιτική εξουσία να λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα τους, ώστε να μην καταλήγουν όμορφες εκθέσεις ιδεών και μόνο.

«Οφείλω λοιπόν να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχηθώ κι εγώ κάθε δυνατή επιτυχία στο τωρινό συνέδριο. Θέλω πρώτα απ´ όλα να τονίσω ότι ο χρόνος, χρόνος παραγωγικός και πολιτικός, είναι αμείλικτος. Τη στιγμή που οι ανάγκες των πολιτών τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, εμείς οι οποίοι βρισκόμαστε σήμερα στο διοικητικό τιμόνι αυτοδιοικητικών φορέων, νοιώθουμε και είμαστε μέσα σ’ ένα όχημα το οποίο όλοι μας ξέρουμε πως πηγαίνει αργά, σχεδόν ασθμαίνοντας.

Έτσι πήγαινε στην προ COVID εποχή και δυστυχώς έτσι συνεχίζει να πηγαίνει και μετά από αυτήν, αν όντως είμαστε σε φάση εξελίξεων μετά από τον κορωνοϊό»

Ο κ. Λύρος εξέφρασε την άποψη πως αν θέλουμε να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα θα υποστήριζαμε ότι η διοικητική αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κράτους και του Δημοσίου Τομέα, είναι προϋπόθεση και ρυθμιστής της ανάπτυξης στη χώρα.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ανακοίνωσε την πρόθεση του  να οργανωθεί στο Μεσολόγγι, στην πόλη των μεγάλων ιστορικών αποφάσεων, ένα αντίστοιχο συνέδριο με ένα και μοναδικό θέμα: Την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που θα αποσκοπούν στη διοικητική ανασυγκρότηση και στην αποκέντρωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο όραμα και τη σφαιρική αντίληψη, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, για τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

«Κάθε τόπος πρέπει να επιχειρεί με βάση τα δικά του όπλα – εργαλεία. Το Μεσολόγγι μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Και είναι πολλά αυτά. Με βασικούς πυλώνες, την πλούσια Ιστορία του, τον αστείρευτο Πολιτισμό του, το απαράμιλλο φυσικό του περιβάλλον και τα γνήσια τοπικά του Προϊόντα, μπορεί και πρέπει να καταστεί σύντομα ένα σημαντικό ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, το οποίο θα συνεισφέρει πολλά και στη συνολική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε ορισμένα κρίσιμα σημεία – στόχους, όπως:

– Αξιοποίηση Μαρίνας Μεσολογγίου

– Αξιοποίηση παραλίας Λούρου

– Ανάδειξη ιαματικού τουρισμού.

– Ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών διαδρομών της Λιμνοθάλασσας και των μικρών της νησιών, με τη μοναδική ποικιλία πτηνών, τις πελάδες και τα αλιεύματα της.

– Ανάδειξη και αξιοποίηση του τεράστιου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος.

– Στήριξη και ανάδειξη του παραγωγικού τομέα. Ο Δήμος Μεσολογγίου είναι ένα ιδιαίτερα παραγωγικός Δήμος με δυνατά προϊόντα τις ελιές, το λάδι, τα εσπεριδοειδή, τα ψάρια, το ΠΟΠ αυγοτάραχο, το αλάτι και άλλα πολλά ακόμη.

«Ως Δήμος, ως Περιφέρεια και ως οργανωμένη πολιτεία, οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες υποδομές, για να γίνει το όραμα που προανέφερα πραγματικότητα. Για παράδειγμα ο οδικός άξονας Μεσολόγγι – Αστακός, με έτοιμη μελέτη από το 2016 κόστους περίπου 20 εκατ. €, η λεγόμενη παραϊόνια οδός, καθώς και η συνέχεια αυτού, δηλαδή ο οδικός άξονας Αστακός – Πάλαιρος – Μύτικας, πρέπει επιτελούς να καταστεί προτεραιότητα για όλους. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε γρήγορη και ασφαλή προσβασιμότητα στις πανέμορφες ακτές μας, καθώς και τις αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις που θα έρθουν αμέσως μετά. Το παράδειγμα της τουριστικής ανάπτυξης της Παλαίρου μας δείχνει το δρόμο.

Την ώρα που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έργα ύψους 13 δις € στον Έβρο, στην Ήπειρο, στα Χανιά, στην Εύβοια, στην Αττική και στην Ανατολική Στερεά, ο παραπάνω οδικός άξονας δείχνει να παραμένει στα αζήτητα και ουδείς φορέας, κεντρικός και περιφερειακός ουσιαστικά ενδιαφέρεται για την υλοποίηση του», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Μεσολογγίου.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του με ένα θετικό αναπτυξιακό παράδειγμα, το οποίο ταυτόχρονα χαρακτήρισε και υπόδειγμα της αγαστούς συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει – και που πολλές φορές νοιώθει πως δεν υπάρχει, όπως είπε – ανάμεσα στο δήμο, την Περιφέρεια και την κρατική διοίκηση:

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αναφέρομαι στη λειτουργία του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στο Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι. Ξεκίνησε με την οραματική πρωτοβουλία του δήμου μας πριν από περίπου 10 χρόνια. Χάρις στην εξαιρετική συνέργεια Δήμου – Περιφέρειας – Εφορείας Αρχαιοτήτων και Υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα ένα κόσμημα για ολάκερη την Αιτωλοακαρνανία λειτουργεί στο Μεσολόγγι.

Με το καλημέρα αποτελεί βασικό πόλο έλξης και επισκεψιμότητας για ολάκερη την περιοχή μας. Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες δράσεις για να το καταστήσουμε πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανελλήνιας εμβέλειας να αυξήσουμε σημαντικά την προσέλευση των επισκεπτών του, ειδικά δε της νέας γενιάς της πατρίδας. Για να υλοποιηθούν και αυτές θα χρειαστούμε εκ νέου την καλή συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, την οποία ευελπιστούμε πως θα την έχουμε».

Φίλοι και Φίλες,
Απαιτούνται δημιουργικές ανατροπές σε όλα τα πεδία, με καταλύτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι η ανάπτυξη δεν θα είναι κενού περιεχομένου και θα αφορά τους πολλούς. Σας ευχαριστώ».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button