Άποψη

Το Μοναστήρι τα΄Αι Συμιού, Καταφύγιο των Αρματολών του Ζυγού

koi-aisimios-mes1Γράφει ο Καθηγητής  Χρήστος  Γερ. Σιάσος

Σε λίγες ημέρες το Μεσολόγγι θα γιορτάσει για άλλη μια φορά τον Αι Συμιό. Το Ιστορικό Μοναστήρι  που απέχει περίπου εννέα χιλιόμετρα από την Πόλη. Το Μοναστήρι, Αγιορείτικου ρυθμού, άρχισε να χτίζεται το 1740 μ.Χ. από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Ταράσιο Τσούμαρη  και από τότε έγινε η πνευματική εστία της περιοχής όπου  Μεσολογγίτες,  Καπεταναίοι και Αρματωλοί του ζυγού, υλοτόμοι, βοσκοί και άλλοι πιστοί  ασκούσαν τα Θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Ο Ηγούμενος Τσούμαρης θέλησε να γιορτάζεται ο γέροντας Συμεών ο οποίος έλαβε τη χάρη του Πανάγαθου Θεού να πάρει πρώτος στην αγκαλιά του τον Κύριο Ιησού Χρηστό μας πριν από την βάπτισή του. Αυτό βλέπουμε και στην εικόνα του Προσκυνηταρίου όπου η Θεοτόκος παραδίδει το Θείο Βρέφος στην αγκαλιά του Θεοδόχου Συμεών  μπροστά στα βλέμματα  του  Ιωσήφ  και της Άννης και ο οποίος είπε την ευχή: «Νυν απολύεις το δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι  είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου…».

Η επιβλητικότητα του τοπίου σε κάνουν να αντικρίζεις τον Ιερό χώρο του Μοναστηριού με συναίσθημα ευθύνης και γι΄αυτό αιώνες τώρα δεν χάθηκε η Πνευματική του φυσιογνωμία.  Ο Ιερός αυτός τόπος εκπέμπει ζεστασιά, ταπεινότητα στους επισκέπτες-προσκυνητές. Προεπαναστατικά ήταν τόπος συνάντησης των κληρικών, των πιστών, των αρματολών, των ραγιάδων. Ήταν η έκφραση για συνεχή αγώνα, για τα ιδανικά του λαού μας, έτσι και σήμερα θα πρέπει να λειτουργεί και να διατηρεί την παράδοση και την Ιστορία του.

Με την Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Μεσολογγιτών, 10 Απριλίου 1826, το Μοναστήρι έγινε τόπος συνάντησης των Εξοδιτών. Το Μοναστήρι   καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή και ανοικοδομήθηκε από τον Ιερομόναχο Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Αγγελέτο το 1836 μ. Χ. Από τότε άρχισαν οι κάτοικοι-πανηγυριστές στη μνήμη των πεσόντων Εξοδιτών, να συγκεντρώνονται την γιορτή της Υπαπαντής 2 και 3 Φεβρουαρίου, Χειμωνιάτικος Αι Συμνιός, καθώς και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καλοκαιρινός Αι Συμνιός, όπου κορυφώνονται οι Εορταστικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου και των Συλλόγων των Πανηγυριστών.

Το Μοναστήρι έχει κηρυχθεί Ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Από τις 18 Ιανουαρίου 1975 το Μοναστήρι πλαισιώθηκε από Μοναχές και όπως λέει η Ηγουμένη Βερονίκη, «… Η ευλογία του Προστάτη μας Αγίου Συμεών του Θεοδόχου μας δόθηκε πλούσια και εγκαταβιώσαμε στην υπηρεσία του…».

Οι πανηγυριστές αρματωμένοι και καβαλαραίοι συγκεντρώνονται κατά παρέες με ολιγομελή λαϊκή ορχήστρα με πίπιζες και νταούλια και αρχίζουν το γλεντοκόπι. Όλοι τους φημίζονται για τις χορευτικές τους θεαματικές αναπαραστάσεις όπως ο χορός του πεθαμένου, το τσάμικο, το χελάκι και άλλους αυτοσχέδιους σχηματισμούς. Οι φορεσιές των αρματωμένων είναι, το πουκάμισο, ο ντουλαμάς, ο σκούφος, τα τσαρούχια, φυσεκλίκι, παλάσκες και άλλα παρελκόμενα ώστε να συμπληρώνεται η αρματωσιά.

Η Πόλη όλες αυτές τις ημέρες έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώνονται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου  Σπυρίδωνα  όπου προσκυνούν παίρνουν την σημαία του Συλλόγου και κατευθύνονται προς τον Κήπο των Ηρώων όπου ψάλλετε επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια όλες οι παρέες πηγαίνουν στο Μοναστήρι τ ΄Αι Συμνιού. Όλη τη νύχτα οι πανηγυριστές τρώνε, πίνουν και χορεύουν.

Το πρωί της Δευτέρας παρακολουθούν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο τέλος Αρχές του τόπου και οι πανηγυριστές πηγαίνουν στον τόπο του μαρτυρίου των Εξοδιτών για το μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων. Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλος Σταυρός. Αργά  το απόγευμα  γυρίζουν στην Πόλη όπου συνεχίζουν το γλέντι. Παράλληλα την Δευτέρα το πρωί τελείται Θεία λειτουργία και στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Κλείσοβα.

Το πανηγύρι του Αι Συμνιού οι Μεσολογγίτες το αγάπησαν και το ζουν έντονα όλες αυτές τις ημέρες και από την γέννησή του μέχρι σήμερα αδιάκοπα οργανώνεται. Ακυρώθηκε  μόνο μια χρονιά κατά την οποία το Μεσολόγγι πενθούσε το θάνατο του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, 1879.   Οι Σύλλογοι των πανηγυριστών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να υπάρχει συνέχεια στο πανηγύρι τα΄Αι Συμνιού.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button